
- I tiden inn mot Kulturnatta 11. november vil vi publisere intervjuer med de seks vinnerne av Larvik kommunes hederspriser for 2023. Her er vinneren av idrettsprisen, frivillig - Ole-Petter Henriksen.
42 år som trener. I snitt 500 timer i året på treninger, arrangementer og oppfølging. Over 20 000 timer totalt.
Bruker man definisjonen til Statistisk Sentralbyrå på hva som regnes som et årsverk i arbeidslivet, er tallet 1950 timer. Med andre ord: Ole-Petter Henriksen har brukt over ti fulle årsverk på trenergjerningen så langt.
– Med tanke på hvor mye fri jeg har tatt meg fra jobb, hva jeg kjører og så videre, så blir det nok et nullsumspill. Men det er jo ikke akkurat det økonomiske som er drivkraften når man har et sånt verv.
– Hva er drivkraften?
– Det handler om å skape fellesskap, sier han.
60-åringen tildeles Larvik kommunes frivilligpris innen idretten for 2023, og ble «varm om hjertet» da han fikk lese hva utøverne hans hadde skrevet i sin nominasjon.

Alle må si hei og hadet
– Men det viktigste jeg ønsker å signalisere når det gjelder denne prisen, er viktigheten av de kollektive verdiene. Jeg opplever at de er litt under press i samfunnet. Det må vi ta på alvor, sier Henriksen.
Han har vært trener i Larvik Turn siden 2012. Tidlig innførte han et eget sett med spilleregler, som utøverne selv har utformet, for hvilke verdier og holdninger som skal kjennetegne dem som gruppe.
– Det handler om å se og møte hverandre på en måte som gjør at det føles godt. I treningsgruppa er en av reglene at vi alltid skal si hei når vi kommer. Og så var det noen som påpekte at vi ikke var flinke nok til å si hadet når vi går. Sa da vi førte vi det opp i spillereglene også. Alle er like viktige i miljøet, selv om de er på ulikt nivå og har ulikt ambisjonsnivå, sier Henriksen.
For på Lovisenlund har han vært trener for hele spekteret: for utøverne som presterer på internasjonalt nivå i sine aldersklasser, som Andreas Ofstad Kulseng, Malin Edland og Josefine Tomine Eriksen. For utøverne som presterer på godt nasjonalt og regionalt nivå. Og for dem som er fornøyde med å være en del av et fellesskap.
– For meg er det en like stor opplevelse å se at noen får til å springe over en hekk for første gang, som å være med når Andreas springer gjennom lydmuren og setter personlig rekord på 400 meter.
– Det er så mange ulike opplevelser, og det gir meg energi. Hver gang vi er på trening, får jeg positive følelser, sier Henriksen.
Allsidig bakgrunn
Trenerrollen har vært den stabile faktoren i 60-åringens karriere. For ellers har han vært innom hele 13 ulike jobber, alt fra kultursjef i Malvik kommune til idrettsoffiser i Forsvaret, coach i Olympiatoppen og rektor i Sør-Trøndelag.
Nå jobber han med inkluderende arbeidsliv i NAV - som harmonerer godt med kjerneverdiene hans på idrettsbanen. Utøverne hans beskriver en mann som er tilgjengelig «døgnet rundt», og som hjelper dem både på og utenfor idrettsbanen.
– Jeg hadde ikke vært den personen jeg er i dag uten Ole-Petter, sier 400 meter hekk-løper Alfred Hauane (21).
– Det er Ole-Petter som har nesten hele æren for at jeg er der jeg er i dag, sier Larviks raskeste gjennom tidene, Andreas Ofstad Kulseng (22).

I treningsgruppa til Henriksen gikk de sammen om å argumentere for at treneren deres fortjente hedersprisen.
Minner om fenriken
«Han er tilgjengelig og stiller opp døgnet rundt, og er lidenskapelig opptatt av og engasjert i oss utøvere. Han har god oversikt og følger opp treninger og stevner, både gjennom fysisk oppmøte, telefon eller melding. Han er tydelig, klar og ærlig. Vi utøvere vet hvor vi har ham og hva han forventer, og miljøet rundt ham er trygt og forutsigbart. Vi opplever at han passer på, bryr seg og viser stolthet over oss. Han er også flink til å oppmuntre når ting ikke går som forventet», heter det blant annet i innsalget.
– Hvis vi er skadet og ikke kan være på trening, tar han fortsatt kontakt for å følge oss opp. Han tilegner seg ny kunnskap for at vi skal videreutvikle oss og hører med andre fagfolk. Og så er han veldig opptatt av den mentale biten også, og er tydelig på at vi kan tilegne oss erfaringer på friidrettsbanen som vi kan bruke i livet ellers, utdyper 400 meter-løper Margrethe Lauritzen.


Alfred Hauane trekker en parallell mellom trener Henriksen og den etter hvert så folkekjære fenriken i Kompani Lauritzen, som kombinerer autoritet og disiplin med varme og glimtet i øyet.
– Han kan være streng i det ene øyeblikket, før han drar en vits i det neste. Jeg er utrolig takknemlig for det han har gjort for meg. Han har gitt meg mye disiplin og struktur i livet, har et syn på ting som er veldig ålreit og veldig opptatt av samhold i gruppa. Så lenge vi har hverandre, kommer prestasjonene, sier han. Det er alltid gøy å gjøre det bra, men det er ikke hovedprioriteten. Han er blitt som en far nummer to for meg, sier Hauane.
For ordens skyld var det nettopp Alfred som ble den første blant utøverne til å slå trenerens personlige rekord på 400 meter hekk. Henriksen hadde 54,82 som bestenotering. Alfred klokket inn til en tid på 54 sekunder.
Men én ting er personlige rekorder. Noe annet er personlige egenskaper - og der mener 21-åringens at årets vinner av frivilligprisen er i egen klasse.
– Hvis noen har problemer som de ikke føler for å ta opp hjemme, er han helt super. Uten at han har taushetsplikt, vet alle at han likevel har det. Uansett hva det er, når det er, stiller han opp.
Vinneren av kulturprisen, Tor Bjørvik: - Føler ofte at jeg lever 100 år for seint Vinneren av byggeskikkprisen, Hege Sletsjøe og Eilert Sverdrup Gabrielsen: - Pappa var veldig syk, men fikk oppleve at det sto ferdig Vinneren av bevaringsprisen, Hans Per Bjerke og Iris Båfjord: 150 år gamle materialer ble til prisvinnende hus Vinneren av kulturprisen, ung utøver, Ella Eidstad Pedersen: Bare Norges største talenter får plass. Ella (20) fra Larvik var ett av dem Larviks raskeste mann noensinne: - Veldig mange blir overrasket
Larvik kommunes idrettspris, frivillig 2023:
Juryens valg: Ole-Petter Henriksen, Larvik Turn & idrettsforeningen, friidrett
Ole-Petter Henriksen har vært hovedtrener for friidretten i Larvik Turn IF i 11 år.
Ole-Petter er anerkjent trener innenfor friidrettsmiljøet med sin lange erfaring og fartstid som trener over 40 år, og har selv vært aktiv utøver.
Han har trent opp flere utøvere til nasjonal og internasjonalt nivå, i flere grener. Dette er resultat av at han legger opp et solid treningsopplegg for utøvere som skaper rom for utvikling og progresjon. Utøverne skriver treningsdagbøker, som Ole Petter vurderer hver uke, med individuelle tilbakemeldinger. Utøverne opplever en trener som er tydelig, klar og ærlig om som passer på dem, bryr seg og viser stolthet over utøverne sine.
Ole-Petter er opptatt av miljøet i treningsgruppen sin. Det er et miljø hvor det er spilleregler som er laget av utøverne selv, det er fokus på friidrett som en lagidrett fremfor friidrett som individuell idrett. Han lærer utøverne sine viktigheten av å ha hverandre og være i et miljø hvor alle støtter og heier på hverandre. Og betydningen av å ha et godt arbeidsmiljø rundt seg for å kunne lykkes.
Han er real, ærlig og til å stole på.