– Føler ofte at jeg lever 100 år for seint

Innhold

Folk sultet, forholdene var gjerne kummerlige og forskjellene mellom fattige og rike var enorm. Likevel kunne lokalhistoriker og forfatter Tor Bjørvik ønske at han levde hundre år tilbake i tid. 

Tor Bjørvik Ny
Tor Bjørvik er vinneren av Larvik kommunes kulturpris for 2023. Foto: Oleg Nemchenko
  • I tiden inn mot Kulturnatta 11. november vil vi publisere intervjuer med de seks vinnerne av Larvik kommunes hederspriser for 2023. Først ut: vinneren av kulturprisen - Tor Bjørvik.

– Jeg har glemt kaffen! 

80-åringen roper det ut inne på kontoret sitt, ei skrivestue der man sitter omkranset av tusenvis med bøker, ringpermer, notater og dokumenter. For et utrent øye kan det nesten se litt kaotisk ut. Men Tor Bjørvik har full kontroll på kaoset.  

Nå har han snakket i en halvtime om hedersprisen han er tildelt av Larvik kommune, for sitt utrettelige arbeid for å dokumentere og bevare lokalhistorien for ettertiden. Om odelsloven, som han mener er den mest idiotiske loven i Norge.

Og om at vi aldri har hatt det bedre i Norge enn akkurat nå, tross klaging på høye renter, strømpriser og matvarepriser. 

1079 intervjuer

Hodet hans er proppfullt av kunnskap om vår lokale historie. Siden han gikk av med pensjon som 60-åring, har han intensivert arbeidet med å intervjue eldre mennesker om hvordan ting var før, hva de husket om gamle veier, hva som fantes ute i skogen og så videre. 

Tor Bjørvik 8
Slik ser det ut i trappa mellom 1. og 2. etasje hjemme hos Tor Bjørvik. Foto: Oleg Nemchenko

Til sammen har han gjennomført 1079 intervjuer med eldre mennesker. 

– De fleste av dem er døde nå, sier han. 

Huset hans ligger på en gård i Hedrumsveien, der han bor for seg selv. Så fort man kommer inn åpner det seg en verden av bøker, med bokhyller på alle kanter. På ett rom har han bygdebøker fra hele Norge, tusenvis av dem, som begynner med Østfold nede til venstre, og avsluttes med Sør-Varanger i Finnmark oppe til høyre.   

– Hvor mange har du lest? 

– Nei, det…. Det vet jeg ikke. Det er mer som en oppslagsbok. 

– Nå ligger jo mange oppslagsverk tilgjengelig på nett, med et enkelt søk? 

– Jeg er så gammeldags at jeg bruker bøkene veldig mye. Det går vel så fort også, faktisk, når jeg har den oversikten jeg har, sier han. 

Kongens fortjenestemedalje

For mange år siden hadde Bjørvik besøk av et filmcrew, som ønsket å spille en scene med en gammel professor inne i stua hans. 

– Huset ditt ser ut som et bibliotek? 

– Ja. Det blir veldig vanskelig å flytte herfra. Jeg gruer meg, og håper jeg beholder helsa til jeg dør. Jeg har det så bra her, sier han. 

Til toppen