Hvem kan få tjenesten?
Logopedtjenesten er en del av PP-tjenesten og er for barn og unge i alderen 0 - 6 år og 6 - 16 (grunnskolen), med språklyd- og/eller uttalevansker.
Logopedtjenesten jobber forebyggende, i samhandling og er opptatt av å bistå med sin kompetanse til de som er nærmest barnet.
Hva koster det?
Tilbudet er gratis.
Hva kan vi tilby?
- Veiledning til foresatte og ansatte i barnehage og skole.
- Tiltakspakker om språklydvansker sendes til barnehager og skoler ved behov.
- Direkte arbeid med barn og unge med språklydvansker og uttalevansker. Hjelpen gis i barnehagen eller på skolen, men kan også gis på kontoret til logopeden. Det samarbeides med foresatte og personalet.
- Videokonsultasjon/telefon til ansatte i barnehage/ skole ved bekymring eller behov for bistand.
- Barnehage/skole drøfter alle saker anonymt i konsultasjonsteam med logoped før det sendes henvisning. Dette er ment å være et logopedisk lavtersketilbud hvor man sammen kan komme frem til tiltak. Det kan gis veiledning, materiell kan sendes til barnehagen/skole og foresatte, og man avklarer om barnet bør henvises.
- Tilbud vedrørende vansker med r-lyden:
- Alle TPO - koordinatorer på skolen får utdelt tiltakspakke om r-lyd.
- Tilbud om foreldrekurs 2 ganger pr. halvår. Tilbudet er i utgangspunktet for foreldre med elever på 1. og 2. trinn.
- Hvis det etter arbeid i hjemmet er behov for oppfølging av enkeltelever, må foresatte drøfte med logopeden. For å få direkte logopedhjelp til barnet, må foresatte ha deltatt på foreldrekurs.
Henvisning
Etter drøfting i konsultasjonsteam, kan saken henvises med underskrift fra foresatte.
Logopeden gjennomfører en kartlegging. Hva slags hjelp det er behov for og hvilket tilbud som gis, avklares etter kartleggingen. Det vil i de fleste tilfeller bli gitt tilbud om veiledning og noe direkte hjelp. Ved direkte hjelp må foresatte eller ansatte i barnehagen/skolen delta etter avtale med logopeden, for å kunne videreføre tiltakene i hverdagen. Hvis hjelpen gis etter vedtak om spesialpedagogisk hjelp/ individuelt tilrettelagt opplæring, samarbeides det med PP-rådgiver i PP-tjenesten. Dette er ved store vedvarende språklydvansker.
Hørsel må være sjekket ila siste halve år før søknad om logopedtjenester kan sendes inn.
Hvis barnet ikke går i barnehage, kan henvisning sendes direkte til logopedtjenester.
For mer utfyllende informasjon om hva vi kan tilby og henvisningsprosessen, se rutiner under.
Privat logoped via Helfo
Barn som følge av “sykdom, skade eller lyte» og som trenger logopedbehandling, bør søke gjennom Helfo. Dette gjelder for eksempel barn som stammer, har stemmevansker, leppe/kjeve/ganespalte, CP, syndromer, har opplevd ulykke eller har hjerneskade.
Barn og voksne trenger ikke sakkyndig vurdering fra PP-tjenesten eller vedtak fra kommunen for å få innvilget logopedbehandling etter folketrygdloven § 5-10. Det betyr at man ikke trenger å henvise til PPT for utredning og sakkyndig vurdering eller til kommunens logopedtjenester i disse tilfellene.
Hvordan få privat logoped?
- Foreldrene kontakter fastlegen og søker via legen om logopedbehandling fra Helfo. Det må fremkomme at dette er et ledd i behandling som følge av “sykdom, skade eller lyte”.
- Foreldre tar med henvisningen til en privatpraktiserende logoped.
Logopeden sender søknad med henvisningen til Helfo for behandling. Det legges ved henvisning fra lege/ spesialist.
Skyss til logoped
Foreldre må selv sørge for å frakte barnet til og fra logoped, men bør undersøke på Pasientreiser om det er mulig å få dekket skyss.