Nå skal avfallet hentes sjeldnere hos innbyggerne i Larvik. Dette vil bedre kildesorteringen og øke materialgjenvinningen av husholdningsavfallet vårt.
- Hentefrekvensen på restavfall, plastemballasje og papir endres fra hver 3. til hver 4. uke
- Hentefrekens for emballasje av glass- og metall endres fra hver 6. til hver 8. uke
- Matavfallet vil fortsatt bli hentet hver uke
Mange får ny hentedag
Med ny hentefrekens får også mange ny hentedag, mens en god del innbyggere vil beholde den de har.
Sjekk appen MinRenovasjon, logg inn på Min eiendom eller ta kontakt med kommunen for å vite når din hentedag er.
Dette lurer mange på
Her har vi samlet spørsmål og svar om den nye hentefrekvensen.
-
Fra 2025 er det mange som får ny hentedag, men en god del av innbyggerne vil beholde den de har i dag. Sjekk appen MinRenovasjon, logg inn på Min eiendom eller ta kontakt med kommunen for å vite når din hentedag er.
-
Målet er å bedre sorteringen, og dermed bidra til mindre restavfall. I gjennomsnitt er rundt halvparten av det som kastes i restavfallsbeholderen reelt restavfall, resten kunne vært sortert ut. Endringen bidrar også til å holde renovasjonsgebyrene så lave så mulig.
-
For de fleste kommer dette til å gå veldig bra, mens det for andre kan være mer krevende. Både i magasinet Sorter og på kommunens nettside finner du mange tips og råd til hvordan sortere bedre og tilrettelegge for god sortering.
-
Ved behov kan du bestille større beholder til både papp og papir, glass- og metallemballasje og matavfall gratis. Du kan også sette ut flere sekker for plastemballasje. Vær nøye med hva som kastes i restavfallet.
Både større beholder og ekstrasekker for restavfall kan bestilles mot et tilleggsgebyr. Restavfall kan også leveres mot betaling på gjenvinningsstasjonen.
-
Du kan bestille større beholder for papp- og papir, matavfall og glass- og metallemballasje, i tillegg til å sette frem flere sekker for plastemballasje - uten at det koster noe ekstra.
Det er også mulig å bestille større beholder til restavfall, da vil det komme en økning i renovasjonsgebyret.
-
Endringene vil bidra til å holde renovasjonsgebyrene så lave som mulig. Økt prisvekst påvirker også avfallsbransjen, blant annet på behandling av restavfall. Den nye ordningen bidrar til at en eventuell økning i gebyret vil bli lavere, enn om vi hadde fortsatt med den ordningen som har vært til nå. Avfallstjenesten driver til selvkost, som vil si at det kun er de faktiske kostnadene knyttet til avfallstjenesten som dekkes av renovasjonsgebyret.
-
Vi anbefaler at du ser an hvordan det går i starten, og gjør en innsats for å sortere rett og komprimerer avfallet før det legges i beholderne.
Vi bistår gjerne med råd og veiledning, og er behjelpelige med å finne alternative løsninger ved behov. Ta kontakt med Servicetorget eller send en e-post til postmottak@larvik.kommune.no
-
Vi vet at det kan være mer krevende å redusere restavfallsmengden dersom du har ett eller flere barn som bruker bleier i husstanden. Det vurderes om det skal bli en ordning i Larvik kommune for husstander med barn under tre år som bruker bleier, slik at disse kan søke om større beholder for restavfall mot et mindre tilleggsgebyr. Foreløpig er det en juridisk vurdering av lovligheten av å forskjellsbehandle opp mot lovverket. Det er foreløpig derfor ikke tatt en beslutning.
Hvorfor skal vi kildesortere?
Vi som bor i Larvik og Vestfold er gode på å kildesortere, men likevel kunne rundt halvparten av restavfallsbeholderen vår vært sortert ut, slik at det hadde blitt gjenvunnet til nye produkter og råvarer.
Når du kildesorterer bidrar du til å holde ressursene i kretsløp, slik at de kan brukes flere ganger – og bli til noe nytt. Mens det du kaster i restavfall går til forbrenning. Det betyr at når vi kaster ting som kunne vært sortert ut, i restavfall – tar vi dyrebare ressurser ut av kretsløpet. Det er her potensialet ligger.
I Vestfold har vi et mål om 70 prosent materialgjenvinning, det vil si bli til nye produkter og råvarer, og dette er et viktig tiltak for å få til det. For å øke materialgjenvinningen, må vi sørge for at kun reelt restavfall ender i restavfallsbeholderen. Derfor endrer vi hentefrekvensen fra 2025.
Allerede i november 2023 gikk Tønsberg over til den nye ordningen, mens Færder, Horten og Holmestrand var i gang fra mars 2024. Fra 2025 endrer også Sandefjord og Larvik hentefrekvensen. Erfaringene fra innføringen i de andre kommunene er at overgangen har gått bra.
Slik blir du bedre på å kildesortere
For mange vil ikke endringen være særlig merkbar, mens for andre vil det kreve litt mer. I magasinet Sorter. får innbyggerne tips og råd til hvordan kildesortere enda bedre, og hva du kan gjøre om man får liten plass i avfallsbeholderne. Med små endringer vil du merke at det ikke er mye som skal til, og at det faktisk er mulig å sortere mer ut av restavfallet ditt – kanskje overraskende mye? I tillegg kan du lese mer om hva de ulike avfallstypene kan bli til, når de sorteres på riktig måte.
Informasjonsmagasinet Sorter. gir en oversikt over de ulike avfallstypene og hvordan disse skal sorteres, samt hva de kan bli til dersom de gjenvinnes riktig.
- Få oversikt over hvor avfall oppstår hjemme hos deg
- Lag deg et godt sorteringssystem.
- Frisk opp sorteringskunnskapene dine
- Les mer om sortering av de ulike avfallstypene i magasinet, sorter.no og kommunens hjemmesider