Ofte stilte spørsmål

Innhold

Ofte stilte spørsmål om eiendomsskatt

  1. I en klage bør du selvsagt oppgi grunner til at du klager, for eksempel dersom du mener at eiendomsskatteseddelen har feil areal, feil bruksområde eller andre feil.

    En ny takst kan være en del av begrunnelsen, men det er ikke nødvendig med ny takst for å klage, og det er ikke nødvendigvis slik at en ny takst er retningsgivende for den objektiviserte omsetningsverdien.  

    Nylig omsetning av eiendommen eller sammenlignbare kan være et grunnlag for å fastsette en ny takst. Men en konkret salgssum trenger ikke nødvendigvis å være retningsgivende for den objektiviserte omsetningsverdien man skal frem til ved eiendomsskattetaksering.

  2. Eiendomsskatt er en objektskatt og taksten settes etter en objektivisert omsetningsverdi, jf. eigedomsskattelova § 8 A-2 første ledd. At verdien skal være objektivisert, innebærer at det er eiendommens verdi som sådan man skal frem til, objektivt sett. Det innebærer at det skal ses bort fra privatrettslige avtaler som eventuelt kan påvirke verdien. Eksempler på slike privatrettslige avtaler er festeavtaler, klausuler og avtaler om forkjøpsrett. Festetomter takseres altså på samme måte som eide tomter i kommunen.

    Det er festeren, det vil si den som “leier” tomta, som er ansvarlig for eiendomsskatten.

  3. Ved eiendomsskattetaksering brukes objektivisert omsetningsverdi, jf. eiendomsskatteloven § 8 A-2 første ledd.  At verdien skal være objektivisert, innebærer at det er eiendommens verdi som sådan man skal frem til, objektivt sett. Det betyr blant annet at festeforhold bare har betydning for hvem eiendomsskatten skal tilordnes, og ikke selve verdsettelsen.  

  4. Ja

  5. Alle som eier tomt, bolig og fritidsbolig i Larvik skal ha fått informasjonsbrev om hvordan eiendommer verdisettes i forbindelse med eiendomsskatt.

    Her kan du lese mer om brevene

  6. Et kronebeløp som går til fradrag i skattegrunnlaget for selvstendige godkjente boenheter (med eget kjøkken, bad og wc) som ikke blir benyttet i næringsvirksomhet.

  7. Eiendomsskatteverdi er skatteobjektets verdi etter at lovpålagte reduksjoner er gjort.

    For eksempel skal antatt markedsverdi av en bolig reduseres til 70% i henhold til eigedomsskattelova.

  8. Promillesats for beregning av eiendomsskatt. Bystyret fastsetter satsen hvert år, på bakgrunn av eigedomsskattelova.

  9. Kalles også bruksenhetsnummer. Består av en bokstav og fire tall og utgjør sammen med gatenavn, nummer og eventuelt bokstav, boenhetens unike identifikasjon. Dette er særlig viktig der flere boenheter har samme ytre inngang. Typiske eksempler på dette kan være boligblokker med felles inngang. Bolignummeret brukes da for å identifisere den enkelte leiligheten.

    Når flere boenheter har samme inngang vil de ha samme husnummer. For å kunne skille de ulike boenhetene/leilighetene benyttes det bolignummer. Et bolignummer består av en bokstav og fire siffer (eksempel H0204).

    Bokstaven angir hva slags etasje det er snakk om:

    K betyr kjelleretasje
    U betyr underetasje
    H betyr hovedetasje
    L betyr loftsetasje
    De to første sifrene angir så hvilken etasje leiligheten ligger i: 01 er 1.etasje, 02 er 2.etasje osv.

    De to siste sifrene angir leilighetsnummeret i den aktuelle etasjen. Leilighetsnummeret telles alltid opp ved at man starter fra inngangsdøren, eventuelt toppen av trappen i den aktuelle etasjen (aldri heisen). Så nummereres leilighetene fortløpende fra venstre, mot høyre.

    Eksempel:
    H0204 er en leilighet som ligger i 2. hovedetasje. Den er den 4. leiligheten når man teller leilighetene fra venstre, mot høyre.

    Alle leiligheter skal ha et klistremerke på døra/i dørkarmen, som angir leilighetens bolignummer. Dersom du mangler et slikt klistremerke kan du lage et selv eller lage det via kartverkets tjeneste www.seeiendom.no og skrive det ut.

  10. Boenhetens bruksareal (BRA) er alt areal som disponeres eksklusivt av den enkelte boenheten innenfor byggets vegger. Fellesareal som for eksempel heis, korridorer ol. tas ikke med for den enkelte boenhet.

    MERK:

    • Hvis en utleiedel ikke er godkjent som en selvstendig boenhet, skal arealet for utleiedelen registreres sammen med arealet for den godkjente boenheten.
  11. Primærrom består av de viktigste rommene i boligen som stue, soverom, kjøkken, bad og gang. Balkonger, boder og garasje er ikke inkludert..

    Hvis du har innredet kjeller med eksempelvis soverom, kjøkken, bad eller gang, skal disse også inkluderes i boligens p-rom.

    P-rom måles etter samme prinsipp som BRA. Forskjellen er at du kun skal ta med primærdelen av boligen. For eksempel skal ikke garasje, uinnredet kjellerrom, boder ol. inkluderes i arealet for p-rom.

  12. Selger og kjøper avtaler selv hvordan fakturaen skal fordeles mellom eierne og betales. Fakturaen sendes sammen med kommunale avgifter til den som eier eiendommen ved faktureringstidspunktet. Dette gjelder også når fakturaen for tredje termin inneholder eiendomsskatt for første halvår, slik som det er i innføringsåret 2023. Ta kontakt med eiendomsmegleren med spørsmål om dette.

  13. Sakkyndig nemnd for eiendomsskatt er førsteinstans for behandling av klager på eiendomsskatt. Kommunens ordinære utvalg for klagesaker er klagenemnd.

    Klagene forventes behandlet av førsteinstansen innen utgangen av september. Når saken er behandlet blir klager informert om førsteinstansen vedtak.

    Hvis det gis medhold eller delvis medhold i førsteinstans blir det fattet et nytt vedtak, og det gis en ny 6 ukers frist til å klage på det nye vedtaket.

    Hvis det ikke gis medhold i førsteinstans går klagen automatisk videre til utvalg for klagesaker, som foretar en totalvurdering av saken. Behandlingen i utvalg for klagesaker kan resultere i at taksten økes, blir stående eller reduseres. Klagenemndas vedtak er endelig og kan ikke påklages.

    Det er anledning til å trekke klagen før saken behandles av utvalg for klagesaker.

    Ved spørsmål kan du henvende deg til Servicetorget, tlf 33 17 10 10 eller på e-post til postmottak@larvik.kommune.no.

    Husk å oppgi gårds- og bruksnummer og adresse.

Til toppen