Her finner du ressurser som er knyttet til språkarbeidet i barnehagen, både til kompetanse for personalet og ressurser som kan benyttes i arbeidet med barna i barnegruppa. Ressursene handler om det språklige mangfoldet som finnes i barnehager og skal komme alle barna til gode.
Personalet skal bidra til at språklig mangfold blir en berikelse for hele barnegruppen, støtte flerspråklige barn i å bruke sitt morsmål og samtidig aktivt fremme og utvikle barnas norsk-/samiskspråklige kompetanse (Rammeplanen)
-
Hvordan lærer barn språk, og hva kjennetegner språktilegnelsen når barn snakker flere språk? Artikkelen og filmene under belyser dette temaet.
- Artikkel: Flerspråklige barns språktilegnelse. Alle må få mulighet til å uttrykke seg og oppleve at de blir forstått. En kort artikkel fra Udir.
- Filmer: Å være flerspråklig. På denne nettsida finner du fem små filmer om hva flerspråklighet hos barnehagebarn innebærer, og om flerspråklig utvikling. Irmelin Kjelaas, førsteamanuensis ved NTNU, presenterer forskning og teorier om flerspråklighet og andrespråkslæring.
- Film: Språklig mangfold; et kort foredrag om hvor viktig barnehagens arbeid er for barnas norskspråklige utvikling: Veslemøy Rydland, professor ved Universitetet i Oslo.
-
Å hente fram og synliggjøre det språklige mangfoldet i barnehagen kan gjøres på mange forskjellige vis. Dette kan blant annet handle om hvilke språk og dialekter barn og voksne snakker i barnehagen. Hvor mange måter kan vi for eksempel si ordet jeg på?Når vi gir anerkjennelse til ulike måter å snakke og uttrykke oss på, vil det bidra både til oppmerksomhet omkring språk for alle barna i barnehagen, og identitetsbekreftelse for barn som har andre morsmål enn norsk.
Ressurser til arbeidet med barna
- Ordplakater. Her har du mulighet til å lære noen ord på 70 ulike språk, se plakatserie fra veilederkorpset i Stavanger.
- Flerspråklige plakater. Mange ulike plakater som synliggjør språklig mangfold, og som kan være til hjelp i kommunikasjonen med barn og foreldre.
- Digital bildeordbok. Bildetema er en flerspråklig bildeordbok som omfatter mange temaer på mange språk. Bildene finnes med både tekst og lyd.
- Idéhefte. Språklig mangfold, en berikelse for alle i barnehagen. Heftet viser hvordan barnehageansatte kan bidra til at det språklige mangfoldet i barnehagen kommer alle barna til gode.
- Film. Synliggjøring: Elena Tkachenko, dosent ved OsloMet, snakker i denne filmen om tre strategier for synliggjøring av barnas morsmål: Noe som representerer hjemmearenaen, metaspråklige samtaler og språkeksperter (personale, foreldre og barna selv). Filmen ligger i Kompetansepakke om et flerspråklig barnehagemiljø under modul 3: 3.1.18.
-
Barn lærer språk i meningsfulle aktiviteter sammen med andre barn og voksne. Det er avgjørende for god utvikling på norsk, at personalet er språklig aktive og involverer seg på alle områder som fremmer barns språklæring. Det gode språkarbeidet er knyttet til barnehagens daglige aktiviteter som lek, samvær omkring tekst, samtaler og musiske aktiviteter. Under er det samlet noen nyttige lenker om dette; til både faglig fordypning og til bruk i barnegruppa.
-
Noen ganger er ikke barns språkutvikling som forventet. Under finner du ressurser om å avdekke vansker for flerspråklige barns språkutvikling, og hvordan barnehagen kan tilrettelegge for best mulige språkutviklende tilnærming.
- Artikkel. Flerspråklighet og tilrettelegging i barnehagen. En artikkel fra Statped om tilrettelegging for flerspråklige barn som trenger særskilt hjelp og støtte.
- Artikkel. Studie av språkferdigheter blant flerspråklige barn og unge. Artikkelen omhandler en studie av usikkerheten barnehager, skoler og PPT kan oppleve med å identifisere utviklingsmessige språkforstyrrelser (Developmental language disorders- DLD) hos flerspråklige barn.
- Artikkel. Å vurdere språkkompetansen til flerspråklige barn med minoritetssbakgrunn: Betydningen av språklige erfaringer. Det kan være vanskelig å vite hva som er årsaken til svake norskferdigheter hos flerspråklige barn og unge. I denne artikkelen belyses noen av bakgrunnsfaktorene som er mest sentrale.
- Samtaleguide. Samtaleguide om barnets morsmål. Til foreldresamtalen. Hensikten med samtaleguiden er å gi barnehagen et verktøy til bruk i foreldresamtaler, for å få mer kunnskap om flerspråklige barns språkutvikling på morsmålet.
-
Samarbeidet med foreldrene er svært viktig for barns trivsel og utvikling i barnehagen. Det er mange måter å involvere foreldrene på. Eksempler på dette kan være å spørre etter ord på morsmålet som er aktuelle for temaer dere er opptatt av, dele bilder som barn og foreldre kan snakke om hjemme, lære en sang eller regle, og å samarbeide om litteratur som foreldrene kan lese / fortelle på morsmål hjemme.
- Artikkel. Om prosjektet Språksterk. Artikkelen peker blant annet på at samarbeidet med foreldrene er en vesentlig side ved å styrke barnas språkutvikling, for eksempel ved at foreldrene leser / forteller hjemme om boka på morsmålet.
- Artikkel. Hvordan opplever pedagogiske ledere samarbeidet med foreldre. Artikkelen er en publikasjon knyttet til prosjektet Språksterk.
- Nettressurs. Samarbeid mellom hjem og barnehage. En nettressurs fra NAFO som belyser flere sider ved foreldresamarbeidet.
- Informasjonshefte. Barn i flerspråklige familier. Et informasjonshefte som kan være et godt utgangspunkt for samtaler med foreldre om det å være en flerspråklig familie. Heftet finnes på mange språk, både med skrift og tale. Det gir svar på 10 vanlige spørsmål om barns flerspråklige utvikling.
- Film. Foreldresamarbeid i barnehagen. Filmen viser eksempler på foreldresamarbeid knyttet til barnas morsmål i tre barnehager.
-
- Kompetansepakke om et flerspråklig barnehagemiljø, Udir. Kompetansepakken skal bidra til at språklig mangfold blir en berikelse for hele barnegruppen, støtte flerspråklige barn i å bruke sitt morsmål og samtidig aktivt fremme og utvikle barnas norsk- eller samiskspråklige kompetanse.
- Flerspråklige barn i barnehagen – ressursside, Udir. Om flerspråklighet og tidlig og god språkstimulering.
- Barnehage – NAFO. Nettside med fagressurser om flerkulturelle og flerspråklige perspektiver på arbeid i barnehager.
- Morsmål.no. Gratis flerspråklige ressurser til bruk i med barn og elever i barnehage og skole.
- Det flerspråklige bibliotek. Bøker på 70 språk til utlån for bibliotek. I tillegg tilbys bokpakker og felleskjøp, og ressurser som spill, brosjyrer og utstillinger.
- Snakkende penn. Utlån av en elektronisk snakkende penn som kan brukes sammen med 150 tospråklige bildebøker.
- Ressurshefte; Flerspråklig arbeid i barnehagen. Ressursheftet omtaler arbeidsmåter for flerspråklig arbeid i barnehagen og belyser teoretiske perspektiver på flerspråklig arbeid.