Sommeridyllen i Stavern får fred fra gravemaskinene

Innhold

Flere sentrumsnære gater i Stavern er gravd opp og stengt denne uka. Men gravemaskiner og anleggsaktivitet skal ikke ødelegge verken 17. mai eller sommeridyllen, forsikrer prosjektleder Tore A. Garshol.

Vann Og Avløp Stavern 10
I Kronprinsens gate skal det asfalteres i tide til 17. mai

– Entreprenøren står på sent og tidlig for at vi skal bli ferdig, og at vi i så liten grad som mulig skal forstyrre sommerlivet, sier prosjektleder Tore A. Garshol. 

Kommunen er i full gang med et større vann- og avløpsprosjekt i Stavern, som er planlagt avsluttet høsten 2024. 

Gatene åpnes igjen til 17. mai

For øyeblikket er det full anleggsaktivitet i Kronprinsens gate fra sjektekanalen, opp til krysset i William Sverdrups gate. Også i Dronningens gate er deler av veien gravd opp og sperret av for biltrafikk. 

Les detaljene i prosjektet og se kart her
Vann Og Avløp Stavern 12
Kronprinsens gate i Stavern.

Men allerede i tide til 17. mai vil begge veier være åpnet igjen. 

– Kronprinsens gate er hovedtraseen til 17.mai-toget, så nå er vi veldig opptatt av å gjøre oss ferdig her. Det jobbes for fullt for å gjøre klart til asfaltering innen nasjonaldagen. Og så blir runde to med asfaltering og finpussing med fortau etter 17. mai her i Kronprinsens gate, sier Garshol. 

I Dronningens gate er det akkurat nå et stort krater i veien, der det er lagt nye rør i bakken. Her skal også 17.mai-toget gå om en snau uke. 

– Her er vi ikke helt ferdig å koble om, så vi rekker dessverre ikke å asfaltere ennå. Men veien blir fylt igjen og bygget opp med et godt grusdekke, som vi komprimerer og salter. Så det blir et fint dekke å gå på til nasjonaldagen, sier Garshol. 

Ferdig til Sankthansaften

I William Sverdrups gate, mellom Kronprinsens- og Dronningens gate, vil veien bli stengt for biltrafikk, da anleggsmaskiner og annet utstyr må plasseres her i påvente av å starte opp igjen uka etter. 

Da beveger anleggsarbeidene seg videre oppover William Sverdrups gate, inn i Kong Frederik Vs gate og inn i Kulesteinsgata. 

– Tanken er at vi skal være ferdig med alt i området øst for Larviksveien før Sankthansaften (23.juni), sier Garshol. 

Vann Og Avløp Stavern (1)
Dronningens gate i Stavern har fått separate rør. Det skal være gravd igjen og fylt på med grus til 17. mai.

Og legger til: 

– Det blir nok stående litt utstyr i den øverste delen av Kulesteingata over sommeren. Da kommer vi til å plukke opp steinene som ligger der, for det er kulturarvsteiner, og legge dem i kasser og plassere dem på et midlertidig lager mens vi graver røret som skal ned der. Etter sommeren, ut i august, krysser vi Larviksveien og fortsetter videre oppover. 

Vann Og Avløp Stavern 2
Prosjektleder Tore A. Garshol.

Prosjektet vil strekke seg helt opp til Vardeveien over to kilometer unna sentrum. Planen er å bli ferdig med den bratte Liaveien før det blir is på veiene til vinteren igjen.

– I fellesferien, når det kryr av folk i gatene her, hvor kommer det til å foregå arbeid? 

– Da holder vi oss borte og prøver å la sommerlivet gå sin gang. Det kan være at det blir noe aktivitet lenger opp, at vi begynner å forberede noe i Kommandør Herbst gate. Men det er i utgangspunktet sommerferie på aktiviteten også, før vi starter igjen i august, sier Garshol. 

 

Vann Og Avløp Stavern 4
Kulesteingata blir endestasjon for prosjektet før sommerferien.

Samtidig med utbyttingen av vann- og avløpsrør, legger Lede nytt strømnett og Viken Fiber legger fiberkabel. Vei- og veilysanlegget blir også oppgradert i forbindelse med gravearbeidene.

Viktig miljøgevinst

– Hovedpoenget er å bytte ut vann- og avløpsanlegget. Det er gammelt, og vannrørene er fra 1910. Det er mye vannlekkasjer og viktig å få det oppgradert. Et nytt avløpsanlegg er også mye tryggere med tanke på tilbakeslag i kjellere og så videre i regnværsperioder. 

– Kunne dere ventet med å starte til etter sommeren? 

– Det er en viktig miljøgevinst ved å få dette på plass så fort som mulig. Vi ønsker å få hele Stavern-området på et moderne system, sier Garshol.

I forbindelse med arbeidene er det også foretatt tilstandsvurdering på lindetrærne i Stavern sentrum. Flere av dem er allerede fjernet og vil bli erstattet med nye.

Vann Og Avløp Stavern 3
Denne typen lyktestolper vil komme i flere gater i Stavern framover.

I deler av William Sverdrups gate vil det også bli en del utskiftning av trær. 

– Enkelte av trærne er i dårlig stand, mens andre er litt bedre. Det er tatt en vurdering på at det beste for helhetsinntrykket er at alle på området blir byttet ut. Men trærne i neste kvartal vil få stå, sier Garshol. 

Vann Og Avløp Stavern 8
En del av lindetrærne i William Sverdrups gate - deriblant dette - skal erstattes med nye trær.
Til toppen