Over 100 år gamle avløpsrør skal byttes ut på Nanset

Innhold

Jobben med å oppgradere det gamle vann- og avløpsnettet i Larvik kommune fortsetter for fullt. Nanset vest har allerede vært gjennom etappe én og to, og til høsten står etappe tre for tur - der de eldste rørene har ligget i bakken siden ca. 1910. 

VA Prosjekt På Nanset. Trond Strandberg, Magnus Halvorsen Og Christian Astrup 8
Prosjektleder Magnus-André Ortiz Halvorsen (til venstre) og fagkoordinator for vannforsyning, Trond Strandberg, studerer kartet over området på Nanset som inngår i etappe tre og fire av vann- og avløpsprosjektet.

− Det er gamle ledninger med stor risiko for vannlekkasjer, både når det gjelder det kommunale nettet og private stikkledninger, sier fagkoordinator for vannforsyning, Trond Strandberg.

Separerer hele avløpsnettet

I etappe tre vil arbeidene berøre cirka 200 eiere av boliger og bedrifter i gatene Øvre Grevevei, Harriet Backers vei, Solheimveien, Garborgs vei, Oberst Peters vel, Meldalsvei og Gamle Kongevei. Arbeidene starter i oktober 2025, og skal etter planen være ferdig til sommerferien 2026.

VA Kart Nanset
Her er kartet over gater som blir berørt i de to siste etappene. Arbeidene starter i oktober 2025.

Totalt skal rundt 1300 meter med rør legges i bakken, før gatene skal bygges opp igjen etter dagens veinormal.

En fjerde og siste etappe gjenstår før hele vann- og avløpsnettet på Nanset vest er oppgradert, men eksakt tidspunkt for igangsettelse her er ennå ikke bestemt.  

I gatene som inngår i etappe tre er det i dag et såkalt fellesanlegg for avløp - der overvann og spillvann går i én og samme ledning. Overvann er i all hovedsak regn og smeltevann, mens spillvann er «brukt» vann fra dusj, toalett, vask og så videre.

Kommunen er, i likhet med mange andre kommuner rundt om i landet, i full gang med å separere hele sitt avløpsnett - slik at spillvann og overvann går i hver sine ledninger.

− Når kommunen separerer sitt avløpsnett, stiller vi også krav om at den enkelte huseier separerer sine ledninger, sier Strandberg. 

Informasjon om prosjektet Nanset etappe tre og fire

− Hvorfor er det et problem når alt går i samme ledning?

− Da er det alltid større risiko for tilbakeslag og kjelleroversvømmelser ved større nedbørshendelser, eller hvis det har tettet seg i avløpet. Det å separere avløpsnettet er det viktigste tiltaket for å redusere faren for kjelleroversvømmelser. Når alt går i samme ledning fører det også til mye unødvendig rensing for renseanlegget, som må rense vann som bare kunne rent videre, sier Strandberg.

VA Prosjekt På Nanset. Trond Strandberg, Magnus Halvorsen Og Christian Astrup 25
Denne gjengen jobber tett med VA-prosjektet på Nanset. Fra venstre fagkoordinator for vannforsyning, Trond Strandberg, prosjektleder Magnus-André Ortiz Halvorsen og ingeniør Christian Astrup ved Vei og trafikk..

Separering av avløpsnettet er også den beste forsikringen mot at avløpsvann går i såkalt overløp. Overløp er utløpspunkt i ledningsnettet der vannet renner ut når det stiger over et visst nivå, for å unngå at kloakkvann blir presset opp i sluk i kjellere. Dette skjer typisk ved store nedbørsmengder, når trykket på avløpsnettet blir stort.

Da kan det også skje som for eksempel i fjor sommer - at kommunen måtte fraråde folk å bade i Indre havn en periode på grunn av utslipp av avløpsvann.

Kostnad for den enkelte husholdning

Men separering av det kommunale avløpsnettet innebærer også at husholdningene selv må ta en kostnad for å koble seg på og separere eget avløp.

− Vanlig praksis er at vi drar med ledningen litt ut mot eiendomsgrensen, og så må de betale selv fra eiendomsgrensen og inn. Hvor mye avhenger litt av hvor stor eiendommen er, og fra hvilken side avløpet renner ut fra eiendommen.Skulle kostnadene for tilkobling bli uforholdsmessig store så har kommunen en tilskuddsordning, forklarer prosjektleder Magnus-André Ortiz Halvorsen. 

VA Prosjekt På Nanset. Trond Strandberg, Magnus Halvorsen Og Christian Astrup 21
Prosjektlederen har sendt ut brev til berørte husholdninger og bedrifter denne uka.

Kommunens entreprenør vil kunne utføre dette arbeidet for de ulike husstandene.

− For de fleste vil det lønne seg når vi uansett graver forbi, og det er åpen grøft i hele veibanen, sier Strandberg. 

De som har septiktank vil også få krav om å fjerne eller fylle igjen denne.

Én avkjørsel er hovedregelen

Kommunen sendte denne uka ut brev med varsel om arbeidene til husstander som berøres i etappe tre og fire. Her informeres det også om at hver eiendom i utgangspunktet skal ha én avkjørsel med bredde på tre til fem meter ut mot veien. I dag er det enkelte som opererer med to eller flere avkjørsler.

Hvis du bare har en henger som du gjerne vil sette i hagen, så skal du ikke ha en egen avkjørsel for det.

− Har du to avkjørsler, skal den ene av dem som en hovedregel saneres, om du da ikke har en eksplisitt tillatelse til å ha flere. Enkelte boliger har bare tatt ned et gjerde og laget en ekstra avkjørsel, og i slike tilfeller vil den måtte fjernes. Det er bare unntakstilfellene som har flere. Hvis du har et særskilt behov for to, så må det søkes. Informasjon om avkjørsler og søknadsskjema finner man på kommunens hjemmeside, sier ingeniør Christian Astrup ved Vei og trafikk. 

VA Prosjekt På Nanset. Trond Strandberg, Magnus Halvorsen Og Christian Astrup 20
Hensynet til trafikksikkerhet er hovedårsaken til at beboere ikke kan ha mer enn én avkjørsel, sier Christian Astrup.

− Hva kan være unntakene? 

− Hvis det for eksempel er to ulike boenheter i boligen, med en postadresse A og B og den type seksjonering, så kan det hende du har krav på to. Men hvis du bare har en henger som du gjerne vil sette i hagen, så skal du ikke ha en egen avkjørsel for det. 

− Hva er problemet med at folk har to? 

− Reduksjon av trafikksikkerhet. Andre brukere av veien skal kunne forutse og forvente hvor trafikk kan komme fra. Akkurat som en må søke til byggesaksavdelingen om tillatelse til nytt hus eller byggetiltak, må en søke om tillatelse til endret/ny avkjørsel til offentlig vei fra privat eiendom. Antall avkjørsler er regulert for å ivareta et oversiktlig trafikkbilde. Du skal forvente å kunne gå trygt, med et fortau som er adskilt fra veien. Man skal ikke kunne kjøre rett opp på fortauet fordi det passer deg. Går du med rullator, sitter i rullestol eller triller barnevogn, så skal fortauet ikke helle mer enn at vannet renner mot veien, sier Astrup.

web_parkering_fortau2.gif
Kommunen følger Statens Vegvesens krav til høyde på fortauskanter - som blant annet skal sørge for at bilister ikke parkerer oppe på fortauene.

Vil unngå parkering på fortau

Høyden på fortauskantene har vært og er stadig omdiskutert. Kommunen, ved avdelingsleder Christian Trankjær, har hatt en workshop med de folkevalgte som sitter i Hovedutvalget for eiendom og teknisk drift. Her har man gått gjennom essensen av veinormalen, og i hvor stor grad man er bundet av nasjonale regler for hva man kan - og ikke kan gjøre - i den forbindelse.

− Kommunen har et begrenset handlingsrom. Veinormalen bygger på nasjonale standarder, lover og forskrifter, med små lokale tilpasninger, sier Astrup.

− Hva med høyden på kantstein?

− Statens vegvesen krever at det skal være minimum 10 cm avvisende kantstein mellom fortau og kjørebane når fartsgrensen er 40 km/t eller lavere. Normalhøyde på kantstein i kommunens veinormal er 13-14 centimeter. Til sammenligning krever kommuner rundt oss 12-16 cm. Det er små forskjeller, både nasjonalt og lokalt, sier Astrup.

Over fortau og gang- og sykkelvei må ikke greiner henge lavere enn tre meter.

Han er vel så opptatt av at folk er flinke til å parkere inn til kantsteinen - for å unngå at veibanen blir i smaleste laget. 

− Noen klager på at det er smalt, men hvis folk legger til seg gode vaner for å parkere nær kantsteinen slik den er etablert, så blir det veldig greit, sier Astrup.

VA Prosjekt På Nanset. Trond Strandberg, Magnus Halvorsen Og Christian Astrup 28
Like ikonisk som Abbey Road blir det neppe, men Christian Astrup og resten av gjengen garanterer flotte veier og fortauer over hele Nanset når etappe tre og fire er ferdig.

Oppfordrer til å beskjære trær og hekker

− I tillegg vil vi allerede nå, med tanke på både trafikksikkerhet og kommende prosjekt, oppfordre beboerne til å beskjære sine trær, hekker og busker, slik at de ikke vokser utover vei, fortau eller gang- og sykkelvei. Hvis man har trær ut mot vei, fortau eller gang- og sykkelvei, må ikke greinene henge lavere enn fem meter over veibanen.

− Over fortau og gang- og sykkelvei må ikke greiner henge lavere enn tre meter. Det skal graves tett inntil eiendomsgrensene i mange tilfeller, så det er noe man må tenke på dersom man har vegetasjon som er plantet ved eller vokser tett på kommunens eiendom. Det samme gjelder fjerning av private søppelstativ og annet som i dag står på offentlig grunn.

I likhet med etappe én og to vil det også bli byttet veilys for hele området i etappe tre, til stålmastanlegg med LED-belysning. Og akkurat som i de foregående etappene vant Envidan anbudskonkurransen for prosjekteringen til etappe tre.

Entreprenør for etappe tre lyses trolig ut i starten av august. H&K Sandnes vant oppdraget for etappe én og Kaare Mortensen AS for etappe to. 

Til toppen