Fra neste år skal avfallet vårt hentes sjeldnere. – Halvparten av det vi kaster i restavfall kunne vært sortert ut. Vi må bli enda bedre på kildesortering, sier Liv Gunvor Knoph Backman og Elvir Selimotic i Larvik kommune.
– I en gjennomsnittlig restavfallsbeholder kunne rundt halvparten vært sortert ut, slik at det hadde blitt gjenvunnet til nye produkter og råvarer, forteller Knoph Backman. Hun jobber med husholdningsrenovasjon.
Neste uke får alle husstander i Larvik kommune en brosjyre i postkasssa om den nye henteordningen som blant annet innebærer at restavfall, plastemballasje og papir hentes hver fjerde uke, i stedet for hver tredje uke.
– For å bedre sorteringen og materialgjenvinningen av avfallet som sorteres hjemme endrer vi nå på innsamlingsordningen. I Vestfold har vi et mål om 70 prosent materialgjenvinning, og dette er et viktig tiltak for å få til dette, sier hun.
Ny hentefrekvens fra 2025
Fra årsskiftet iverksettes den nye ordningen i Larvik.
Dette innebærer at hentefrekvensen på restavfall, plastemballasje og papir endres fra hver 3. uke til hver 4. uke.
Hentefrekens for emballasje av glass- og metall endres fra hver sjette uke til hver 8. uke.
Matavfallet vil fortsatt bli hentet hver uke.
Det jobbes med en ordning for husstander med barn under tre år som bruker bleier, slik at disse kan søke om større beholder for restavfall mot et mindre tilleggsgebyr.
Målet med å endre hentefrekvensen er å oppnå bedre kildesortering i hjemmet, øke materialgjenvinning av avfallet, redusere restavfallet og at innbyggere får et mer bevisst forbruk. Det vil også bidra til at renovasjonsgebyrene holdes så lave som mulig. At avfallet hentes sjeldnere fører også til at renovasjonsbilene kjører mindre.
Alle Vestfoldkommunene endrer hentefrekvens
Allerede i november i fjor gikk Tønsberg over til den nye ordning, mens Færder, Horten og Holmestrand var i gang fra mars i år. Her er det Vesar som har ansvaret for avfallsinnsamlingen.
– Nå følger Sandefjord og Larvik. Erfaringene fra innføringen i de andre kommunene er at overgangen har gått bra. I overgangen var en del praktiske spørsmål knyttet til den nye ordningen, sier Elvir Selimotic, som er virksomhetsleder for Vann, avløp og renovasjon.
Slik blir du bedre på å kildsortere
For mange vil ikke endringen være særlig merkbar, mens for andre vil det kreve litt mer. I magasinet som sendes ut til uka får innbyggerne tips og råd til hvordan kildesortere enda bedre, og hva du kan gjøre om man får liten plass i avfallsbeholderne.
- Få oversikt over hvor avfall oppstår hjemme hos deg
- Lag deg et godt sorteringssystem.
- Frisk opp sorteringskunnskapene dine
- Les mer om sortering av de ulike avfallstypene i magasinet, sorter.no og kommunens hjemmesider
Dette lurer mange på
Her har vi samlet spørsmål og svar om den nye hentekrevensen.
-
Målet er å bedre sorteringen, og dermed bidra til mindre restavfall. I gjennomsnitt er rundt halvparten av det som kastes i restavfallsbeholderen reelt restavfall, resten kunne vært sortert ut. Endringen bidrar også til å holde renovasjonsgebyrene så lave så mulig.
-
For de fleste kommer dette til å gå veldig bra, mens det for andre kan være mer krevende. Både i magasinet som sendes ut i disse dager og på kommunens nettside finner du mange tips og råd til hvordan sortere bedre og tilrettelegge for god sortering.
-
Ved behov kan du bestille større beholder til både papp og papir, glass- og metallemballasje og matavfall gratis. Du kan også sette ut flere sekker for plastemballasje. Vær nøye med hva som kastes i restavfallet. Både større beholder og ekstrasekker for restavfall kan bestilles mot et tilleggsgebyr. Restavfall kan også leveres mot betaling på gjenvinningsstasjonen.
-
Du kan bestille større beholder for papp- og papir, matavfall og glass- og metallemballasje, i tillegg til å sette frem flere sekker for plastemballasje - uten at det koster noe ekstra.
Det er også mulig å bestille større beholder til restavfall, da vil det komme en økning i renovasjonsgebyret.
-
Endringene vil bidra til å holde renovasjonsgebyrene så lave som mulig. Økt prisvekst påvirker også avfallsbransjen, blant annet på behandling av restavfall. Den nye ordningen bidrar til at en eventuell økning i gebyret vil bli lavere, enn om vi hadde fortsatt med den ordningen som har vært til nå. Avfallstjenesten driver til selvkost, som vil si at det kun er de faktiske kostnadene knyttet til avfallstjenesten som dekkes av renovasjonsgebyret.
-
Vi anbefaler at man ser an hvordan det går i starten, og gjør en innsats for å sortere rett og komprimerer avfallet før det legges i beholderne. Vi bistår gjerne med råd og veiledning, og er behjelpelige med å finne alternative løsninger ved behov. Ta kontakt med servicetorget eller send en e-post til postmottak@larvik.kommune.no