Han leder nybrottsarbeid i Larvik

Innhold

Johnny Gangsøy (54) leder det nye og spennende prosjektet som skal gi mer praktisk opplæring for ungdommer i Larvik kommune.

Johnny Gangsøy
– Jeg så etter nye muligheter da jeg kom over stillingsutlysningen fra Larvik. Dette var den mest spennende jobben jeg fant! Det er ingen som har gjort dette før, sier Johnny Gangsøy.

Våre unge er en modell som består av flere ulike prosjekter. Alle har et felles overordnet mål om om å få flere unge i alderen 15 til 25 år til å gjennomføre videregående opplæring og komme ut i arbeidslivet.

Johnny Gangsøy skal ha prosjektansvaret for et av tiltaksområdene som heter praktisk opplæringsløp. Tiltaket skal i første runde jobbe fram skreddersydde løp for elever som er i risiko for frafall. Dette gjøres i tett samarbeid med Thor Heyerdahl videregående skole.

– I neste runde handler det om å utvikle en ungdomsskole som er mer praktisk, relevant og virkelighetsnær. Det er varslet en stortingsmelding om dette i 2024 så her er Larvik kommune i front, sier Kjell Jensen, virksomhetsleder for skole i Larvik kommune.

Det var altså Johnny Gangsøy (54) som fikk jobben som prosjektleder for praktisk opplæringsløp. Han hadde første arbeidsdag i november.

– Jeg er lærer i bunn, men har siden første arbeidsdag stussa litt på hvordan skole er organisert. Det er mye engasjement, flinke og kunnskapsrike folk, men systemet stopper ofte de gode kreftene, forteller han.

– Ingen har gjort dette før

54-åringen kommer opprinnelig fra Tjøme, men bor på Notodden med kone, og har to voksne barn. Nå har han skaffet seg pendlerbolig i Larvik.

Johnny Gangsøy har jobbet som rektor i mange år. De siste årene har han jobbet med digitalisering av skoler i Norge og i Norden.

– Jeg så etter nye muligheter da jeg kom over stillingsutlysningen fra Larvik. Dette var den mest spennende jobben jeg fant! Det er ingen som har gjort dette før, sier Gangsøy.

– Her er det uformelt og nedpå, folk vil hverandre vel i Larvik! Det er ikke mange kommuner som har den fine atmosfæren som jeg opplever her i Larvik. Da får man lyst til å strekke seg ekstra for å få til ting.

Positive tilbakemeldinger

Utdanningen skal være praktisk og individuelt tilpasset. Elever skal kunne søke fra 9. klasse og avsluttes med fagbrev etter fire år i videregående opplæring (2 pluss 4 år).

I oppstarten er det 5-6 9. klassinger ved Tjodalyng og Mesterfjellet skoler som får muligheten til å være med i prosjektet.

– Høsten 2024 er målet at alle 9. klassinger skal få mulighet til å søke seg inn på et praktisk løp på ungdomsskolen.

Gangsøy forteller at han utelukkende får positive tilbakemeldinger fra foreldre og foresatte.

– Jeg har jobbet mye med endringer og motstand, men det opplever jeg ikke her. Alle ønsker å gjøre skolen mer praktisk og variert, ansatte, rektorer, elever, foresatte.

I Larvik er 11,6 prosent i alderen 16-29 år er utenfor opplæring eller jobb.

– Det er for mange, og vi må ta tak i dette, sier han.

Johnny Gangsøy
Johnny Gangsøy har funnet seg til rette i Larvik med pendlerbolig.

– Folk vil hverandre vel

Johnny Gangsøy forteller at han blir godt tatt imot. Han gleder seg til å bli kjent med flere.

– Her er det uformelt og nedpå, folk vil hverandre vel i Larvik! Det er ikke mange kommuner som har den fine atmosfæren som jeg opplever her i Larvik. Da får man lyst til å strekke seg ekstra for å få til ting.

Den første tiden bruker han på å bli kjent med folk og kartlegge.

– På sikt skal jeg koordinere de gode kreftene, så 2+2 blir mer enn 4! Skolen har endret seg, og har fått flere oppgaver. Jeg skal ikke gi dem flere oppgaver, men heller avlaste og koordinere.

– Vi begynner så raskt vi får ting på plass, avslører han.

– Nybrottsarbeid

Frøydis Straume er ansvarlig for satsingen Våre unge som inneholder seks store og viktige prosjekter.

– Praktisk opplæringsløp er kanskje en av de aller viktigste. Dette er nybrottsarbeid og radikal innovasjon, sier Straume.

– Vi er veldig glad for at Johnny søkte og takket ja. Han har en driv til å virkeliggjøre dette!

– Dette er ikke noe man gjør alene! Det er så mange flinke folk i Larvik. Jo mer jeg blir kjent, jo mer ser jeg at vi har ressurser vi kan bruke, avslutter Gangsøy.

Portrett Frøydis Straume
Våre unge er en modell som består av flere ulike prosjekter. Alle har et felles overordnet mål om om å få flere unge i alderen 15 til 25 år til å gjennomføre videregående opplæring og komme ut i arbeidslivet. Frøydis Straume leder satsingen.
Til toppen