Så avgjørende kan personstemmer og «slengere» være

Innhold

Ved forrige kommunestyrevalg sørget personstemmer og «slengere» for å sende kandidater langt nede på listene rett inn i Larviks kommunestyre. Én kandidat klatret fra 30. plass til 4. plass - og fikk dermed plass i det gode selskap. 

Valgbås
Søndag og mandag er valglokalene åpne. Før den tid kan du forhåndsstemme, helt fram til fredag klokka 12.

Når du stemmer ved valget, kan du også velge å gi personstemme til én eller flere kandidater i partiet du stemmer på, for å løfte dem oppover på lista. Samtidig er det mulig å gi opptil ti «slengere» - altså at du fører opp navnet på én eller flere kandidater fra et annet parti enn det du stemmer på. 

– Betydningen av personstemmer og slengere er ganske stor i kommunevalg, sier valgansvarlig Vilheilm Einen i Larvik kommune. 

Stor velgermakt

De politiske partiene selv velger rekkefølgen på sine lister, og kan ved kommunevalg også gi kandidater i toppen av lista en ekstra fordel ved å gi dem stemmetillegg. Dette reduserer velgernes mulighet til å bytte ut partienes toppkandidater. Disse står med uthevet skrift på lista. 

Likevel er ikke velgermakten ubetydelig når det gjelder å kunne endre rekkefølgen - også på kandidatene med stemmetillegg. 

Det fikk for eksempel Rødt erfare i forrige kommunevalg i Larvik: de tre øverste kandidatene på lista deres hadde alle såkalt stemmetillegg, med Vinjar Sten Olav Rosendal på førsteplass, Steinar Henden på annenplass og Hanne Marte Kleven Bjordammen på tredjeplass. 

Rødt endte med å få inn to representanter i kommunestyret, men Steinar Henden på annenplass kom ikke inn. I stedet rykket Bjordammen opp fra tredje-  til førsteplass, med Rosendal på annenplass. 

Endringen i rekkefølge skyldtes noen ganske få personstemmer og slengere:

Partilister
Til venstre for kandidatens navn kan man gi personstemme.

Bjordammen fikk 109 personstemmer og 21 slengere, mens Henden fikk 81 personstemmer og 21 slengere. 28 personstemmer i Bjordammens favør sendte henne altså inn i kommunestyret på bekostning av Henden. 

Rosendal fikk for øvrig 100 personstemmer og 19 slengere. 

Fra 30. til 4. plass

På lista til Fremskrittspartiet i 2019 var Stig Hatlo helt nede på 30. plass. 88 personstemmer og fire slengere var nok til å sende ham hele 26 plasser oppover lista - til 4. plass og inn i kommunestyret som en av FrPs seks representanter. 

Også hos Høyre ble det store endringer: til sammen 268 personstemmer og slengere til Kjetil Vold gjorde at han rykket opp fra 15. plass til 5. plass, og ble én av åtte Høyre-representanter i kommunestyret. 

Slenger
Det er mulig å gi opptil ti slengere til kandidater fra andre partier enn det du stemmer på.

Hos Senterpartiet klatret femteplasserte Knut Olav Omholt opp til annenplass med 226 personstemmer og 55 slengere. Annenplasserte Knut Hansejordet, som endte på tredjeplass, hadde kun ni færre personstemmer og slengere totalt. 

Som et siste eksempel på hvor mye personstemmer og slengere kan ha for den endelige plasseringen kan man se på KrFs Kari Bondevik Haga Molvik. Riktignok kom hun ikke inn i kommunestyret, men det skulle ikke mer enn 26 personstemmer og sju slengere til for at hun klatret fra 21. til 4. plass på lista. 

Rune Høiseth 770x433 153 kB.jpg
Rune Høiseth (Ap) fikk flest personstemmer og slengere ved forrige kommunevalg.

Den lokalpolitikeren som fikk aller flest personstemmer og slengere ved forrige valg var Rune Høiseth fra Arbeiderpartiet (977 personstemmer og 99 slengere). Deretter fulgte Per Manvik fra Fremskrittspartiet (863 personstemmer og 89 slengere), Erik Bringedal fra Høyre (735 personstemmer og 96 slengere), Olav Nordheim fra Senterpartiet (450 personstemmer, 132 slengere) og Birgitte Gulla Løken fra Høyre (325 personstemmer og 62 slengere). 

Selv om du kan gi opptil ti slengere til kandidater fra andre partier enn det du stemmer på, kan det være greit å ha i bakhodet at du samtidig svekker din opprinnelige stemme noe. 

– Det er 41 plasser i kommunestyret, og én slenger svekker partistemmen med 1/41-del, opplyser Vilhelm Einen. 

Kommunestyrevalget i Larvik kommune

Følgende 14 partier stiller valgliste i Larvik kommune: 

  • Arbeiderpartiet
  • Fremskrittspartiet
  • Høyre
  • Industri- og Næringspartiet
  • Konservativt
  • Kristelig Folkeparti
  • Liberalistene
  • Miljøpartiet De Grønne
  • Norgesdemokratene
  • Partiet Sentrum
  • Rødt
  • Senterpartiet
  • SV - Sosialistisk Venstreparti
  • Venstre

Det kan forhåndsstemmes fram til fredag 8. september klokka 12. Valglokalene er åpne søndag 10. september og valgdagen mandag 11. september.  

Åpningstidene er som følger: 

Søndag: 14.00-18.00

Mandag: 09.00-21.00

Til toppen