Har du en bolig som ble oppført mellom 1960 og midten av 1980-tallet? Da er det stor sannsynlighet for at du kan ha en nedgravd oljetank i hagen.

– Vi vet ikke hvor mange nedgravde oljetanker det finnes i Larvik i dag, men vi tror det er mange tikkende miljøbomber, forteller Fredrik Grue i Larvik brann og redning.
Sammen med Lene Tande jobber han med brannforebyggende arbeid.
– En nedgravd oljetank kan være både miljø- og helseskadelig. Som huseier er det du som er ansvarlig ved en eventuell oljelekkasje. Det kan også bli kostbart for deg, fordi du vil være ansvarlig også om lekkasjen går utenfor eiendommen din, sier Tande.
I 2020 ble det forbudt å bruke fyringsolje til å varme opp bygninger. I Larvik kommune er det dessuten en egen forskrift som sier at nedgravde oljetanker skal tømmes og rengjøres, før de graves opp.


Mer informasjon om nedgravde oljetankerEn nedgravd oljetank kan være både miljø- og helseskadelig. Som huseier er det du som er ansvarlig ved en eventuell oljelekkasje.
Slik vet du om du har en oljetank på eiendommen din
– Ofte er det to metallrør som går fra bakken og opp ved husveggen eller annen bygning på eiendommen din. Et annet kjennetegn er at det er små kobberrør i taket i kjelleren din, forteller Grue og Tande.
– Hva gjør jeg hvis jeg oppdager dette?
– Da må du ta kontakt med et godkjent firma som driver med sanering av oljetanker i larviksdistriktet. De kan tømme, rengjøre og fjerne oljetanken. Et raskt Google-søk og det dukker opp flere aktuelle firmaer, sier de to.
Hva det koster for å få fjernet oljetanken, avhenger av flere faktorer som beliggenhet og dekke.
Spørsmål og svar om nedgravde oljetanker