Stort dieselutslipp i Lågen ved Kongsberg - slik forbereder Larvik seg

Innhold

Rundt 24 000 liter diesel havnet tirsdag ettermiddag i Lågen ved Kongsberg etter en borreepisode ved en bensinstasjon. Her forteller brannsjefen i Larvik om hvilke forberedelser og tiltak som gjøres i kommunen vår for å begrense skadeomfanget. 

Lågen Elva
Store mengder diesel har gått ut i Lågen. Tre lenser er lagt ut på Efteløt, et par mil utenfor Kongsberg.

Diesellekkasjen på Kongsberg skal ha skjedd i forbindelse med prøvetaking til en miljøundersøkelse, der man kom i skade for å borre i en dieseltank. Utslippet herfra har gått i overvannsledninger og videre ut i Lågen. 

Store deler av Lågen er dekket av is, som skaper visse utfordringer for brannvesenet med tanke på utlegging av lenser. Ved Efteløt, der man fant en åpning i isen, er det lagt ut tre lenser. 

 – Med tanke på at utslippet skjedde i går kveld, regner vi med at utslippet passerer Hvittingfoss i løpet av onsdagen, sier brannsjef i Larvik, Jan Olav Vagle. 

Jan Olav Vagle
Brannsjef i Larvik, Jan Olav Vagle.

Normalt sett tar det rundt to dager før vannføringen fra Kongsberg når Larvik, mens Svarstad og Hvarnes nås noe tidligere. Vagle oppfordrer innbyggere til å ringe 110 dersom de kjenner sterk diesellukt. 

 – 24 000 liter er en betydelig mengde. Det som er mulig å aksjonere på er iverksatt. Utslippet er stengt ned, og lenser er lagt ut i de åpne områdene. Her nede hos oss er det tett med is, og vanskelig å få gjort noe. Vi må bare følge med på om vi får noe i Larviksfjorden om noen dager, sier Vagle. 

Han regner med at utslipp som eventuelt når Larvik vil være vesentlig tynnet ut. 

 – Hva kan konsekvensene av dette utslippet bli?

 – Diesel legger seg på overflata, og blander seg ikke med vannet. Med andre ord er det nok fuglelivet det kan få størst konsekvenser for, i langt større grad enn fisken. Ender som legger seg i vannflata og blir tilgriset av diesel må avlives, for vi får ikke vasket dem, sier brannsjefen. 

Han opplyser at noen ender i Kongsberg-området allerede er avlivet. 

Til toppen