Dette kan være lurt å gjøre når snøen smelter

Innhold

Store nedbørsmengder i form av regn er ventet i Larvik det kommende døgnet. Det kan både resultere i såpeglatte veier, tung snø på tak og overvann. Her er en oppdatering på hva kommunen foretar seg - og hva du selv bør gjøre. 

Slaps
Mye av snøen blir nå til slaps, vann og is.

Fra torsdag morgen og til sent fredag kveld jobbet mannskapene overtid for å fjerne snø og åpne sluk ved kjente flomveier. Søndag morgen var saltbilen også ute i sentrumområdene, men etter hvert kom regnet. 

– Det er ikke noe poeng i å salte når det regner. Det renner vekk i løpet av kort tid og har liten effekt, bortsett fra å skade naturen, sier avdelingsleder for kommunalteknikk, Torodd Seierstad. 

– Hva gjøres utover søndagskvelden og mandag morgen? 

– Slik det ser ut kommer det til å regne mye framover. Da er det ingen hensikt for oss å salte, og det har liten effekt foreløpig å brøyte slaps. Når smeltingen har kommet noe lengre, kan vi forsøke å kjøre av “sålen” på veiene. Vi følger med på det. Vi er klare til å strø når behovet oppstår. 

Gratis strøsand 22.12.2017 3, foto Jarle A. Melby.jpg
Privatpersoner kan hente strøsand utenfor hos kommunalteknikk på Øya.

– I og med at det er meldt mye regn, som vil medføre at strøsanda vaskes bort, så tenker vi å strø så tett opp til morgentrafikken som mulig. Hvis vi strør preventivt lenge på forhånd risikerer vi å strø på feil sted, at grusen blir vasket bort, eller at strøgrusen blir brøytet vekk når sålen løsner, sier han.

Privatpersoner kan hente strøsand ved kommunalteknikk på Øya, der det ble fylt opp i morgentimene søndag.

– Men det er ikke dimensjonert for at «alle» kjører dit i kveld, rent logistisk - da blir det lang kø og fort tomt. Det er strøsand tilgjengelig til det går tomt, og så blir det fylt opp igjen mandag morgen, sier Seierstad.

Glatte Veier 2
Mandag morgen kan innbyggerne våkne opp til såpeglatte veier flere steder.

Hold slukene åpne

Overvann er en vesentlig risiko når det regner samtidig som det smelter mye snø. Frossen bakke tar ikke imot noe infiltrasjon, med den konsekvenser at alt renner på overflaten. Vannet vil alltid ta minste motstands vei nedover.

Dersom du oppdager en vannansamling utenfor huset ditt kan det være lurt å ta på seg uteklærne og hente fram spaden. 

– Det viktige nå er å holde slukene åpne. Bruk spaden til å lede vannet ut mot plenen, og vekk fra muren eller kjellervinduet. Mange steder kan det ligge snø og tette for sluket i gata eller den vanlige plassen der vannet pleier å renne. Her er det fint hvis alle bidrar, og ikke bare tenker at det er en kommunal oppgave, sier brannsjef Jan Olav Vagle. 

Både han og Seierstad oppfordrer folk om å bidra i gata der de bor. 

– Vet du om et sluk i gata rett på utsida, som du lett kan grave fram, er det en god idé. Det er mulig å sjekke hvor sluket er ved å finne gata si på Google street view. 

Istapp Smelter

Flate tak må ryddes

Har du flatt tak, må du sjekke at vann ikke demmer opp på taket. Flate tak har sluk eller overløp som må være åpne nå.

For de som har masse snø på taket, særlig der hvor taket er flatt, er det ennå ikke for seint å rydde vekk de verste mengdene. Det samme gjelder for verandaer og balkonger. For nå blir snøen mye tyngre enn den har vært.

– Det er fullt mulig å gjøre utover ettermiddagen og kvelden, for det er i natt og mandag morgen at vi får det meste av nedbøren. Bare vær forsiktig hvis du klatrer opp på taket, sier Vagle. 

Og legger til: 

– Vi har beredskap hvis det er store vannmengder eller andre ting som oppstår i uværet, og bidrar der vi har mulighet. Ikke vær redd for å ringe. 

Kommunalteknikk har maskiner i beredskap som vil rykke ut for å åpne sluk og fjerne demmende snø når det blir store vannansamlinger på veinettet.

For øvrig er ett “hull” i brøytekanten på et lavbrekk - altså det laveste punktet på en veistump - effektivt for å lede vannet ut i grøfta under snøen der hvor det er grøfter.

Til toppen