Kanadagullris – et vakkert problem

Innhold

Kanadagullris er en flerårig, høy staude som sprer seg raskt, spesielt langs veier, jernbane og på andre arealer som ikke skjøttes regelmessig.

Kandagullris
Kandagullris kommer opprinnelig fra USA, og ble innført som en prydplante på 1700-tallet. Den har et stort invasjonspotensial, som betyr at den lett kan spre seg og etablere seg på nye steder.

Dette er en art som både er tidkrevende og kostbar å bekjempe. Derfor bekjempes kanadagullris i regi av Larvik kommune kun der den er til fortrengelse for kjente sårbare og sjeldne naturtyper. 

Opprinnelig kommer kanadagullris fra Nord-Amerika. Den ble innført til Europa som prydplante allerede i 1648 og er dermed en av de eldste innførte prydplantene vi har. I Norge kom den fra USA på 1700-tallet og ble oppført på fremmedartlista i 2018. Forskrift om fremmede organismer har forbud mot innførsel, utsetting og spredning av kanadagullris.

Hva kjennetegner Kanadagullris?

Typiske kjennetegn er: 

  • planten blir mellom 50-150 cm høy
  • får små gule blomster i starten av august i en pyramideform på toppen, med sprikende greiner
  • stengelen er ofte rød uten forgreininger og håret øverst
  • bladene er sagtannede og smale

Kanadagullris kan lett forveksles med kjempegullris som også er på fremmedartslista. Begge plantene bekjempes med samme metode. 

Tips til bekjempelse 

  • Kutt plantene lavt, eksempel med gressklipper, før blomstring over flere år. Dette kan gradvis føre til at plantene forsvinner.
  • Luking.
  • Kjemiske tiltak bør unngås.
  • Vask sko og redskaper etter gjennomførte tiltak.

Frø fra kanadagullris er svært spiredyktig, lette og spres vanligvis med vind eller ved at frø setter seg fast i utstyr eller folk som ferdes i området. Bekjemping må derfor gjennomføres før blomstring. Om plantene lukes eller slås etter at planta er kommet i blomst, vil de avkappede stenglene likevel kunne utvikle spiredyktige frø. Derfor er det for seint å sette inn tiltak når planten er i blomst.

 

Til toppen