Cathrin (39) godtok ikke nærmiljøsvaret fra kommunen - og fikk gjennomslag

Innhold

«Vi har etterlyst her i Hvarnes hvordan vi kan gå fram for å utvikle et nærmiljøutvalg. Tar gjerne imot litt støtte og tips for hvordan vi går frem!» kommenterte Cathrin Utklev (39) på et Facebook-innlegg hos Larvik kommune. Da svaret ikke var det hun ønsket seg mobiliserte hun - og ble lyttet til. 

Folkemøte Hvarnes 32

Utgangspunktet for nærmiljøsatsingen i Larvik kommune handlet nemlig om sju definerte nærmiljø: Stavern, Helgeroa, Tjøllingvollen, Østre Halsen, Larvik sentrum, Svarstad og Kvelde.

Etter at kommunen hadde publisert en sak om nærmiljøsatsingen i Svarstad, i november i fjor, etterlyste Utklev planene for Hvarnes i kommentarfeltet.

«Hei du! Kvelde er ett av de sju definerte nærmiljøene i kommunen, Hvarnes inngår der.», var svaret fra kommunen.

Oppfølgingsspørsmålet fra Utklev kom kjapt:

Cathrin Utklev Facebook Innlegg
Slik innledet Cathrin Utklev under Facebook-innlegget om nærmiljøutvalget i Svarstad...
Cathrin Utklev Facebook Innlegg 2
... og etter hvert fikk hun prosjektleder Endre Lindstøl på banen.

«Lurer på om andre steder blir underlagt andres nærmiljø? Er det vanlig praksis? Bare spørsmål», skrev hun, og la til at Hvarnes hadde egen skole, foreninger og lag.

Dermed måtte prosjektleder Endre Lindstøl på banen. Og han lovet at prosjektgruppa ville være lydhøre for innspill knyttet til inndelingen av nærmiljøutvalg i Larvik.

Stemningen snudde

Cathrin fulgte opp saken videre og kontaktet Lindstøl, som for en måneds tid siden dro opp til Hvarnes sammen med sin faste makker i nærmiljøgruppa, virksomhetsleder Bård Jacobsen fra Kultur og idrett.

– Jeg og Bård trodde vi skulle møte Cathrin og kanskje et par til, men da vi kom fram satt det 13 personer der. Det var litt trykket stemning i rommet, for vi følte at de var skeptiske da vi kom. Vi begynte å prate om løst og fast, og jeg forsøkte å løsne litt på stemningen, men det funket helt middels, forteller Lindstøl.

Les mer om satsingen på nærmiljøutvalg i Larvik kommune
Folkemøte Hvarnes 10
Bård Jacobsen og Endre Lindstøl har nå avholdt folkemøter for ni forskjellige nærmiljøutvalg i Larvik kommune. Onsdag hadde turen kommet til Hvarnes.

Til slutt adresserte nærmiljø-duoen elefanten i rommet:

– «Er det slik at dere tror at dere ikke skal få eget utvalg? Da kan vi i så fall legge den død med en gang, for det skal dere få», sa vi på et tidspunkt. Da brøt det ut spontan applaus, stemningen løsnet opp umiddelbart og kaffen og kjeksen kom fram. Det ble et vitnesbyrd for meg og Bård på hva dette betydde, og hva slags kraft dette kunne forløse. Jeg vil beskrive det som et sterkt møte. Hvis vi hadde sagt «dette går ikke», tenk bare hva vi hadde drept av entusiasme, sier Lindstøl.

Onsdag var duoen tilbake, denne gangen i samfunnshuset på Bjerkely. Og nå var det ikke bare en sonderingssamtale, men et folkemøte som første skritt mot å etablere et eget nærmiljøutvalg i Hvarnes. Cathrin Utklev var selvsagt på plass, sammen med rundt 40 andre sambygdinger.

Eplekake, sjokoladekake, brownies og kaffe sto allerede klart på bordet før Lindstøl og Jacobsen tok ordet.  

Folkemøte Hvarnes 18
Latteren satt løst i samfunnshuset på Bjerkely onsdag - der de frammøtte også jobbet i grupper med å sette ord på hva som er bra med å bo i Hvarnes - og hva som kan bli bedre.

– Jeg vil gå litt tilbake til da Cathrin ringte meg første gang. Plutselig ringte en jordmor fra Hvarnes, «hva pokker har jeg rotet meg opp i nå», tenkte jeg, fleipet Lindstøl.

Og fortsatte:

– Det var veldig fint at du tok kontakt. Som du sa den gangen: «Østre Halsen og Tjølling er ikke ett nærmiljø. Og det er ikke Hvarnes og Kvelde heller». Vi ble fort enige.

Folkemøte Hvarnes 28
Hva er det beste med å bo i Hvarnes? Svarene var mange - og blir samlet inn og arkivert.

Akkurat hvor mange nærmiljøutvalg man ender opp med til slutt er foreløpig uvisst. 

– Det er ikke sånn at hver gate skal få sitt eget nærmiljø, men det virker som om dette går seg til på en veldig fin måte, sa Lindstøl under folkemøtet i Hvarnes.

– Først og fremst er vi opptatt av menneskene og livskvalitet - at flest mulig skal ha det best mulig. Det er lettere for dem lokalt å vite hva de er opptatt av enn å vente på at de sentralt i Larvik kommune skal finne ut av det. Det prøver vi å lage et system for nå. Vi skal lage det systemet sammen med dere, og som en start på det oppretter vi disse nærmiljøutvalgene.

Satsing i medvind

Bård Jacobsen, som sjelden går av veien for en god fotballmetafor, sier han knapt har kjent på et tilsvarende engasjement som han gjør med nærmiljøutvalgene nå.

– På godt fotballspråk har vi momentum nå. Det er skapt et engasjement og en forventning ute i nærmiljøene, som vi i kommunen må følge opp. Nå må vi benytte oss av drivkraften og forløse kraften som ligger i nærmiljøene. Da blir vi utfordret litt også på veien, og det kan være tøft å stå i, for dette er litt nybrottsarbeid. Vi får tydelige pasninger, som vi ikke alltid vet om vi skal dempe eller «kyle» videre, sier Jacobsen.

Folkemøte Hvarnes 21
Iver Grimsholt, som er Hvarnes-gutt og nestleder i Ungdomsrådet, deltok også på folkemøtet. Det ble latter da han fortalte om da en annen representant syntes det ble i overkant mye prat om det som foregikk i Hvarnes og Lågendalen. - Men da sier jeg at i underkant av 30 prosent av alle grunnskoleelevene i larvik kommune bor i Lågendalen, sa Grimholt - til stor applaus.

Allerede 29.april blir det fellesmøte for alle nærmiljøutvalgene på Sliperiet.

– Det blir en milepæl. Dit kommer nærmiljøutvalgene som allerede er konstituert, og de som er i prosess. Vi skal nå skrive en politisk sak som skal legges fram i juni, og har i den forbindelse invitert alle lederne av utvalgene til en medvirkningsprosess i arbeidet med den. I den politiske saken kommer vi til å legge fram hva slags kriterier som bør ligge til grunn for å starte et nærmiljøutvalg, hva som er hensiktsmessig for nærmiljøene og for kommunen selv. Alt dette skal landes i løpet av 2025, sier Lindstøl.

Framtidas kommune

En av de frammøtte i Hvarnes konfronterte kommunens utsendte med at nærmiljøutvalg ikke var noe nytt fenomen, og lurte på hvordan det ble lagt på is i utgangspunktet.

Folkemøte Hvarnes 29
Dugnadsånden står sterkt i Hvarnes - for ikke å snakke om bakstferdighetene.
Folkemøte Hvarnes 30
Og det manglet definitivt ikke på bakverk under folkemøtet onsdag.

– Fra 2013 ble det nok litt stopp. Det var mange grunner til det, men jeg tror hovedgrunnen var at administrasjonen i kommunen ikke fulgte etter. Det ble for krevende. Men det er lagt inn som et premiss nå. Skal vi få til dette, må kommunen følge etter. Vi jobber beinhardt med å få det til, og for å være i ryggen på dere hele tida, forsikret Lindstøl.

– Vi vil gjerne at det skal være én person i kommunen som dere kan kontakte, så dere ikke må leite og styre etter hvilken avdeling og hvilken virksomhet. For da går det ikke. Det må være enkelt. Jeg ville ikke stått her om dette var et blaff. Dette er en satsing, og nå snakker vi om Framtidas kommune i Larvik. Vi må rett og slett samarbeide med dere for å få hjulene til å gå rundt, sa Jacobsen. 

Folkemøte Hvarnes 16
Økobonde Tore Jardar Wirgenes fra Virgenes Andelsgård var blant de frammøtte på folkemøtet.
Til toppen