Dugnadsånden og fellesskapsfølelsen står sterkt i Svarstad. I løpet av en sjudagersperiode i november kan innbyggere i alle aldersgrupper ta i bruk flere nyopprettede tilbud - som spenner fra spektakulært nytt e-sportrom til sosiale fellesmiddager på Klokkergården.
– Den bygda er allerede veldig sammensveiset, og mange ting ligger til rette for et fantastisk nærmiljø. De er allerede veldig godt i gang, sier virksomhetsleder for kultur og idrett i Larvik kommune, Bård Jacobsen.
Bygda stiller opp
Sist onsdag arrangerte han og Endre Lindstøl, som er prosjektleder for kommunens nærmiljøsatsing, et folkemøte i Huldrehallen der tema var opprettelse av nærmiljøutvalg i Svarstad. 58 engasjerte innbyggere møtte opp.
Dette var tilfeldigvis dagen før det nye e-sportrommet på Sentralen i Svarstad - som er kommet i stand etter flere års iherdig innsats fra ildsjeler som Christina Franksdatter Bøhler - offisielt ble åpnet.
Og selv om tiltaket ikke ville vært mulig å realisere uten generøse bidrag på til sammen 1,1 millioner kroner fra Gjensidigestiftelsen, Sparebankstiftelsen DNB og Sparebank1-stiftelsen, varmet det nærmiljøduoen langt inn i hjerterota å se hvordan resten av lokalsamfunnet også stilte opp i innspurten:
– Jeg vil gjerne dele en liten historie som Unn Kristi ved Sentralen fortalte meg: dere skal åpne et gamingrom i morgen, og under den siste finpussen kommer det et par damer fra Bygdekvinnelaget innom og spør: «er det noe dere trenger eller noe vi kan gjøre?». Og så er det behov for noe mer lamper og lys, og så ordner det seg, slik at alt er klart til ungdommene og andre skal bruke rommet. Det er dette det dreier seg. Hva kan jeg hjelpe deg med, og hva kan vi gjøre sammen, sa Jacobsen til en tallrik forsamling av rundt 60 frammøtte.
Unn Kristi ved Sentralen heter for øvrig Bruserød til etternavn, og opplyser at det er enda flere i nærmiljøet som har engasjert seg både med penger og arbeidstimer.
– En lokal elektriker kom også innom og ønsket å gi støtte til lys. Det var ganske mørkt der inne, men takket være elektrikeren og damene i Bygdekvinnelaget har vi fått inn god belysning nå, sier hun.
To nye premierer
Sentralen betegnes som selve «hjertet i Lardal», og består av bibliotek, servicetorg og frivilligsentral. Stedet drives av Christina Bøhler Franksdatter, Unn Kristi Bruserød og Kjetil Espeseth.
Gerd Helgeland i Bygdekvinnelaget trekker den formidable innsatsen som legges ned fra de ansatte der.
– Det de gjør og får til er veldig flott. Vi prøver å stille opp så godt vi kan på det de legger til rette for. Vi visste at de skulle ha åpning av dette nye rommet, og da stikker vi innom og lurer på om vi kan bidra med noe. I stedet for blomster er det bedre at de får penger til noe de trenger, sier hun.
Sentralen er blitt den naturlige møteplassen for aktiviteter og frivillighet i lokalsamfunnet - og tilbudet vokser stadig. Denne uka er det for eksempel premiere på ytterligere to nye konsepter: felles mandagsmiddag på Klokkergården, og temakveld om mannfolkhelse og god alderdom på torsdag.
– Vi er 25 påmeldte til mandagsmiddagen, for personer over 60 år. Det kom fram som et behov i forbindelse med tidligere folkemøte i høst der temaet var god alderdom, og nesten 70 personer møtte opp.
– Så er vi 20 påmeldte til torsdagen, hvor det er fokus på grep man kan ta for god alderdom og mannfolkhelse. Da kommer «landsbylege» Geir Strømme og Tore Haukvik, som har vært lege her oppe tidligere, sier Bruserød.
Oppsummert sjøsettes altså tre ulike tilbud i Svarstad i løpet av én uke - både for barn, ungdom og godt voksne. Så da er kanskje spørsmålet hva man trenger et nærmiljøutvalg til, når man tilsynelatende allerede har en så sterk kultur for frivillighet og fellesskapstenkning?
Vil engasjere flere unge
– Selv om vi allerede har mange ting som skjer på Sentralen, mangler vi samtidig et slags «Svarstad vel». Kanskje et nærmiljøutvalg kunne vært den knaggen og samarbeidspartneren vi trenger, sier Bruserød.
– Innbyggerne i Svarstad har stort engasjement for bygda si, og veldig mye kjærlighet for nærmiljøet. Og selv med alt som allerede er på plass der oppe, tror jeg de er ærlige på at det er et par ting de kan bli enda flinkere til å samles om. Blant annet er det et veldig fokus på at barn og unge må få en tydeligere stemme i utviklingen av Svarstad. På folkemøtet var det flest godt voksne som møtte opp, men likevel var det et stort fokus på barn og unge i Svarstad, sier Endre Lindstøl. sier Endre Lindstøl.
Han har vært i møter med Ungdomsrådet i Larvik, for å få innspill på hvordan man kan mobilisere den yngre generasjonen inn i nærmiljøutvalgene.
– Vi har fått med oss to fra Ungdomsrådet som skal hjelpe oss med en strategi om hvordan vi kan få de unge til å ta enda mer eierskap til eget lokalsamfunn. Ikke bare elevrådsmedlemmer, men også de stille stemmene. Barn og ungdom er en mangfoldig og viktig del av dagens og fremtidens samfunn, vi må engasjere og motivere dem til å bli med i slike prosesser.
– Hvilke kanaler kan vi nå dem, hvilke prosjekter skal vi presentere og hvilket ansvar kan vi legge på dem? Vi må være tydelige på at de skal få være med og forme den hverdagen de synes er best for sitt nærmiljø, sier Lindstøl.
Ber om ny mobilisering
Tirsdag 10.desember inviterer han og Jacobsen til et oppfølgingsmøte i Huldrehallen i Svarstad, der målet for kvelden er å konstituere et nærmiljøutvalg. Så fort dette er gjort, utløses også Svarstads del av nærmiljøpotten på én million kroner øremerket barn og unge.
Under det første møtet var det flere som tok til orde for at Sentralen bør være representert i et slikt utvalg.
– Jeg ble varm om hjertet av at flere nevnte Sentralen som en naturlig deltaker. Vi ønsker å bidra, sier Unn Kristi Bruserød.
Endre Lindstøl lot seg imponere over engasjementet fra innbyggerne i Svarstad under det første møtet. Nå håper han folk møter opp også til møte nummer to.
– Dere vet best hva dere trenger, og hvorfor dere trenger det. Og da skal vi i kommunen lytte, sier han.
Les mer om nærmiljøsatsingen i Larvik kommune