Venter 10 000 tilskuere til fartsfest i Larvik

Innhold

Hastigheter opp mot 200 kilometer i timen, anslagsvis 10 000 tilskuere ute langs løypa og området utenfor Bølgen som showplass. Lørdag 2. september kommer rallysirkuset til Larvik.  

Rally Larvik
Start- og målrampe - der bilene presenteres - vil stå plassert ved Bølgen kulturhus.

Hvor mange mennesker trengs for å arrangere Rally Larvik 2023 - som også er den femte av totalt seks runder i årets norgesmesterskap? Veldig mange, skal man tro organisasjonsleder Kristian Haugberg i NMK Larvik. 

– Vi har hatt en planleggingsstab på 35 personer, som har jobbet i ett år med dette. Vi er igjen delt inn i seks faggrupper, som har spesialisert seg på de ulike delene av oppdraget. Så har vi 250 funksjonærer totalt, som administrerer og sørger for sikkerheten rundt løypa på løpsdagen. Det er en ganske stor logistikk, sier Haugberg. 

Rally Larvik vil bestå av fem såkalte fartsprøver, som skal kjøres to ganger hver. Totalt rundt 80 kilometer. 

– Hvor mange tilskuere forventer dere langs løypa? 

– 10 000 mennesker i skogen tror jeg vi kan regne med, svarer Haugberg.

Her er det trygt å være tilskuer under Rally Larvik

Rally Larvik 2
De raskeste bilene vil komme opp mot 200 kilometer i timen på etappen i Brunlanes. Foto: NMK Larvik

Raskest i Brunlanes

De rundt 50 deltakerbilene, fordelt over 17 (!) ulike klasser, har base med serviceplass, utstilling og diverse aktiviteter i Hammerdalen. Derfra vil de kjøre til startrampen ved Bølgen Kulturhus tidlig lørdag morgen, der de presenteres av en speaker før kursen settes mot den første fartsprøven - SS1.

Denne foregår i Brunlanes, på den eneste kommunale veien i rallyet. Første bil ut, i den råeste A2-klassen, har starttid 09.23. På denne fartsprøven kan man vente seg de høyeste hastighetene i løpet av dagen - opp mot 200 kilometer i timen for de raskeste bilene. 

De fire øvrige fartsprøvene finner sted på følgende steder gjennom dagen: Gåsholt, Holtebygda, Farrisbygda og Ringdalsskogen. 

Rallyshef
Leder av NMK Larvik, Kristian Haugberg

Spesielt etappen med start-og målgang i Farrisbygda er av det spektakulære slaget, mener Haugberg. 

– Det er en av våre klassiskere. Løypa går langs Farrisvannet, og er et slags Korsika-rally i Larvik-format. Det er svingete, krevende og kuperte veier, der man virkelig skiller klinten fra hveten. Generelt vil jeg mene vi har høy kvalitet på alle etapper, sier han.

Konkurransen blir for øvrig sendt på NRK 1 i opptak mandag kveld, før Kveldsnytt. 

– Jeg tror det må være det mest krevende bysportarrangementet du kan gjøre, ettersom du må kjøre på offentlige veier. Vi har banket på alle dørene til alle som bor langs der bilene kjører på de ulike etappene.

– Da har de fått informasjon om at vi sperrer veien, hvem de skal ta kontakt med hvis det oppstår nødsituasjoner og så videre Vi setter opp sperringer langs veien der det er farlig å gå for nærme, og har eget banepersonell på hver etappe som sørger for at folk ikke bryter sperringene. Alt må avtales og legges planer for, sier Haugberg. 

Vakt på egen eiendom

Flere av naboene til Rally Larvik stiller også opp som løypevakter utenfor egne eiendommer. 

– Mange av dem er veldig positive til at vi kommer dit de bor, og ønsker å stå vakt på egen gård. De får vest av oss, setter sperrebånd over plassen, og så passer de på eiendommen sin. Uten den ordningen ville vi trengt mange flere vakter, sier han. 

Etter at de ti fartsprøvene er unnagjort kommer bilene til målrampen utenfor Bølgen, trolig fra rundt 17.30. Deretter blir det offisiell premieutdeling i Pressverksalen på Sliperiet. 

– Vi lager også en grillpit foran Sliperiet, så folk kan ta med seg mat dit, sier Haugberg. 

Rallyvettreglene

Disse rallyvettreglene er utarbeidet av Norges Bilsportsforbund og vi oppfordrer alle til å følge disse før egen og andres sikkerhet.

1. Respekter skilt og avsperringer. Områder som ikke er merket som publikumsområde må anses som risikoområde.

2. Følg sikkerhetsvaktenes anvisninger. De er der for din skyld!

3. Ha respekt for bilens fart og unngå å ferdes i selve rallytraseen.

4. Stå oppreist med god avstand til veien og følg bilene nøye. Hold sansene skjerpet til siste bil har passert.

5. Sitter du ned, så finn et sted ekstra langt borte fra veien.

6. Bruk sunn fornuft, hjelp også andre til å stå sikkert plassert.

7. Stå aldri etter en dump, hopp eller bakketopp.

8. Vær oppmerksom på at tidsintervallet mellom bilene varierer.

9. Barnevogn, akebrett, sykler og lignende er forbudt langs rallyløypa. Hunder skal alltid holdes i bånd dersom de må være med.

10. Alkohol og rally hører ikke sammen og husk at en god rallytilskuer forsøpler ikke naturen.

Tidsplan Rally
Til toppen