Hovedtrekk

Folkehelseoversikten 2023. Revideres hvert 4. år.

Fra 2019–2023 økte folketallet i Larvik med 2,4 % eller 1139 innbyggere. Kommunen har hatt fødselsunderskudd i flere år, men nettoinnflytting og nettoinnvandring har sørget for økningen.

Det er særlig mye flytting mellom Larvik, Sandefjord, Oslo og Tønsberg, og det er mange som flytter til Larvik i etableringsfasen i livet. 12 % av innbyggere i Larvik er innvandrere, og det er flest med bakgrunn fra Polen, Litauen og Syria.

I årene fremover vil alderssammensetningen i befolkningen endre seg mye. Ifølge hovedalternativet i SSBs befolkningsframskrivinger vil antall personer over 80 år i Larvik mer enn fordobles fra 2023 til 2050, fra 2616 personer til 6617 personer (VTFK).

De aller fleste i Larvik vurderer helsen sin som god. Menn og kvinner i Larvik lever i snitt til de er henholdsvis 80,1 og 84 år. Dette er omtrent likt som landsgjennomsnittet. Forventet levealder øker for hele befolkningen, og det sees stadig forskjeller i den forventede levealder på bakgrunn av sosioøkonomisk status. Det er også en ujevn fordeling av sykdomsbyrden i befolkningen etter sosioøkonomisk status. Generelt er det slik at personer med høyere sosioøkonomisk status har gjennomgående bedre helse, mindre skader, bedre helseatferd og opplever mer sosial støtte, mestring og livskvalitet. 

Larvik har noe lavere utdanningsnivå sammenlignet med landet. Når det gjelder andel varig uføre ligger Larvik høyere enn både landet som helhet og alle andre kommuner i Vestfold, men når det gjelder sykefravær ligger Larvik lavere enn fylkesnivået. De siste årene har det vært en solid nedgang i unge, mellom 15–29 år, utenfor arbeid, utdanning og opplæring de siste årene, fra 14,3 % i 2018 til 11,8 % i 2021. Fylkesnivået var 11,3 % i 2021. Inntektsulikheten i Larvik har vært stabil siden 2015, og det er mindre ulikhet i Larvik enn både Færder, Sandefjord og Tønsberg blant Vestfold-kommunene. 

I likhet med mange andre kommuner i fylket har Larvik utfordringer knyttet til psykiske plager og lidelser, spesielt blant unge mennesker. Ensomhet og søvnvansker er også en utfordring blant ungdom, og med økning de siste ti årene, hvor Larvik ligger høyere enn landsgjennomsnittet. Larvik ligger også høyere enn landsgjennomsnittet når det gjelder å bruke minst tre timer daglig foran en skjerm, utenom skoletid. 77 % av ungdomsskoleelevene i Larvik bruker minst tre timer foran skjerm, mot 64 % på landsbasis. Dette har også økt fra 2017 i Larvik (62 %).

Folkehelseoversikten 2023 - hovedtrekk
Hovedutfordringer - Folkehelseoversikten 2023
Til toppen