Slik blir du fosterhjem

Innhold

Vi ønsker at alle barn i Larvik skal ha en trygg og god oppvekst.

Fosterhjem Illustrasjonsbilde
Som fosterhjem får du en helt unik mulighet til å gi barn og ungdom den varmen og tryggheten de trenger, slik at de kan utvikle seg, finne sin styrke og stå støtt på egne bein som voksne.

Har du et hjerte for barn og ønsker å gjøre en forskjell? 

I Larvik kommune strekker vi oss langt for at barn som må bo utenfor hjemmet sitt, skal få fortsette å bo i Larvik.Tenk så verdifullt det er for et barn å få holde fast ved de nære båndene til familie, venner, skolen og alt det kjente i hverdagen sin.

Som fosterhjem får du en helt unik mulighet til å gi disse barna og ungdommene den varmen og tryggheten de trenger, slik at de kan utvikle seg, finne sin styrke og stå støtt på egne bein som voksne.

Hva er et fosterhjem? 

Et fosterhjem er et privat hjem som har den daglige omsorgen for barn som ikke kan bo hos foreldrene sine i kortere eller lengre perioder.

Fosterforeldre er alle mulige mennesker med stabile liv, som har hjerte for å gjøre en forskjell i livet til barn og unge som trenger det. Du må ha kjærlighet, raushet, tålmodighet, overskudd og et ekstra soverom. I tillegg er det viktig at du har en forståelse for at barn kan ha med seg en bagasje som påvirker dem på ulike måter i hverdagen. 

Slekt og nettverk

Barn og unge som trenger fosterhjem, foretrekker ofte å flytte til noen de kjenner. Dette gjør overgangen lettere og oppleves tryggere for barnet. Du kan bidra til trygghet gjennom å hjelpe et barn i ditt nærmiljø.

Når det er bestemt at et barn ikke kan bo hjemme, undersøker barnevernstjenesten alltid om det er noen i barnets familie eller nettverk som kan være fosterhjem. Ofte er det en god løsning at familiemedlemmer, slektninger, venner av familien, fotballtrenere eller andre i barnets nettverk blir fosterforeldre. 

Hvordan blir jeg fosterhjem?

For å bli fosterhjem for Larvik kommune kan du ta kontakt på e-post eller telefon for en uformell prat. Kontaktinformasjon finner du nederst på siden.

Å bli fosterhjem innebærer en godkjenningsprosess med hjemmebesøk og innhenting av relevant informasjon om dere som hjem. I tillegg må man gjennom et opplæringskurs for fosterforeldre via det statlige barnevernet (Bufetat).  

Ta kontakt med oss hvis du ønsker å høre mer om det å være fosterhjem, det er helt uforpliktende. Du finner kontaktinformasjon lenger ned på siden.

Ofte stilte spørsmål

  1.  Barna som trenger fosterhjem, er som alle andre barn. De er ulike i alder, bakgrunn, interesser og behov. Noen ganger flytter søsken sammen. Mange av barna har opplevelser eller erfaringer som gjør at de trenger ekstra trygghet og støtte.

  2.  Alle barn og foreldre har rett til kontakt med hverandre. Vi ser på foreldrene som en viktig del av barnets liv. Noen barn har ofte kontakt med foreldrene sine, mens andre ser dem mer sjeldent og kanskje med tilsyn.

  3. Vi er opptatt av å ta godt vare på fosterhjemmene våre, og trygge dem på at de ikke er alene.

    Hver familie får sin egen kontaktperson, og alle nye hjem får veiledning de første seks månedene etter innflytting og ellers ved behov. I tillegg har vi kurs og samlinger/personalmøter for alle våre fosterhjem.

    Vår erfaring er at det er viktig for fosterforeldre å få være en del av et fellesskap.

  4. Barn som skal flytte til et nytt hjem, trenger fosterforeldre som har forutsetninger for å gi dem omsorg, støtte og trygghet. Selv om det finnes noen krav, er det et helhetsbilde som avgjør om du kan bli fosterforelder.

    Personlige egenskaper som forståelse, varme og stabilitet vil være viktige hos deg som vil bli fosterhjem. Det er også viktig at du og familien din har høy motivasjon til å gi omsorg til et barn i en sårbar situasjon.

    Ellers kreves det at du har en stabil livssituasjon, generelt god helse og ryddig økonomi og ikke minst tid og overskudd til å ta vare på et barn som kan trenge litt ekstra. 

    Vi trenger alle slags familier - fosterhjem kan være både enslige og par, med og uten barn, likekjønnet eller med annen kulturell bakgrunn.

  5. Vi gir grunnstøtte og utgiftsdekning etter faste satser satt av KS. Hvis det er behov for at du frikjøpes fra jobb, kan vi kompensere for tapt inntekt inntil 6G. Grunnbeløpet (G) per 1. mai 2025 er 130 160 kroner.

Har du spørsmål?

Ta kontakt med oss for en uformell prat:

Til toppen