Markerer Verdensdagen for psykisk helse med en hel uke

Innhold

Sammen med PSYKTBRA, Mental Helse Larvik og Østlands-Posten inviterer vi til spennende arrangementer i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse. For første gang lager vi flere mindre arrangementer over en hel uke, i stedet for én dag.

Cecilie Verde Og Bente Johansen
Cecilie Verde (leder for Huset og Verket i Larvik kommune) og Bente Johansen (styreleder for PSYKTBRA) er ansvarlige for markeringen av verdensdagen for psykisk helse i Larvik. Med seg på laget har de en arbeidsgruppe, hvor også Mental Helse deltar.

Verdensdagen for psykisk helse oppfordrer til å gjøre våre viktigste møteplasser mer inkluderende. I år er temaet “Vi trenger å høre til”. Det markeres i Larvik fra 10. til 22. oktober.

– Lunsjprat med ØP og kommunepsykolog, bokbad, inspirasjonsdag på Verket, foredrag med Dora Thorhallsdottir, foredrag for ungdom om selvmord og psykisk helse, filmvisning, i tillegg til skolekino og egne foredrag for elever – det er virkelig mye spennende og viktig som skjer, forteller Cecilie Verde som er med på å arrangere markeringen i Larvik kommunen. 

Les mer om de ulike arrangementene lenger ned på siden!

Med seg på laget har hun organisasjonen PSYKT BRA og Mental Helse Larvik.

– Dette er en kjempedugnad, alle disse arrangementene hadde ikke vært mulig å få til hvis ikke så mange bidrar, forteller Bente Johansen i PSYKT BRA og trekker fram lag- og foreninger som viktige bidragsytere, og lokale bedrifter som har sponset flere av arrangementene.

Kollasje program for verdensdagsuka for psykisk helse
Fra 10. til 22. oktober tilbyr vi ulike arrangementer, spredt over flere dager. Hva med foredrag med Dora Thorhallsdottir under inspirasjonsdagen på Verket tirsdag 17. oktober? Foto: Johan Andersenprivat

Håper mange kommer

– Hvem kan komme på arrangementene? 

– De fleste arrangementene er åpne for alle, men vi har noen lukkede for elever, forteller Verde, og legger til at mange av dem er gratis, men noen koster litt, forteller Cecilie og Bente som håper mange kommer!

– Hvorfor flere arrangementer i stedet for én dag med konferanse?

– Det er det flere grunner til. Ved å lage flere mindre arrangementer, spredt rundt i byen, på dagtid og kveldstid, og i løpet av flere dager, håper vi at vi kan nå fram til enda flere. Det er heller ingen hemmelighet at færre velger å dra på konferanse.

Catharina Carming Vestmoen og Kjersti Bache. Foto Siw Nakken
Tirsdag 10. oktober er den offisielle datoen for Verdensdagen for psykisk helse. Sammen med Østlands-Posten inviterer vi til lunsjprat på torget. Her blir det direktesending med ØP/Kjersti Bache og kommumnepsykolog Catharina Carming Vestmoen, i tillegg til hyggelige aktiviteter på torget både før, under og etter. Foto: Siw Nakken
  1. MARKERING OG LUNSJPRAT – DIREKTESENDING MED ØP OG CATHARINA CARMING VESTMOEN

    • Tid: kl.11.00–14.00 (Lunsjprat kl 12.00-13.00)
    • Sted: torget i Larvik sentrum

    Tirsdag 10. oktober er den offisielle datoen for Verdensdagen for psykisk helse. 

    Fra kl 11.00 er det aktiviteter på torget.

    –  Her kan du få gratis suppe fra Verket, gratis vafler og kakao fra Huset, sette deg rundt bålpanna og grille pinnebrød, snakke med engasjerte personer fra A-larm, Sentralen i Lardal eller Ung Arena. Vi ønsker å synliggjøre mange av de gode møteplassene og aktivitetene du kan koble deg på i Larvik, forteller Verde, som også er leder for både Verket og Huset.

    Kl. 12.00 til 13.00 tar Østlands-Postens Kjersti Bache en lunsjprat med kommunepsykolog Catharina Carming Vestmoen på torget om flere temaer.

    – Vi skal prate om folkehelse, livskvalitet og livets naturlige opp- og nedturer. Hva kan jeg gjøre selv, når trenger jeg hjelp? forteller Carming Vestmoen. 

    – Innbyggere kan sende inn spørsmål i forkant. Vi håper også mange tar turen til torget for å møte oss, forteller Bache.

    Arrangementet er gratis og åpent for alle.

  2. ÅPNING VERDENSDAGSUKA23

    • Tid: kl. 14.00
    • Sted: Bølgen kino

    Møt Ola og hans bofellesskap på Vidaråsen. Lytt til filmens forsnakk, en samtale om hva som skaper trygghet og trivsel for den enkelte, om det å bety noe for hverandre, om samspill og det å stå i ring - #gi plass #alle har noe å gi - framfor å stå i rekke der noen er vinnere og andre er tapere. Se en hjertevarm film om likeverd, tilhørighet og betydningen av å føle seg trygg nok til å være den man er. Ola - en helt vanlig uvanlig fyr er et nært og ærlig portrett, som bidrar til å bryte ned skillet mellom «oss» og «dem».

    UTSOLGT!

    Fortsatt ledige billetter på kveldens visning kl. 19.00.

    BOKBAD MED MUNIRA MARIA MAKEROW OG CHRISTINA AAS

    • Tid: kl. 18.00–19.00
    • Sted: Larvik bibliotek

    Det blir et følsomt bokbad av Munira Maria Makerow og Christina Aas på Larvik bibliotek. To kvinner, to bokutgivelser om to overlevelsesberetninger fra to livsreiser fortalt med en poetisk penn. 

    De bokbades av Anne Kari Ramberg ved Verket. 

    Munira Maria Makerow er en flerspråklig larviksjente fra Somalia, poet, kunstner, blogger og aspirerende filmskaper. Diktboken Skriv det ut er en invitasjon til å få kontakt med den varige ånden av menneskeheten og for å avdekke motstandskraften som bor i oss alle. Mens du dykker ned i sidene i denne selvbiografiske diktboken, vær forberedt på en berg-og-dalbanetur av følelser når Munira legger ut på veien til helbredelse og rekker ut en hånd til andre overlevende.

    Christina Aas skriver for å inspirere, oppmuntre til åpenhet, sette ord på tanker og følelser, og formidle håp. Boken hennes, Døren som ble lukket, står åpen nå, er en reflekterende, selvbiografisk dikthistorie i tre deler. Det handler om Slik det var, En ny start og Ikke lenger alene. Det er dikt fra deler av et liv.

    Arrangementet er gratis og åpent for alle.

    KINO PÅ BØLGEN –
    SE DOKUMENTARFILMEN OLA – EN HELT VANLIG UVANLIG FYR

    Ola er 30 år og bor sammen med mange ulike mennesker i landsbyen Vidaråsen, som ligger mellom Tønsberg og Sandefjord. Her lever de tett på naturen, i roligere tempo og det lille samfunnet er tuftet på inkludering, forståelse og respekt.

    Ola er en engasjert, morsom og ærlig fyr. Han har en lett utviklingshemming og snakker åpent og med undring om dette, men lurer på om folk først og fremst ser på ahn som en person med en diagnose? Når Ola mister en viktig brikke i livet sitt, reflekterer han over tilværelsen og hva han kan gjøre for å bli mer selvstendig.

    "Ola - en helt vanlig uvanlig fyr" er en hjertevarm film om likeverd, tilhørighet og betydningen av å føle seg trygg nok til å være den man er. Det er et nært og ærlig portrett, som bidrar til å bryte ned skillet mellom «oss» og «dem».

    Billetter kjøper du på Bølgen kino.

  3. FOREDRAG FOR UNGDOM OM SELVMORD OG PSYKISK HELSE

    Tirsdag kl. 11.00 og 12.00 inviteres 10. klassinger i Larvik til foredrag for ungdom om selvmord og psykisk helse på Larvik bibliotek.

    Foredraget er i regi av LEVE – Landsforeningen for etterlatte etter selvmord. Anette Holtung og Aurora Kvifte er begge etterlatte. De vil snakke om selvmord og forebygging, og Aurora som er ganske ung vil fortelle litt av sin historie. De vil også fokusere generelt på psykisk helse, det å tørre og bry seg, se de rundt seg. 

    Lukket arrangement for inviterte 10. klassinger.

    INSPIRASJONSDAG PÅ VERKET

    Vi inviterer til inspirasjonsdag på Verket i Kongegata 1!

    • Workshop: kl.12.00–14.00 
    • Gjestebud: 16.00–19.00
    • Sted: Kongegata

    WORKSHOP
    Fra kl 12.00 inviterer vi inn til gratis workshop. Du melder deg på i VERKET kafé. 

    Litterært pusterom  – Christina Holm Disington leser utdrag fra boken MOTiVISJON av Terje Henriksen. Terje beskriver seg selv som en håpløs, nostalgisk romantiker som ikke ønsker store forandringer. Han er ikke motstander av utvikling, men det gjør han kjempeglad at LP platene, eller vinylplatene som de liker å kalle det nå, har fått en ny renessanse. Dessuten liker han "rettutord" med æ i sæ. Fævlær er et godt eksempel. 

    Sashiko Eva Kittelsen er Norges fremste ambassadør for synlig reparasjon. I boken Synlig reparasjon - slik blir slitte favorittklær enda finere enn nye gir hun en enkel innføring i de viktigste teknikkene. Nå er vi så heldige å få Eva Kitttelsen på besøk. Hun vil lære oss litt om den kulturelle historien til Sashiko, og om de ulike typene som finnes. Vi får en innføring i bruk av sashiko nål, tråd og fingerbøl for håndflaten, samt en innføring i unshin håndsømsteknikk. Vi gjennomgår hvordan tegne og sy et enkelt kryss mønster og lærer om det man trenger å kunne for å bruke sashiko på en vellykket måte som reparasjonsteknikk. 

    GJESTEBUD
    Gjestebudet koster 100 kroner, billetter kan kjøpes i VERKET kafé. Dette inkluderer mat, teaterinnslag og spennende foredrag! Se kombinasjonsklassen fra Thor Heyerdahl videregående skole framføre teaterstykket Noe sterkere enn kaffe som driver meg i hverdagen. Hør Lena Solberg fortelle sin historie Livet under en himmel - dønn ærlige refleksjoner og Dora Thorhallsdottir som holder foredraget Relasjoner.

    Munira Maria Makerow er tekstforfatter og instruktør bak teaterstykket Noe sterkere enn kaffe som driver meg i hverdagen. Skuespillerne er ungdom fra Kombinasjonsklassen ved Thor Heyerdahl videregående skole og sammen skal de belyse et viktig tema innen mental helse, vennskap og medmenneskelighet. 

    Lena Solberg er en livsglad solstråle med 53 sommere bak seg. Hun er utdannet tele- og dataingeniør, en unik jobb hun elsket, inntil livet ble snudd trill rundt da hun fikk påvist diagnosen ALS for 12 år siden. Uredd som hun er, hev hun seg ut på tynn is, etter gjentatte oppfordringer fra de mange personene hennes eksistens er prisgitt å ha. Det resulterte i foredraget Livet under en himmel - dønn ærlige refleksjoner som hun håper vil være til inspirasjon. 

    Dora Thorhallsdottir spør oss – vil du ha en nær og kjærlig relasjon til deg selv og menneskene du har i livet ditt? I dette foredraget deler Dora tanker og konkrete redskaper som kan hjelpe deg med å oppnå en bedre relasjon til deg selv, og dermed også til andre. Det handler ikke om å ta deg sammen, men at du selv tar deg på alvor, noe av de færreste av oss lærte som barn. 

    Dora er utdannet familieterapeut fra Kempler Instituttet i Danmark. Hun er også utdannet allmennlærer, journalist og har en mastergrad i kommunikasjon. Hun er en av grunnleggerne av EQ Institute. Som EQ-terapeut innehar hun verktøyene du trenger, og som komiker og foredragsholder formidler hun til deg rett i hjerte. Hun har hatt tre standup-soloshow på Latter, og over hele Norge og vært programleder i Relasjonpodden siden 2018. Hun har også utgitt bøker som Hverdagsbobler i 2019, og Bente blir BENTE i 2020.

    KINO PÅ BØLGEN – SE DOKUMENTARFILMEN OLA – EN HELT VANLIG UVANLIG FYR

    Ola er 30 år og bor sammen med mange ulike mennesker i landsbyen Vidaråsen, som ligger mellom Tønsberg og Sandefjord. Her lever de tett på naturen, i roligere tempo og det lille samfunnet er tuftet på inkludering, forståelse og respekt.

    Ola er en engasjert, morsom og ærlig fyr. Han har en lett utviklingshemming og snakker åpent og med undring om dette, men lurer på om folk først og fremst ser på ahn som en person med en diagnose? Når Ola mister en viktig brikke i livet sitt, reflekterer han over tilværelsen og hva han kan gjøre for å bli mer selvstendig.

    "Ola - en helt vanlig uvanlig fyr" er en hjertevarm film om likeverd, tilhørighet og betydningen av å føle seg trygg nok til å være den man er. Det er et nært og ærlig portrett, som bidrar til å bryte ned skillet mellom «oss» og «dem».

    Billetter kjøper du på Bølgen kino.

  4. UKAS PÅFYLL MED KOMMUNEPSYKOLOG CATHARINA CARMING VESTMOEN 

    “You were born to be real, not to be perfect.”

    • Tid: Kl. 12.00
    • Sted: Larvik bibliotek

    Catharina jobber som psykolog i Larvik kommune i det som heter virksomhet psykisk helse og avhengighet. Både som psykolog og privatperson er hun opptatt av at livet går opp og ned for oss alle, og at det er viktig å være snill og raus med seg selv på veien. 

    I en verden der reklame og sosiale medier fort får oss til å jakte etter det "perfekte" ønsker Catharina å bidra med en motvekt. Livet blir fort et strev dersom vi tenker at terningkast seks er det eneste som er godt nok.

    Arrangementet er gratis og åpent for alle.

    KINO PÅ BØLGEN – SE DOKUMENTARFILM OLA – EN HELT VANLIG UVANLIG FYR

    Ola er 30 år og bor sammen med mange ulike mennesker i landsbyen Vidaråsen, som ligger mellom Tønsberg og Sandefjord. Her lever de tett på naturen, i roligere tempo og det lille samfunnet er tuftet på inkludering, forståelse og respekt.

    Ola er en engasjert, morsom og ærlig fyr. Han har en lett utviklingshemming og snakker åpent og med undring om dette, men lurer på om folk først og fremst ser på ahn som en person med en diagnose? Når Ola mister en viktig brikke i livet sitt, reflekterer han over tilværelsen og hva han kan gjøre for å bli mer selvstendig.

    "Ola - en helt vanlig uvanlig fyr" er en hjertevarm film om likeverd, tilhørighet og betydningen av å føle seg trygg nok til å være den man er. Det er et nært og ærlig portrett, som bidrar til å bryte ned skillet mellom «oss» og «dem».

    Billetter kjøper du på Bølgen kino.

  5. SKOLEKINO

    Den prisvinnende filmen Close settes opp som skolekino for videregående elever i Larvik. 

    Léo og Remi er bestevenner, men når de starter på ungdomsskolen sklir de fort fra hverandre. Léo er mer opptatt av å passe inn og få nye venner, mens Remi ønsker å beholde det som var og sliter med å tilpasse seg den nye hverdagen.

    Close er en sår og vakker oppvekstskildring om identitet og brytningstid. Filmen skildrer hvor sårbar overgangen fra barn til ungdom kan være. Det er en film om vennskap og kjærlighet, men også om sorg og savn. Close handler om å miste noen, og om å finne seg selv. Filmen vant en av hovedprisene under årets filmfestival i Cannes – Grand Prix.

    «En av de vakreste, vondeste og varmeste filmene på lenge» Terningkast 6!
    – NRK, Filmpolitiet

    Forsnakk av Matinéklubben. Ettersnakk med Nena Bergland, Mari Løchen og Liv Marit Taranger. 

    Lukket arrangement for videregåendeelever.

    LANDSBYMØTE

    Dette er en invitasjon til ALLE innbyggere. Det krever en landsby å oppdra et barn. Alle, også du, er en del av vår landsby. Bli med på vårt felles mål om tilhørighet og inkludering for alle i bygda vår.

    Foredrag med kommunepsykolog Catharina Carming Vestmoen på landsbymøtet i Huldrehallen

    • Tid: Kl. 18.00
    • Sted: Huldrehallen i Svarstad

    “You were born to be real, not to be perfect.”

    Kommunepsykolog Catharina Carming Vestmoen tar også turen til Huldrehallen og Svarstad under verdenskapsuka. 

    Catharina jobber som psykolog i Larvik kommune i det som heter virksomhet psykisk helse og avhengighet. Både som psykolog og privatperson er hun opptatt av at livet går opp og ned for oss alle, og at det er viktig å være snill og raus med seg selv på veien. 

    I en verden der reklame og sosiale medier fort får oss til å jakte etter det "perfekte" ønsker Catharina å bidra med en motvekt. Livet blir fort et strev dersom vi tenker at terningkast seks er det eneste som er godt nok.

    Arrangementet er gratis og åpent for alle

  6. ÅPEN DAG PÅ HUSET

    Huset inviterer til åpen dag med lunsj, foredrag og quiz. Lunsjen koster kun 50 kroner og resten av dagen er gratis. 

    Huset er et rusfritt lavterskeltilbud og et sosialt møtested for alle over 18 år.

    • Lunsj: kl.12.00 
    • Foredrag med Even Sundby kl. 13.00
    • Quiz: kl. 14.00
    • Sted: Greveveien 42

    Vi serverer sveler hele dagen!

    Even Sundby er glad i skriving og formidling. Det førte til en bokutgivelse i 1998: "Lykkepilen. Blinkskudd i depresjonens mørke". Boken er hans hjertebarn - full av fortvilelse, håp og masse galgenhumor. Etter dette fulgte en masse foredrag og kåserier med lignende tematikk. Nå er vi så heldige å få besøk av Even Sundby på Huset med foredraget Tilhørighet. 

    Even Sundbys favorittsitat er Klag ikke under stjernene over mangel på lyspunkt i ditt liv. Han sier selv at han er prest, historiker, singel, overvektig, depressiv, kreativ og stappfull av galgenhumor. Det må da kunne brukes til noe.

    Arrangementet er gratis og åpent for alle. Lunsj koster 50 kroner.

  7. Det er ingen arrangementer lørdag 21. oktober.

  8. MATINÉKLUBBEN VISER FILMEN OLA – EN HELT VANLIG UVANLIG FYR

    Ola er 30 år og bor sammen med mange ulike mennesker i landsbyen Vidaråsen, som ligger mellom Tønsberg og Sandefjord. Her lever de tett på naturen, i roligere tempo og det lille samfunnet er tuftet på inkludering, forståelse og respekt.

    Ola er en engasjert, morsom og ærlig fyr. Han har en lett utviklingshemming og snakker åpent og med undring om dette, men lurer på om folk først og fremst ser på ahn som en person med en diagnose? Når Ola mister en viktig brikke i livet sitt, reflekterer han over tilværelsen og hva han kan gjøre for å bli mer selvstendig.

    "Ola - en helt vanlig uvanlig fyr" er en hjertevarm film om likeverd, tilhørighet og betydningen av å føle seg trygg nok til å være den man er. Det er et nært og ærlig portrett, som bidrar til å bryte ned skillet mellom «oss» og «dem».

    Billetter kjøper du på Bølgen kino.

Torget i Larvik by sentrum. Foto Kjersti Bache
10. oktober, på selveste Verdensdagen for psykisk helse inviterer vi sammen med Østlands-Posten til torget fra kl. 11.00 til 14.00. Her blir det bålpanne, mulighet for å få gratis suppe og kakao, og til å grille pinnebrød, i tillegg til å høre å intervjuet med psykologen. Foto: Kjersti Bache
Til toppen