Gro og Anjas valg

På bryggekanten i Larvik har Gro og Anja Hammerseng-Edin funnet sin drømmebolig. Beliggenheten, været, menneskene og mulighetene er noe av forklaringen. Dette blir deres hjem.

IMG_2687.jpg

Sola er tidlig oppe og kaster lange skygger over Saltbrygga på Østre Halsen i Larvik. På vestsiden av den moderne, nyoppførte boligrekken står Gro og Anja. Her har de bestemt seg for å bo.

– Som håndballspillere har vi flyttet mye rundt, og det var jo også et klubbskifte som tok oss til Larvik. Det var først nå på slutten av karrieren at vi måtte begynne å tenke. Hvor skal vi egentlig bo? Her på Saltbrygga falt brikkene på plass.

Sentral beliggenhet

Gro fra Gjøvik, Anja fra Porsgrunn. To av landets beste håndballspillere i sin generasjon. Sammen skulle de bli Norges mest omtalte håndballpar og etterhvert familie. Lillo Mio (5) er født på Gjøvik, men vil vokse opp i Larvik.

– Vi har mange grunner for å bli her, sier Gro, og starter argumentasjonen med den fordelaktige beliggenheten.

– Larvik er et supert utgangspunkt. Sentralt på Østlandet, kort vei til Oslo og flyplass, og bra for familiene våre som enkelt kan besøke oss fra hver sin kant, og det samme for oss den andre veien. På den måten får Mio god kontakt med besteforeldrene på begge sider. Samtidig har vi blitt glade i både menneskene og byen etter åra med Larvik Håndballklubb. Jeg skal også innrømme at jeg setter pris klimaet. Været betyr mye, smiler Gro.

IMG_2689.jpg

Flotte omgivelser

Ingen steder i Norge er det flere soltimer i året enn i Larvik-distriktet. Vintrene kan være grønne, våren kommer tidlig, sommervarmen kan vare til langt ut i september.

– Nærheten til vannet var også viktig, sier Anja.

– Personlig har jeg alltid hatt en drøm om å bo som vi gjør nå. Da denne muligheten på Saltbrygga dukket opp, visste vi med en gang at vi ville trives her.

Gro nikker samtykkende.

– Det er helt fantastisk å kunne gå rett ut i disse omgivelsene, sier hun.

– Her er båthavn og saltvann, svaberg og horisont. Mio kan fiske krabber og mate svanene rett utenfor døra. Det er skoler og idrettslag borti gata, og venner å leke med på alle kanter. For Mio er det Larvik som er hjem, og vi kan ikke ha det bedre enn dette.

Ingen steder i Norge er det flere soltimer i året enn i Larvik-distriktet. Vintrene kan være grønne, våren kommer tidlig, sommervarmen kan vare til langt ut i september.

Positive mennesker

Det nye livet etter håndballen begynner å sette seg for familien Hammerseng-Edin. Sammen holder de foredrag. Høsten 2017 har Anja utgitt både bok og åpnet sitt første mentale treningssenter, Fearless Mind.

– Vi har møtt så mange fine mennesker her i Larvik, sier Anja.

– Jeg har lenge hatt idéen om å åpne et mentalt treningssenter, og jeg forstår at det er en ny tanke for mange. Da er det godt å møte positive folk som gir deg tro og håp, som legger til rette og brenner for de samme idéene som deg selv. Så valget av Larvik handler også om folka her. Mennesker og relasjoner har også vært en avgjørende faktor for å bli i byen.

Gro nikker igjen.

– Vi har fått et stort nettverk gjennom håndballen, tillegger hun.

– Nettverket er viktig for oss når vi nå skal over i en ny fase i livet. Larvik er ikke for stor og ikke for liten. Byen er også i stor utvikling. Vi har sett store endringer her på få år. 

IMG_2686.jpg

Larvik i endring

At Larvik HK har skiftet hjemmearena fra Bergslihallen til Boligmappa Arena, er et bilde på byens forvandling. I Hammerdalen har en helt ny bydel vokst fram. Indre havn har fått restauranter og kulturhus. Attraktive jobber og studietilbud trekker nå mennesker fra hele Skandinavia. Og flere nye boliger reiser seg i vannkanten.

Vi går inn i boligen på Saltbrygga, opp trappa til 2. etasje. Gro henter nykvernet kaffe fra kaffemaskinen. Ut av de store vinduene er det utsikt til sommerparadiset Stavern, hvor Gro og Anja giftet seg i august 2013.

– Det var ikke gitt at vi skulle bli i Larvik, innrømmer Gro.

– Som mange andre sto vi ved et kritisk skille da vi skulle få barn. Vi hadde hus på Gjøvik, jeg har familie der, og Anja trivdes på Hamar. Så vi vurderte det sterkt. Gjøvik hadde et spennende lag på gang, og kom med et bra tilbud til oss. Også Storhamar var aktuelt.

Gro og Anja takket likevel nei. De var ikke ferdige med Larvik. Nå har de i stedet signert en åpen langtidskontrakt, utenfor håndballbanen, og har ingen planer om å flytte.

– Planen er å bli, men skulle det ikke fungere, kan vi også finne på noe annet, sier de begge.

– Etter et langt liv med håndballen er vi gode på raske omstillinger. Larvik er ikke nødvendigvis et valg for livet, men Larvik er perfekt i den fasen vi er i nå. Mio skal snart begynne på skolen, og Larvik vil være byen han vokser opp i.

IMG_1909.jpg

Tekst: Tom Erik Andersen

Til toppen