Befolkningsvarsling

Her kan du lese mer om befokningsvarsling i Norge og i Larvik.

Flyalarm

I Norge har vi 1250 anlegg for å varsle befolkningen om akutt fare, de fleste ligger i byer og tettsteder. Signalene vil kunne høres av over halvparten av befolkningen. 

Varslingsanleggene omtales ofte som flyalarmen og tyfonene, og kan bli brukt både i fred og krig for å varsle befolkningen ved akutt fare.

I fredstid er det politiet som tar beslutning om slik varsling. Dette kan for eksempel være aktuelt ved gassutslipp fra industri eller dambrudd i vannmagasiner. I krig kan Sivilforsvaret utløse varslingsanleggene ved fare for flyangrep. 

Hva betyr de ulike signalene?

Søk informasjon: Når tyfonene tuter i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene betyr det viktig melding - søk informasjon. Hvis du hører dette signalet betyr det i praksis at du skal søke informasjon.

Informasjon om hva som skjer og hvordan du skal forholde deg blir gitt gjennom ulike media, for eksempel radio, tv, myndighetenes nettsider og sosiale medier. Dette signalet kan brukes både i fred og krig.

Flyalarm. Hvis sirenene varsler med korte støt i cirka ett minutt betyr det fare for angrep - søk dekning. Dette signalet kan brukes hvis det er fare for flyangrep eller ved øvelser i krigsberedskap.

Faren er over. Når sirenene tuter sammenhengende i et halvt minutt betyr det at faren er over.

Varsling på SMS

Larvik kommune bruker systemet Gemini Varsling for å varsle og sende ut viktig informasjon til innbyggerne. I dette systemet kan kommunen velge et eller flere geografiske områder de ønsker å varsle.

Varselet blir sendt som SMS på mobiltelefoner og talemelding på fasttelefoner på de telefonene som er registrert med adresse innenfor valgt område.

Nødvarsel

Nødvarsel skal brukes til å varsle befolkningen om akutte og alvorlige hendelser som truer liv og helse. Et nødvarsel inneholder informasjon om hva som skjer, og hva du bør gjøre for å beskytte deg selv.

Nødvarsel er en tjeneste fra norske myndigheter. Det er politiet og Sivilforsvaret som avgjør hvilket område som skal varsles og som sender ut selve varselet.

Dette skjer når du får et nødvarsel:

  • Telefonen vibrerer og spiller av en høy sireneaktig lyd.
  • På skjermen kommer det en kort tekst som forteller deg hva som skjer og hva du bør gjøre. Hvis telefonen din støtter tekst til tale kan du få meldingen lest opp.

Når du mottar et nødvarsel, skal du stoppe opp, lese eller lytte til varselet, og følge rådet.

Til toppen