Livirén Bratterud (2022)

Innhold

Psykisk frisk 94,6% av tiden

Pressebilde1 Livirén

Filmregissør Livirén Bratterud var på besøk hos oss i Larvik i 2016 - og nå gleder vi oss stort til å ønske henne velkommen tilbake til Larvik som foredragsholder på årets markering av Verdensdagen for psykisk helse 2022 i Bølgen Kulturhus. I forbindelse med lanseringen av dokumentarfilmen hennes Tung Jakke i 2016 kastet hun selv også jakka og sto frem med en bipolar lidelse, som hun i dag lever godt med. Filmen gikk på NRK og har vunnet flere priser og utmerkelser. I dag brukes den blant annet i undervisning og i terapi flere steder i landet.

I disse dager er Livirén godt på vei med to nye viktige prosjekter - dokumentarfilmene "Ikke slipp meg" og "Dattera til pastoren». "Ikke slipp meg" handler om 3 unge voksne som prøver å leve sitt eget liv, samtidig som de prøver å hjelpe en av sine nærmeste med alvorlig sykdom. Den handler om hva som faktisk skjer i nære relasjoner når den ene blir alvorlig syk. Med hovedfokus på den pårørende. Livirén medvirker selv i filmen. "Dattera til Pastoren» handler om det å være barn av en mann som var hatet av folket. Livirén er hovedpersonen i denne filmen.

Filmene er ikke ferdige, men Livirén skal gi oss en eksklusiv visning i Bølgen av flere scener fra filmene, som vi vil være de første til å se. Livirén vil dele med oss hvordan det er for henne å jobbe med disse. Dele med oss om hvordan det er å være regissør og medvirkende, i samme film. Og ikke minst det å være hovedperson i en dypt personlig film, som man selv regisserer. Hvordan det er å vise seg sårbar, i tillegg til å ha hovedansvaret for alt. Hvordan det er for henne å snakke om seg selv som pårørende, i tillegg til å vise at hun har vært veldig syk selv også. Hvordan balansere sine egne utfordringer samtidig som hun skal lede et stort prosjekt - og ta vare på mange sårbare mennesker - og sørge for at de hele tiden har det bra i prosessen. Livirén beskriver dette selv som komplekst, krevende og veldig fint.

Livirén har et billedspråk som synliggjør mennesket bak, som gir håp, som bryter ned merkelappen man kan oppleve å få når man får en diagnose. Livirén er opptatt av at vi alle har en psykisk helse å ta vare på - at det er egentlig en helt naturlig del av oss. Allikevel er det fortsatt et svært tabubelagt emne for mange. Åpenhet og forståelse må spre seg, og oppgjøret mot fordommene må fortsette. Livirén fokuserer på den friske delen. Hennes diagnose er ikke en viktig del av hennes identitet. Det må skapes forståelse gjennom økt formidling av kunnskap og håp, noe blant annet disse filmene kan bidra til.

Til toppen