Hva skjer?

Innhold

Det skjer mye i Larvik i dagene rundt Verdensdagen for psykisk helse. Her finner du en oversikt over aktuelle arrangementer som begeistrer og berører. Det er torgdag, foredrag, dans, teater, workshop, film og mye annet. Arrangementer blir lagt ut fortløpende!

Årets kampanjeplakat 2024 med illustrasjoner og tekst Vi trenger å snakke mer sammen
  1. VELDEDIGHETSKONSERT OG 50 ÅRS JUBILEUM

    Verdensdagen for psykisk helse markeres med veldedighetskonsert og 50-årsfeiring av Kirkens SOS i Nanset kirke. 

    • Tid: torsdag 26. september kl. 19.00
    • Sted: Nanset kirke

    Koret KICK synger og det vil være en sofasamtale om psykisk helse der ØP’s redaktør, ordføreren og  kommunepsykologen deltar. Konferansier for kvelden er Audun Haga (Kirkens SOS).

    Kirken holdes åpen fra kl. 18.30 for lystenning og fellesskap. Gratis inngang og kollekt til Kirkens SOS.

    Velkommen!

  2. MARKERING PÅ TORGET

    • Tid: kl.11.00–14.00 
    • Sted: torget i Larvik sentrum

    Tirsdag 10. oktober er den offisielle datoen for Verdensdagen for psykisk helse. 

    Fra kl. 11.00 inviterer Østlandsposten, Larvik kommune og foreningene PSYKTBRA og Mental Helse Larvik til aktiviteter på torget.

    Vi ønsker å synliggjøre mange av de gode møteplassene og aktivitetene du kan koble deg på i Larvik. Her kan du snakke med engasjerte personer fra A-larm, Ung Arena og Sentralen i Svarstad og få gratis suppe fra Verket, gratis vafler og kakao fra Huset, sette deg rundt bålpanna og grille pinnebrød. 

    Mer info og program kommer!

    Arrangementet er gratis og åpent for alle.

  3. KULTUR OG SUPPE SLIPERIET

    Velkommen til en hyggelig, sosial møteplass for voksne mennesker, i magiske omgivelser i Cafe Sliperiet. 

    • Tid: 18.00
    • Sted: Sliperiet café

    Vi tar utgangspunkt i VERKETs kokebok “Midt i magen”, og skal smake oss gjennom ulike supper, en gang i måneden i løpet av høsten. Sammen med inviterte gjester skal vi få oppleve interessante samtaler om ulike tema. Det vil også bli et lite kulturinnslag, før en deilig suppe serveres. Her skal vi sitte sammen med kjente og ukjente i skjønn harmoni, og få et avbrekk fra dagens mas og kjas. 

    Denne kvelden får vi besøk av lederen i KompaniKontra, Anita Vilenica og produsent Elin Rusti, som har lang fartstid fra Studio Nille. De skal fortelle om sitt nye prosjekt som setter fokus på ensomhet i dagens samfunn. Dette skal gjøres i kraft av virkemidler som dans, ord og samtaler. De har koblet seg på prosjektet til Venke Knutson, Skravlekoppen- folkebevegelsen mot ensomhet. 

    Kveldens suppe er linsesuppe med foccacia. Varmt velkommen!

    Arrangementet er åpent for alle og koster kr 125,-

    Gratisbillett hentes ut her

  4. FOREDRAG FOR UNGDOM OM SELVMORD OG PSYKISK HELSE

    Foredraget er et tilbud for inviterte klasser, men alle er velkommen til biblioteket der du kan låne bøker på temaet.

    Tirsdag formiddag inviteres 10. klassinger i Larvik til foredrag for ungdom om selvmord og psykisk helse på Larvik bibliotek. Elever har hatt mulighet til å sende inn spørsmål anonymt på forhånd. 

    Foredraget er i regi av LEVE - Landsforeningen for etterlatte etter selvmord. Aurora Kvifte og Veronica Poer er begge etterlatte. De deler sine opplevelser og tanker rundt det å være etterlatt, hvordan ta vare på seg selv og andre, selvmord og forebygging, og psykisk helse generelt. 

  5. MYE OM OG MENN

    Gutta inviterer gutta til en kveld med musikk, mat og sofaprat. 

    Tid: 18.00 - 21.00
    Sted: Greveveien 42

    Denne kvelden er vi så heldige å få besøk av psykolog Daniel Jonsson og Bjarte Gjone i sofaen. Disse vil fortelle fra eget liv og tanker rundt psykiske helsa til gutta våre. De  åpner opp for spørsmål fra salen og sofaen vil svare så godt det lar seg gjøre. De Herre kommer med musikkinnslag og Siste servering vil gi oss dikt og melodi.

    Siste servering er et slags band fra Viksfjord i Larvik, som består av Kjetil Espeseth og Kristian Kaupang. Kjetil leser sine dikt. Kristian spiller og synger sine låter. I samspillet mellom musikk og litteratur skjer det noe spennende – kanskje til og med magisk!

    Di Herre mer info kommer!

    Sofaprat med Daniel Jonsson og Bjarte Gjone mer info kommer!  

    Arrangementet koster kr 120,- og er åpent for alle

    Du kan kjøpe billett her (link kommer)

  6. INSPIRASJONSDAG PÅ VERKET

    Velkommen til en innholdsrik dag på VERKET med workshop, danseteater og foredrag!

    • Kl. 10.00 Workshop
    • Kl. 12.00 Lunsj 
    • Kl. 12.30 KompaniKontra og Hilde Østby 

    Workshop Hvilepose til Mobil (mer info kommer)

    KompaniKontra viser utdrag og små skisser fra kompaniets nye interaktive danseforestilling; EnsomDeg. Her setter de fokus på ensomhet, og gjennom ulike virkemidler som dans, tekst og spennende lydbilder belyser de ulike sider av dette. Elin Rusti er produsent og Anita Vilenica er prosjektleder for dette viktige prosjektet. Dansere i prosjektet er; Christine Caldino Vik Bratvold, Lotta Asmyhr og Anita Vilenica.

    Hilde Østby spør oss: Hva er egentlig ensomhet? Stemmer det at vi er mer ensomme enn før? Idet verden stengte ned i 2020, satte forfatter Hilde Østby seg ned for å skrive en bok om ensomhet. Resultatet ble en personlig, men likevel allmenngyldig bok som undersøkte menneskelig kommunikasjons minstedeler. Hun har satt seg inn i forskningen på blikk og latter, forståelse og fellesskap, tillit og berøring, og de forskjellige måtene vi skyves ut av fellesskapet på. Foredraget Kart over ensomheten - et foredrag om ensomhet vil handle om rasisme og diskriminering, forakt, skam og redsel, vold og voldtekt, sorg og PTSD, og om det å ikke bli berørt og holdt, ikke sett i øynene og forstått.

    Men det handler også om menneskets utrolige krefter: Vi er plastiske, og vi er alltid relasjonelle. Og ensomheten er noe vi må bekjempe i fellesskap, til fellesskapets beste.

    Hilde Østby (f. 1975) er utdannet idéhistoriker, og har i en årrekke jobbet som journalist, kritiker, skribent og forfatter. Hun utga høsten 2022 sin sjette bok, Kart over ensomheten (Cappelen Damm), og har tidligere skrevet boka Kreativitet. Hjernevitenskapen bak ideene og hvorfor dagdrømmerne skal redde verden, og Å dykke etter sjøhester (som ble skrevet sammen med søsteren Ylva Østby, nevropsykolog ved UiO), som er kommet ut på 21 språk, deriblant engelsk, tysk, fransk, mandarin og russisk. Både Mageboka og Kart over ensomheten utgis i hele den engelskspråklige verden. Romanen Leksikon om lengsel ble i 2013 kåret til én av årets beste av Dagbladet og VG, og hennes nyeste roman Jeg elsker Dickens fikk terningkast 5 i VG da den kom ut i sommer. Adventures in Memory ble i 2018 kåret til en av årets beste bøker av The Sunday Times. Hilde Østby er fast spaltist i Aftenposten, holder kurs og er en ettertraktet foredragsholder.

    Arrangementet er åpent for alle

    Billett hentes ut her (link kommer)

  7. SKOLEKINO

    Den prisvinnende filmen Girl settes opp som skolekino for videregående elever i Larvik.

    Den belgisk-nederlandske filmen Girl er et aldeles nydelig drama om en tenårings kamp for sin egen kjønnsidentitet. 15-årige Lara skal bli ballerina, og trener knallhardt sammen med sine medstudenter. Samtidig gjennomgår hun en hormonbehandling, som skal lede opp mot en kjønnsbekreftende operasjon. Fortellingen, som er basert på en sann historie, skildrer en vakker far/datter-relasjon. I Girl er omgivelsene rundt stort sett støttende, men Lara møter likevel mange utfordringer i en indre kamp for å bli den hun ønsker å være.

    Girl er Cannes 2018s mest prisvinnende film med hele fire priser for beste debutfilm (Camera d'or), beste skuespiller i Un Certain Regard tildelt Victor Polster for rollen som Lara, Den internasjonale kritikerprisen Fipresci og Queer Palm for beste film med LHBTIQA tematikk.

    Girl har en konflikt som nok er fremmed for de fleste på det ytre plan, men alle kan forstå trangen etter frihet til å få være den man egentlig er. Filmen beskriver denne kampen på en svært sympatisk og engasjerende måte, og gjør dypt inntrykk.

    “Dypt menneskelig og hjertevarmt drama“ Terningkast 6!                                         – NRK, Filmpolitiet

    Lukket filmvisning for skoleelever i samarbeid med Thor Heyerdahl videregående skole. 

  8. ÅPEN DAG PÅ HUSET 

    Huset inviterer til åpen dag fredag 20. oktober til lunsj, foredrag og quiz. Lunsjen koster kun kr 50,- og resten av dagen er gratis. Det serveres sveler hele dagen! 

    Huset er et rusfritt lavterskeltilbud og et sosialt møtested for alle over 18 år. 

    • Kl. 12.00 Lunsj 
    • Kl. 13.00 Lena Solberg - Livet under en himmel - dønn ærlige refleksjoner

    Lena Solberg er en livsglad solstråle med 53 sommere bak seg. Hun er utdannet tele- og dataingeniør, en unik jobb hun elsket, inntil livet ble snudd trill rundt da hun fikk påvist diagnosen ALS for 12 år siden. Uredd som hun er, hev hun seg ut på tynn is, etter gjentatte oppfordringer fra de mange personene hennes eksistens er prisgitt å ha. Det resulterte i foredraget Livet under en himmel - dønn ærlige refleksjoner som hun håper vil være til inspirasjon. 

    Arrangementet er gratis og åpent for alle. Lunsj kr. 50,-

  9. KAMPEN FOR TILVÆRELSEN - KRIGEN PÅ INNSIDEN

    • Tid: lørdag 19. oktober 17.30
    • Sted: Teaterhuset Munken

    19.oktober kommer et prosjekt ved navn Kampen for tilværelsen endelig til å se dagens lys. Terje Bringedal (fotograf og initiativtaker) og Line Ragnvaldsdatter Kaupang (skuespiller og aktivist) har i et par års tid jobbet med å utvikle dette konseptet som nå skal ut i offentligheten. Temaet for prosjektet er psykisk helse. 

    Til tross for verdens alvorlige bakteppe har Terje og Line ønsket å utvikle et prosjekt for å belyse en annen form for mørke: Den individuelle og ensomme kampen et menneske som ikke ser verdi i eget liv, fører. Krigen på innsiden.

    Utgangspunktet og hovedkilden i dette arbeidet er helt spesifikt «en av oss»: Lines reise mot et liv med følelse av egenverdi, og ut av suicid tilstand. Hva kan vi som samfunn gjøre for å møte mennesker med psykiske lidelser med håp, åpenhet, verktøy, muligheter og respekt? Hvordan kan vi forebygge? Når er det «lov» å be om hjelp? 

    Med seg på scenen denne kvelden har Line og Terje fagfolk som skal danne et panel. Panelets samtale ledes av Eirik Haugen, sjefsredaktør for Østlandsposten. 

    Teaterkaféen er åpen fra 16:30. Ung Arena, og andre organisasjoner vil være tilgjengelige i teaterets foajé for en prat om noen skulle ønske det i løpet av ettermiddagen. 

    Prosjektet er støttet av «Fritt Ord» og arrangementet gratis. 

    Link til arrangementet på FB

Torget i Larvik by sentrum. Foto Kjersti Bache
10. oktober, på selveste Verdensdagen for psykisk helse inviterer vi til torget fra kl. 11.00 til 14.00. Her blir det bålpanne, mulighet for å få gratis suppe og kakao, og til å grille pinnebrød over den gode samtalen. Foto: Kjersti Bache
Til toppen