Tilbud til elever med stort læringspotensiale i realfag

Innhold

Talentprogram for elever fra 5. trinn til VG2 har søknadsfrist 25. april

Elever som presterer på høyt nivå/ med stort læringspotensial har ofte en mer utfordrende skolehverdag enn det man kanskje skulle tro.

Talentsenteret for realfag tilbyr talentsenter for disse elevene i samarbeid med grunnskolen i Larvik og Thor Heyerdahl Videregående skole 

Talentsenteret i realfag tar utgangspunkt i teoretiske realfag som matematikk, kjemi, fysikk og biologi, og integrerer de med teknologiutvikling, prototyping og praktisk bruk av teori. 

Deltakere vil i løpet av skoleåret jobbe i tverrsnittet av teoretisk realfag, praktisk ingeniørfag, kunst og design. Tverrfaglighet er en sentral del av programmet og vil utfordre deltakerne på etisk og bærekraftig teknologiutvikling, bruk av teknologi og historiske betydninger av realfagene vi i dag lærer på skolen.

De vil bli faglig utfordret på et høyere nivå enn de er vant til, med fokus på praktisk bruk av tung realfaglig teori.

Søknad om deltagelse

Søknad til Talentsenter i realfag skjer i samarbeid med skolen. Søknaden må inneholde søknad fra foresatt/elev og fra lærer. 

Søknaden skal inneholde et lærerskjema, et foreldreskjema og et elevskjema. Alle skjemaene må sendes inn før søknaden blir behandlet. 

Søknadsfristen er 26. april

Slik søker du Les mer om talentsenteret her

Hvem, hvorfor og hvordan?

Etableringen av talentsenter i realfag er en oppfølging av realfagsstrategien "Tett på realfag", som ble lagt frem av Kunnskapsdepartementet høsten 2015.

Talentsenteret har frem til i år vært et tilbud for elever fra 8. trinn - 10. trinn og elever som går de to første årene i videregående opplæring. I år gjelder tilbudet fra 5. trinn.

Målgruppen er både elever som presterer på høyt nivå, og elever som har potensial for å prestere på høyt nivå.

En møteplass for elever

Talentsenteret er en faglig og sosial møteplass der unge med stort læringspotensial i matematikk, naturfag og teknologi kan møtes og utfordres på sine interesser. 

Plikten i opplæringsloven til å tilpasse opplæringen gjelder også for elever som trenger ekstra faglige utfordringer, som er spesielt ivrige etter å lære, og som kanskje kjeder seg fordi de raskt mestrer de oppgavene de får.

Opplæringen ved talentsentrene er forankret i gjeldende læreplaner og er gratis, herunder også transport og læremidler. Tilbudet betraktes som tilpasset opplæring etter opplæringsloven § 1-3. Dette er en del av opplæringen og det vil ikke føres fravær på skolen når elevene deltar.

Talentsentrene gir et tilbud til elever både i grunnopplæringen og videregående opplæring.

Undervisning

 Det er fire samlinger i løpet av skoleåret, og hver samling er på 2-3 dager. Gruppene settes sammen etter alderstrinn. Dato for samlingene vil bli sendt ut sammen med informasjon om opptaket.

Elever som får plass på talentsenteret, vil være borte fra ordinær undervisning enkelte dager. For disse elevene må rektor i grunnskolen, i samarbeid med elev og foresatte, lage en avtale om omdisponering av inntil 25 prosent av timetallet i fag for eleven.

Undervisningen foregår på Newton-rommet i Larvik fra høsten 2025 (i skoletiden).

Til toppen