Nå skal det bygges! Elevene ved Ra, Hedrum, Kvelde og Mellomhagen får nemlig materialer, opplæring og verktøy fra flere ulike firmaer i Våre-unge satsingen; praktiske opplæringsløp. Først ute var Fritzøe Engros, som allerede forrige uke leverte flere tonn med materialer til Ra ungdomsskole.
Når vi ringer rektor ved Ra ungdomsskole, Trude Cecilie Anvik Hasle, snaue uka etter levering, kan hun bekrefte – materialene er allerede i full bruk av elevene.
– Vi har Rabra-forestilling i kveld, så elevene har allerede laget små trekasser som skal selges. I tillegg har de laget flere av kulissene på scenen, forteller hun.
Lærer for det praktiske opplæringsløpet på skolen, Sten Holmbakken, forteller at han allerede ved overlevering av materialene oppdaget et stort engasjement hos elevene.
– Da Fritzøe Engros kom med lasten hadde vi 6-7 elever som stablet flere tonn med materialer i løpet av et kvarter. Elevene fikk kjenne på forskjellen på platene og det vekket en nysgjerrighet i dem, forteller han.
Planlegger samling med skolene
I tillegg til at Frizøe Engros gir hver av skolene et bredt spekter av materialer til en markedsverdi på ca. 150 000 kroner, er opplæring også en viktig del av avtalen. Allerede i januar planlegger bedriften en samling med skolene for å dele fagkunnskap. Denne delen av avtalen er Holmbakken spesielt begeistret over:
– Det å kunne trekke fagkompetanse inn i skolen ved at håndverkere kan fortelle om yrket sitt og at vi kan besøke bedrifter på deres arbeidsplass, er gull verdt. Det gjør at elevene kan treffe bedre på videregående.
– Ønsker å stimulere de praktiske talentene
Samarbeidet er en del av Våre unge-satsingen; praktiske opplæringsløp, som skal legge til rette for ungdomsskoleelever med interesse og talent for yrkesfag.
Leder for Våre unge, Henning Weider, ser det nødvendig at flere elever opplever mestring tidligere i skoleløpet.
– Det at de praktiske talentene må gå gjennom ti år med demotivasjon før de får gjøre det de er gode på, er langt fra optimalt. Vi trenger en mer praktisk grunnskole og det er fryktelig vanskelig uten utstyr og kompetanse, forteller han.
Dette var utgangspunktet da Weider, sammen med avdelingsleder for bygg- og anleggsteknikk ved Thor Heyerdahl videregående skole, Jan Christiansen, tok seg noen runder rundt til ulike bedrifter.
Og resultatene var gode:
– Vi kommer til å mangle fagarbeidere i årene som kommer. Næringslivet ønsker å stimulere de praktiske talentene i skolen gjennom å bidra med utstyr og fagkompetanse, forteller Weider.
Med på laget er Fritzøe Engros, Veidekke, Wurth, Bergene Holm og Tveter og Lund.
Første avtale på plass: – Vårt samfunnsoppdrag
Fritzøe Engros var første bedrift til å signere samarbeidsavtalen. For daglig leder, Espen Randsted, er det spesielt to grunner til at de har valgt å prioritere prosjektet.
– Vi ser på det som vårt samfunnsoppdrag å bidra til at unge faktisk klarer å gjennomføre skolen. I tillegg brenner vi for håndverkfaget og vi ser at det i fremtiden kan bli utfordringer rundt rekruttering – og da må vi bidra, forteller han.
Selv om Frizøe Engros per i dag er eneste signerte avtale, forteller Henning Weider at de andre avtalene er rett rundt hjørnet.
– Vi er snart i mål med resten av avtalene og gleder oss til å jobbe med samtlige, avslutter han.