Kamal Utpala Kulasinghe (22) har hatt en variert og spennende reise som lærling, og hans erfaringer gir et godt innblikk i hva det vil si å finne sin plass i arbeidslivet – både gjennom utfordringer og muligheter for vekst.

Ute i skolegården på Hedrum barneskole yrer det av lyd. I et lekeapparat står 22 år gamle Kamal og leker med to elever. At han skulle bli lærling i barne- og ungdomsarbeiderfaget var ikke den opprinnelige planen.
Føltes ikke riktig
Kamal startet på tømrerlinja på Vg1 og gikk deretter murerlinja på Vg2 ved Thor Heyerdahl videregående skole. Han fikk ikke læreplass videre som murer, men som tømrer.
– Etter en stund innså jeg at det ikke var riktig. Søsteren min tipset meg om oppfølgingstjenesten. Jeg kontaktet dem, og det førte til at jeg fikk praksisplass i en barnehage, smiler Kamal.
Det skulle vise seg å være midt i blinken for 22-åringen.
Etter et år i barnehagen fikk han muligheten til å begynne på Hedrum barneskole og SFO, hvor han har fått god oppfølging og muligheten til å blomstre.
– Her føler jeg meg sett. Jeg får ansvar og utvikler meg hele tiden. Jeg lærer masse av de hyggelige kollegaene mine, og vi samarbeider godt, forteller Kamal.

– Kompetent og pålitelig medarbeider
SFO-leder Hanne Løvall Rastad er faglig leder og veileder for Kamal. Hun forteller at han har utviklet seg til en svært kompetent og pålitelig medarbeider.
– Siden Kamal ikke har gått barne- og ungdomsarbeiderfaget på videregående, må han ta det i tillegg. Da er det veldig gøy at han har utmerket seg som den beste i klassen, selv om han tidligere ikke var blant de som presterte best på skolen. Det er et bevis på interessen, forståelse og engasjementet hans for faget, sier hun.
Kamal ser frem til å ta fagprøven i mai, og håper på å få tilbud om jobb på Hedrum barneskole. Drømmen er å videreutdanne seg til lærer, eller kanskje til og med bli styrer i egen barnehage en dag.
Veilederen hans har ingen tvil om at Kamal har alt som en arbeidsgiver kan ønske seg.
– Han har god relasjons- og faglig kompetanse, er godt likt og til å stole på. Lærlingreisen til Kamal er et inspirerende eksempel på hvordan det er å finne sin plass, lære av erfaringer, og at med riktig støtte kan føre til stor personlig og faglig utvikling. Vi ser fram til å følge han videre, og er sikker på at han har en lys framtid foran seg!
Her føler jeg meg sett. Jeg får ansvar og utvikler meg hele tiden.

Ønsker flere lærlinger
Larvik lærlingkontor har i dag over 70 lærlinger som er fordelt på ulike fagopplæringsløp: helsefag, barne- og ungdomsarbeiderfaget, IKT-drift, administrasjon og service, i tillegg til kokkefaget.
I tillegg er det mulighet for å bli lærling som renholdsoperatør og ernæringskokk fra høsten.
Lilly Lykke Ewel og Helen Regine Skuggedal Askeland er lærlingkoordinatorer ved kommunens lærlingkontor.
– Vi ønsker og trenger flere lærlinger i kommunen. Selv om fristen var 1. mars, tar vi inn lærlinger hele året. Ta kontakt med oss hvis du er interessert!

Dette er Larvik lærlingkontor
Larvik lærlingkontor ble etablert som en del av Larvik Læringssenter 1. januar 2023 og ble en selvstendig lærebedrift året etter.
Lærlingkontoret er en viktig del av Våre Unge, et program med flere satsinger og prosjekt som alle har et mål om få flere unge i alderen 15 til 25 år til å gjennomføre videregående opplæring og komme ut i arbeidslivet.
Larvik lærlingkontor har en sentral rolle i å realisere den politisk vedtatte lærlingesatsingen, og arbeider aktivt med å sikre at flere unge – spesielt de som står utenfor arbeidslivet – får muligheten til å bli lærlinger, lærekandidater eller få praksisplasser, både fra ordinære og alternative utdanningsløp.