Inkluderende arkitektur på Østre Halsen skole

Innhold

– Prosjektet er en bekreftelse på hvor mye bevisst utforming av rom kan påvirke trivsel og fellesskap.

SCR 20250409 Mbid
Et av de nye klasserommene på Østre Halsen skole. Foto: Abrakadabra studio

Torsdag forrige uke var et prosjektteam fra Larvik kommune invitert av Norske Arkitekters Landsforbund (NAL), BufDir og Sparebankstiftelsen i forbindelse med lansering av håndboken “Alle barn i alle rom”.

Teamet består av Grethe Kulseng (rektor Østre Halsen skole), Borgar Lindhjem (prosjektutvikler), Jenny Hartveit Almli (landskapsarkitekt) og Anne Kvale Havig (kommunepsykolog).

Her kan du lese håndboken "Alle barn i alle rom"

Håndboken og lanseringen er resultatet av et prosjekt med oppstart tilbake i 2019 hvor Larvik kommune  v/ Østre Halsen skole har deltatt som en av tre pilotkommuner. 

Prosjektet “Alle barn i alle rom” handler om hvordan skoler kan benytte inkluderende arkitektur for å bidra til trivsel, mestring og tilhørighet hos elevene og hvordan skolen kan være en driver og et senter i lokalmiljøet.

Larvik har vært spesielt opptatt av hvordan psykisk helse bør være et viktig kriterium når man skal utforme gode rom og møteplasser.

SCR 20250409 Maqq
Rampen og lekebenken i tre, som ble bygget av frivillige foreldre. (Foto: Abrakadabra studio)

Tre oppgraderte klasserom

Kommunepsykolog Anne Kvale Havig forteller at de gjennom prosjektet har blitt mer bevisst på hvordan sammenhengen mellom pedagogikk, psykologi og arkitektur kan bidra til trivsel, mestring og tilhørighet hos elevene.

– Vi vet at klasserrommet er det rommet på skolen som betyr mest for elevene med tanke på trivsel og læring. Alle barn ønsker å være en del av et fellesskap og da er inkludering og tilhørighet i klasserommet veldig viktig. 

– Gjennom blant annet bruk av lyddemping, dagslysstyring, levende planter og bevisst bruk av farger fremstår nå klasserommene som innbydende, varme og hyggelige. 

Anne forteller at bevisst bruk av møbler som møter ulike behov hos elevene har vært sentralt. På den måten er elever som tidligere var mye ute på grupperom i mye større grad inne i klasserommet og en del av klassen. 

 

SCR 20250409 Majx
Prosjekt-teamet fra Larvik kommune var (fra venstre) landskapsarkitekt Jenny Hartveit Almli, teamleder og lærer Karoline Wilke Berntsen, rektor Grethe Ofstad Kulseng, kommunepsykolog Anne Kvale Havig og prosjektutvikler Borgar Lindhjem. Her utenfor skolekjøkkenet som fikk en ny platting og en liten disk bygget av frivilligheten i løpet av pilotprosjektet. (Foto: Abrakadabra studio)

Nytt inngangsparti

Prosjektteamet hadde også identifisert at inngangspartiet til skolen skulle oppleves som tryggere og mer inkluderende både fysisk og psykisk.

Skolen har derfor fått nye, universelt utformede inngangsdører, samt en rampe og lekebenk i tre, som ble bygget av frivillige foreldre. Rampen er forlenget til utsiden av skolekjøkkenet, som gjør at den kan fungere som en kiosk ved spesielle anledninger

–Skape fellesskap og inkludering

Landskapsarkitekt i Larvik kommune, Jenny Hartveit Almli er opptatt av hvordan både uteområdet og klasserommet kan brukes til å skape fellesskap og inkludering.

– Det har vært en stor fordel å jobbe på tvers og dele erfaringer i denne piloten. Jeg tror vi alle har begynt å tenke mer bevisst rundt universell utforming og hvordan både fysiske og psykiske helseperspektiv bør inkluderes, sier Hartveit Almli.

– Prosjektet er en bekreftelse på hvor mye bevisst utforming av rom, møblering, farger osv. kan påvirke trivsel og fellesskap.

SCR 20250409 Mamx
– Prosjektet har gjort oss enda mer bevisste på hvordan sammenhengen mellom pedagogikk, psykologi og arkitektur kan bidra til trivsel, mestring og tilhørighet hos elevene, sier kommune psykolog Anne Kvale Havig (Foto: Abrakadabra Studio)
Til toppen