Beskrivelse av hvordan planarbeidet foregår.
Når det skal utarbeides reguleringsplan for et område, stiller plan- og bygningsloven krav til hvordan dette skal foregå.
-
Før planarbeidet starter opp må forslagsstiller ha et møte med kommunen (administrasjonen) om planarbeidet. I oppstartsmøtet gir kommunen rammer og føringer for planarbeidet.
-
Forslagsstiller skal varsle oppstart av planarbeid. Dette gjøres ved kunngjøring i avis og gjennom elektroniske medier, samt ved å tilskrive aktuelle høringsinstanser og berørte parter som grunneiere og naboer.
-
Forslagsstiller utarbeider et planforslag på bakgrunn av rammer og føringer fra kommunen, og innspill til planarbeidet som har kommet i forbindelse med varslingen. Det stilles spesielle krav til materialets innhold og kvalitet.
Planforslaget sendes inn til kommunens administrasjon, som gjennomgår det innsendte materialet og forbereder saken for 1.gangsbehandling.
-
Ved førstegangsbehandlingen foreligger det et konkret forslag til reguleringsplan. Forslaget består av et plankart og et sett bestemmelser. I tillegg foreligger det et saksfremlegg eller en saksutredning som beskriver planforslaget.
Planforslaget behandles av planutvalget eller av planavdelingen. Forslaget blir enten lagt ut til høring, bearbeidet eller avvist.
-
I høringsperioden blir alle berørte varslet, og kan komme med innspill til planen.
-
Når høringsfristen har gått ut, forberedes ny behandling av planforslaget i bygningsrådet, før saken går til kommunestyret.
-
Kommunestyret vedtar reguleringsplaner. Gjennom en vedtatt reguleringsplan blir arealbruken gjort bindende for den enkelte grunneier.
Den politiske behandlingen av planer kan følges via den politiske møtekalenderen eller du kan søke i politisk saker.
-
Når en reguleringsplan er vedtatt, blir dette kunngjort. Du har anledning til å klage på vedtaket. -
Behandlingstiden for en reguleringsplan avhenger av sakens kompleksitet og størrelse.Når det sendes inn et privat planforslag, har kommunen en frist på 12 uker på å førstegangsbehandle planforslaget. Fristen løper når planforslaget er komplett innsendt.
Mange reguleringssaker kan være kontroversielle; politisk, i forhold til overordnete myndigheter, nabolag eller ulike interessegrupper. Slike saker kan derfor ofte ta lengre tid.