Slik sørger du for å leie ut lovlig

Innhold

Ønsker du å begynne med utleie av kjelleren? Innrede soverom i en bod? Eller kanskje lage ei stue i mormors gamle uthus?

Kjeller
Trenger du søke før du begynner med utleie av kjelleren din? Svaret er som oftest ja. Foto: alabn

Da står du sannsynligvis overfor en søknadspliktig bruksendring. Bruksendringer er i hovedsak søknadspliktige på lik linje med andre fysiske tiltak, og det følger med tekniske krav. 

– All arealutnyttelse i utgangspunktet offentlig anliggende. Dette tar utgangspunkt i vedtatt politikk gjennom flere tiår, så kommunene skal ha mulighet for å sjekke om noe er farlig, uheldig eller strider mot en eller annen samfunnsinteresse som kanskje ikke er åpenbar. Noen ganger blinker det en rød lampe, men i de fleste tilfeller gjør det ikke det, sier tilsynsjurist Thor Håkon Lindstad i Larvik kommune. 

Noen bruksendringer kan du søke om og utføre selv. Andre ganger må du støtte deg på en byggmester eller liknende. 

Det er ikke alltid lett å vite forskjellen. Direktoratet for byggkvalitet (DIBK) har laget en praktisk veiviser for bruksendringer. 

Sjekk ut veiviseren her

Før du tar veiviseren bør du kontakte kommunen og få tak i siste godkjente plantegning av boligen din. Plantegningen viser hva du har lov å bruke rommene i boligen din til. 

Ønsker du deg en utleiedel eller en annen bruksendring sammenlignet med siste godkjente plantegning for huset ditt, anbefaler vi at du bruker denne. Spør gjerne om du er usikker etterpå.

Til toppen