Russ og studenter - tips til brannsikker leiebolig

Mange nåværende og fremtidige studenter er i disse dager på jakt etter et sted å bo og økonomi gjør at mange leier en bolig. Det å flytte hjemmefra er en stor milepæl i livet, og vi i brannvesenet ønsker å bidra til at boligen du flytter inn i er trygg. Det er nemlig ikke alle steder som er like bra…

Brann Leiebolig Foto S. Walle

En leiebolig skal oppfylle endel krav til sikkerhet - og er du (eller mamma/pappa) usikker på sikkerheten ønsker vi å bidra med noen enkle sjekkpunkter her.

  • Har boligen/leiligheten røykvarsler eller brannalarmanlegg?
  • Har boligen/leiligheten slokkeapparat eller brannslange?
  • Er det minst 2 rømningsveier fra boligen/leiligheten?
  • Er det elektriske anlegget på stell?

Det er utleiers ansvar å montere godkjent røykvarsler eller brannalarmanlegg. Leietaker har ansvar for å teste og bytte batteri.

Det er utleiers ansvar å sørge for slokkeapparat eller brannslange. Leietaker har ansvar for egenkontroll - snu pulverapparat 2 ganger i året, kontrollere at manometerpilen står på grønt og at splinten er plombert.

Collage Brann Foto M. Peters

Det er utleiers ansvar å sørge for tilstrekkelig med rømningsveier - skal vindu benyttes skal det være stort nok, og tilgjengelig uten å måtte bruke stige eller stol. Leietaker skal ikke blokkere rømningsveiene.

Det er utleiers ansvar å sørge for et sikkert el-anlegg. Er leiligheten, eller det elektriske anlegget fra 2010 eller senere skal det være komfyrvakt på kjøkkenet. 

Leietaker har ansvar for å melde ifra om feil og mangler til utleier - det å melde ifra om feil og mangler er ikke grunnlag for oppsigelse av leiekontrakt.

 

Husk at kritikkverdige forhold alltid kan meldes anonymt til brannvesenet på: www.branntips.no

God sommer, god høst - og lykke til med studiene!

Larvik brann og redning

Til toppen