Æresborgere

Innhold

Larvik kommune har fem æresborgere.

Thor Heyerdahl

Heyerdahl studerte før krigen befolkningen på øyene i Polynesia. Han lanserte siden sin hypotese om at disse øyene var befolket fra det amerikanske kontinentet og ikke fra Sørøst-Asia. For å bevise sin påstand seilte han i 1947 over Stillehavet med "Kon-Tiki", en flåte av balsatre. Heyerdahl ledet i 1950-årene arkeologiske utgravinger på Galapagos og Påskeøya. I 1969 og 1970 seilte Heyerdahl med papyrusbåtene "Ra I" og "Ra II" over Atlanterhavet, og i 1977 la han ut på det Indiske hav med sivbåten "Tigris". Etter Tigris-ekspedisjonen har Heyerdahl vært sterkt engasjert i miljøvernarbeid og fredsarbeid på det internasjonale plan. Døde 18/04-2002

Æresborger Thor Heyerdahl (Grandkvartalet), Foto Jarle A. Melby 770X433
Æresborger Thor Heyerdahl (Bygget Er Revet For Grandkvartalet), Foto Jarle A. Melby 770X433

Arne Nordheim

Nordheim fikk sitt definitive gjennombrudd med sangsyklusen Aftonland i 1959. I 1960-årene eksperimenterte han med elektroniske virkemidler i musikken. Et av hans elektroniske verker er "Poly - Poly" (1970). Verket "Eco" (1968) ble prisbelønnet av Nordisk Råd i 1972, mens ballettmusikken til "Stormen" (1979) gav ham internasjonal berømmelse. Nordheim har siden 1981 bodd i Grotten, Statens æresbolig for kunstnere. Døde 05/06-2010

Æresborger Arne Nordheim, Foto Jarle A. Melby 770X433

Antonio Bibalo

Bibalo ble utnevnt til æresborger av Larvik under byjubileet i 1996. Denne kontinentale europeer er født 18. januar 1922 i Trieste, bosatte seg i Larvik 1957, og ble norsk statsborger i 1968. Han er Norges gjennom tidene mest framførte musikkdramatiker, og er i dag Europas mest framførte musikkdramatiske samtidskomponist.
Som de fleste andre født i Trieste, har hans familie en blanding av mange forskjellige etniske og kulturelle bakgrunner. Trieste er en smeltedigelen av mange, germanske og slaviske minoriteter i tillegg til italienske innbyggere.
Bibalo begynte tidlig å komponere. Hans første verk ble skrevet 16 – 17 år gammel. Han har studert klaver og komposisjon ved Guiseppes Verdi Konservatoriet i Trieste, og i London hos Elisabeth Lutyens.
I 1955 vant han Wienawski konkurransen i Warzawa med Fantasi for fiolin og orkester, hans første internasjonale gjennombrudd som komponist.
Død 20/06-2008

Æresborger Antonio Bibalo, Foto Jarle A. Melby 20.08.2019 770X433

Carl Nesjar

Nesjar ble født i Larvik i 1920, og var utdannet ved Pratt institute i New York i perioden 1935-38 og ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo. En utstrakt internasjonal virksomhet medførte at han har bodd i bl.a. New York, Frankrike, Sverige, Spania og Nederland. Statens Garantiinntekt for kunstnere fikk han fra 1978. Siden debuten i Larvik Kunstforening i 1940 hadde han et utall utstillinger med grafikk, fotografi, maleri og skulptur i viktige gallerier over hele verden. Hans mest kjente offentlige arbeid er nok dekorasjonen på Regjeringsbygget i Oslo, som han laget i samarbeid med Picasso i perioden 1956-71. De to kunstnerne samarbeidet om en rekke utsmykninger i naturbetong, bl.a. i Barcelona, Saint Hilaire, Marseille, Stockholm og Chicago.
Carl Nesjars berømte helårsfontener finnes ved Moderna Museet i Stockholm, i OL-byen Lake Placid i USA, på Universitetet i Buffalo og mange andre steder. Hans arbeider er innkjøpt av en mengde private og offentlige samlinger, som Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Henie-Onstad Kunstsenter, Oslo Kommunes Kunstsamlinger, Louisiana kunstsenter ved København, Moderna Museet i Stockholm og i Museum of Modern Art i New York. Døde 23/05-2015.

Æresborger Carl Nesjar, Foto Jarle A. Melby 770X433

Ingvar Ambjørnsen

Ingvar Even Ambjørnsen-Haefs, født 20. mai 1956 i Tønsberg, er en norsk forfatter, oppvokst i Larvik og bosatt i Hamburg i Tyskland, dit han flyttet i 1984 og har bodd siden.

Ambjørnsen droppet ut av gymnaset etter én måned og fullførte i stedet ett års typografiutdannelse på Larvik Yrkesskole. Det stod tidlig klart for ham at det var forfatter han ville bli. Et følgende svært variert yrkesliv og mange erfaringer med Oslos subkulturer i ungdomstiden ga Ambjørnsen mye av den ballast som skulle til for å skrive med stor troverdighet fra outsidernes ståsted, slik at han fra tidlig av i høy grad er blitt disse gruppenes «egen» forfatter, såvel i deres øyne som hvordan hans forfatterskap blir ansett i den litterære offentlighet. Hans høye produktivitet og evne til å følge skikkelser og tema gjennom flere bøker, for ungdom og voksne, har gjort ham til en av de mest leste, seriøse samtidsforfattere i Norge i dag. Men ikke minst gjennom sine kritikerroste noveller har Ambjørnsen også vist seg som en kresen språkkunstner og en forfatter med dyp psykologisk innsikt, og med frapperende dramaturgisk evne.

Æresborger Ingvar Ambjørnsen, Foto Jarle A. Melby 770X433
Til toppen