– Vi eier bygg vi på ingen måte trenger

Innhold

En prestegård i Tjølling, en campingplass i Ula og ærverdige Munken er bare tre av en rekke kommunale eiendommer Kommunedirektøren foreslår å avhende eller selge. Først og fremst for å spare flerfoldige millioner i året i driftsutgifter.

Jan Olav Vagle
Jan Olav Vagle er i full gang med å se på hvilke eiendommer Larvik kommune kan kvitte seg med, ikke minst for å spare betydelige driftsutgifter.

Den tidligere brannsjefen er konstituert kommunalsjef for Eiendom og teknisk drift. Og selv om det ikke akkurat er et brannsalg han legger opp til i det pågående arealeffektiviseringsprosjektet i Larvik kommune, er Vagle ivrig etter å få fart på sakene.

Store kutt i driftsutgifter

Han blir beskrevet som det man på engelsk kaller en «doer» - altså en person som handler, tar initiativ og får ting gjort. 

– Av og til går jeg kanskje litt for raskt fram. Men når jeg har fått en jobb prøver jeg å løse den så fort som mulig. Og det er viktig å få fram at vi i kommunen må se oss veldig nøye rundt, for å se om vi har behov for det arealet vi har eller om vi kan gå ned på størrelsen. Fordi det gjør noe med økonomien. Det er driftsutgiftene våre vi må ned på, for det er de som utgjør det største trykket på økonomien vår, sier han.

Ula 19
Larvik kommune eier Ula camping sammen med Sandefjord kommune, men har bare utgifter og ingen inntekter.

I kommunedirektørens strategidokument foreslås det ytterligere innsparinger på områder som vedlikehold, nedleggelse av Boligstiftelsen og renhold av kommunale bygg. På renhold utgjør kuttene to millioner kroner i 2025, som øker til 3,5 millioner i 2026 og sju millioner i 2027.

Vil ut av gamle avtaler 

Vagle selv har latt seg overraske over hvor stor eiendomsporteføljen til Larvik kommune faktisk er. Denne uka skal han for eksempel i møte med Sandefjord kommune om Ula camping - der Larvik og Sandefjord eier 50 prosent hver. 

– Vi som kommune skal ikke drive med camping. Vi fikk den i 1948, av en familie som ønsket å gi den til Sandar herred og Tjølling kommune, og så er den blitt værende. Vi eier en campingplass vi på ingen måte trenger, og det er et eksempel på noe som koster oss en god del penger i året. 

– Dere har kanskje noen inntekter på den også? 

– Nei, for vi har ikke lov til å tjene penger på den. Det står i skjøtet fra 1948, at det ikke skal være inntektsbringende arbeid. Det skal være nullregnskap hele veien, og det er ikke drivverdig i dag.

Nøkkeltall for strategidokumentet 2025

  • 4,7 milliarder kroner til å levere tjenester til Larviks innbyggere.
  • 772 millioner kroner i investeringer (inkluderer investering for vann, avløp og renovasjon).
  • Budsjetterer med et netto driftsresultat på nesten 37 millioner kroner.
  • Kutter, reduserer og omstiller for totalt ca. 249 millioner kroner i perioden 2024-2028. 
  • Politisk vedtatt innsparingskrav i 2025: ca 187 millioner kroner.
  • Kommunedirektøren legger frem et budsjett uten eiendomsskatt.

Derfor håper Vagle å bli enige om at man enten gir campingen tilbake til arvingene av de opprinnelige eierne, eller at Larvik og Sandefjord får lov til å selge den - slik at de som overtar eventuelt kan drive butikk.

Men han forstår at ønsket om å kvitte seg med enkelte eiendommer også kan vekke følelser. For eksempel når det er snakk om Munken, der planen opprinnelig var å selge da Bølgen kulturhus ble bygget.

Rombergata Nedre Web
Romberggata 4 er mer attraktivt å selge til boligformål enn til offentlig tjenesteyting.

Men Munken er fortsatt i kommunalt eie, og har i dag et vedlikeholdsetterslep på rundt 40 millioner kroner. 

– Hvor mange eiendommer tenker du at kommunen kan kvitte seg med? 

– Kommunedirektøren vil legge frem en politisk sak i desember med oversikt over hvilke eiendommer som kan være aktuelle for salg.

– Vi har allerede meldt inn noe til rullering i kommuneplanen, så det kanskje blir mer attraktivt å selge som boligeiendom. For eksempel Romberggata 4. Det er mer attraktivt å selge til boligformål enn til offentlig tjenesteyting. Men vi kan ikke selge før vi har tømt bygningen, for i dag sitter det folk der på kontorer, i tillegg til at det er mange møterom som vi trenger.

Ønsker å avslutte leiekontrakter

For Vagle blir det en naturlig overgang til en av høstens omstridte eiendomsprosjekter i form av Torget 1. Kommunedirektøren har innstilt på at politikerne vedtar totalrehabilitering av det eksisterende bygget, til en totalkostnad på 186 millioner kroner - som inkluderer kjøpet av Torget 1 for 70 millioner kroner.

PV Arkitekter Torget 1
Kommunedirektøren har innstilt på alternativ 3 for Torget 1 - en rehabilitering av eksisterende bygg til en totalsum på 186 millioner kroner, inklusive kjøpesummen på 70 millioner.

I år betaler Larvik kommune 10,2 millioner kroner i leie for Feyers gate 7 og Felumbgården (8,7 millioner totalt), Nansetgata (ca én million) og Nedre Torggate (500 000). I tillegg kommer utgifter til strøm, renhold og så videre.

– Vi håper politikerne går videre med Torget 1, så kan vi bygge det og avslutte leiekontraktene i Feyers gate 7, Nansetgata, Nedre Torggata 11 og Felumbgården, sier Vagle.

– Er det plass til alle ansatte i løsningen kommunedirektøren har innstilt på? 

– Vi ser også på muligheten for at IT flytter tilbake til Gjærdal ved Nordbyen, der serverne er. Det bygget får vi ikke solgt, fordi vi har servere i bygget. Og kanskje få noen andre kommunale instanser inn i samme bygg, sier han.

Blomster Indre Havn
Det blir betydelig mindre blomster på kommunale områder i 2025.

Har ikke bestilt blomster

Parallelt med investeringen kommunedirektøren ønsker for Torget 1, skal kommunen kutte videre budsjettene for parkavdelingen.

– Det blir ikke mye penger til blomster, for å være helt åpen på det. Og det blir mindre gress å klippe, enda mindre enn i 2024. I år har vi redusert bemanningen på park fra ni til seks. Nå går vi fra seks til fem. Vanligvis har vi også tatt inn 8-9 sommervikarer til drift og vedlikehold, men i år tok vi ikke inn noen. 

– Vi forsøker å finne gode løsninger mellom eiendom og park. Eiendom vedlikeholder for eksempel ganske mange plener i forbindelse med bygg vi har driftsansvar for, som skoler, sier Vagle. 

– Blir det null blomster eller litt blomster? 

– Det kommer litt an på hva slags avtaler vi greier å inngå. I sommer fikk vi for eksempel en avtale med næringsforeningen i Stavern, som tok kostnadene for blomstene der. På torget i sentrum ble det brukt noen byutviklingsmidler, men jeg vet ikke om det er penger der i år. I fjor var blomstene allerede bestilt, vi hadde bare ikke nok folk til å plante dem. I år har vi ikke bestilt dem heller, sier han. 

PwC-forslagene som er innarbeidet i strategidokumentet

* Reduksjoner i utgifter til kirke (Larvik kirkelige fellesråd)
* Redusert antall folkevalgte
* Redusere antall politiske utvalg / utvalg med politisk representasjon  
* Reduserte kostnader til gjennomføring av valg
* Stramme inn kommunens innkjøpspraksis
* Omorganisering og reduksjon av antallet tjenesteområder, virksomheter og avdelinger
* Økte gebyrer og bruk av ny teknologi innenfor byggesaksbehandling
* Økte gebyrer og avvikling av ressurs for planarbeid innenfor plansaksbehandling
* Legge ned Stavern bibliotek
* Redusere tilskudd til lag og foreninger
* Redusere kostnader til kulturaktiviteter og kulturbygg
* Avvikle tilskudd til Jotron ArenaReduserte kostnader til renhold
* Nedleggelse av boligstiftelsen
* Reduserte kostnader til vedlikehold
* Reduksjon i kontorteknisk personale
* Utnyttelse av ressurser på tvers av skolene
* Nedleggelse av Langestrand skole
* Nedleggelse av Hvarnes skole
* Optimalisere turnusplanleggingen
* Avvikle deler av "Larviksmodellen" for fastleger
* Redusere omfanget av praktisk bistand
* Nedleggelse av Huset
* Tilpasse og innføre egenandel på transportordningen til AoK
* Avvikle helgeavtale for 
turnusarbeidere
* Reduksjon i matsvinn 
og nye bestillingsrutiner

Tyvetalls eiendommer skal vurderes

Selv om de to tingene ikke nødvendigvis har en sammenheng med hverandre, er Vagle klar over at kritikken gjerne kommer dersom kommunen sørger for nytt rådhus til seg selv, samtidig som vedlikehold og forskjønning i bybildet nedprioriteres. 

– Vi skal ikke "flotte" oss. Vi skal flytte så mange mennesker inn i det bygget på Torget 1 at vi får et arealeffektivt bygg. Og så skal vi bruke leieutgiftene som vi i dag betaler på mange adresser rundt om i kommunen, til å betale lånet vi skal bygge om Torget 1 for. Det er penger vi allerede betaler til lite arealeffektive og dårlige utnyttede bygg, sier Vagle. 

Eiendom Og Teknisk Drift
Oversikt over noen av de største foreslåtte innsparingstiltakene i Eiendom og teknisk drift.

Eiendom og teknisk drift jobber med en oversikt over innleide og eide lokaler kommunen ønsker å komme seg ut av. Per nå er et tyvetalls eiendommer oppe til vurdering.

– For meg er det vel så viktig å bli kvitt et bygg med store vedlikeholds- og driftskostnader, enn at vi skal få veldig mange millioner for det, sier Vagle. 

Til toppen