Snart kan du vandre gjennom det spektakulære herregårdsanlegget i Larvik - også fra godstolen hjemme!

Innhold

Denne uka mottok Vestfoldmuseene og Larvik kommune den gledelige meldingen om at Akantus-prosjektet mottar 2,3 milioner kroner i tilskudd fra Sparebank 1 Stiftelsen BV!

Akantus Fase 3 LPO Arkitekter
Slik kan Herregårdsanlegget se ut når alt er ferdig - dette er en illustrasjon på fase 3 (2032-2035). Bygging av hageanlegget er planlagt startet opp i løpet av høsten 2025.Illustrasjon: LPO Arkitekter

«Et unikt område i norsk sammenheng» og «det finnes ingen andre sånne anlegg». Det er formuleringer som er blitt brukt for å beskrive Herregården i Larvik og det som i sin tid var et storslått hageanlegg.

Men selv om Akantus-prosjektet handler om å gjenskape og modernisere fordums storhet, kan det være krevende å visualisere hvor spektakulær herregårdshagen faktisk var - og igjen skal bli. Det er nettopp dette de 2,3 millioner kronene skal brukes på.

Ved hjelp av animasjon og en 3D-modell - som skal være klar for bruk i løpet av neste år - vil folk kunne legge ut på en digital vandring i det uferdige hageanlegget og Herregården. Da vil man, gjennom å scanne ulike QR-koder med mobiltelefonen eller nettbrettet, kunne se akkurat hvordan området så ut på 1600-tallet - og hvordan det skal se ut i framtida.

Ingerid Heggelund Akantus
Ingerid Heggelund er Larvik kommunes prosjektleder for Akantus.

Utvalgte rom i Herregården, som den restaurerte salen, hemmelige tjenertrapper, bryggerhus og herregårdskjøkkenet skal formidles gjennom menneskene som bodde og arbeidet her.

Denne digitale reisen kan gjøres både ved fysisk tilstedeværelse i anlegget, eller hjemme fra godstolen.

− Herregården og hageanlegget har en utrolig spennende historie som jeg tror mange ikke helt forstår rekkevidden av. Dette digitale prosjektet skal hjelpe til med å fortelle historien om anlegget som lå her. Hvor stort det faktisk er, hvordan det så ut og hvordan det skal bli, sier prosjektleder Ingerid Heggelund i Larvik kommune.

3D-modellen som skal bygges opp vil legge grunnlaget for å bygge videre på den digitale reisen i anlegget. På sikt er de fleste muligheter åpne, inkludert en virtuell verden der man kan utforske bygninger og hageanlegg i full skala gjennom VR-briller.

− Det viktigste med denne tildelingen er at vi nå får en fantastisk mulighet til å fortelle den unike historien om herregårdsanlegget i Larvik, nå ut til flere og vekke enda større engasjement og interesse. Den digitale vandringen vil gjøre det lettere å se hvor storslagent og fint det kommer til å bli, sier fagkonsulent Aleksander Oxholm i Vestfoldmuseene.

Herregårdshagen. Foto Lars Jacob Hvinden Haug
Slik så Herregårdshagen ut på 1600-tallet.

− Det er ikke alle som har anledning til å besøke stedet fysisk. Men vi ønsker å gi alle en opplevelse av stedet og den unike historien som hører til her. Derfor har formidling gjennom digitale verktøy en egenverdi. Så håper vi selvfølgelig også å skape nysgjerrighet og begeistring, slik at vi i tillegg når ut til mennesker som kan bli fristet til å avlegge stedet et besøk, sier prosjektleder Aina Aske fra Vestfoldmuseene.

Akantus har nå mottatt over 40 millioner kroner i totale eksterne bidrag. Til det digitale prosjektet søkte Vestfoldmuseene og Larvik kommune Sparebank 1 Stiftelsen BV om 2,3 millioner kroner - og fikk altså tildelt hele summen.

Fakta om prosjektet

Akantus-prosjektet er etablert som et samarbeid mellom Vestfoldmuseene og Larvik kommune. Det langsiktige målet er restaurere Herregården som grevelig residens og gjenskape hagen som opprinnelig hørte til huset.

Omvisning Foto Hans Jørgen Sandnes
Skoleklasse på omvisning i Herregården. Foto: Hans Jørgen Sandnes

Anlegget skal i fremtiden være et museum for perioden som i norsk historie er kalt for «400-årsnatten», med hovedvekt på grevskapstiden fra 1660-1821. Gjenskapingen av hagen skal styrke herregårdsanlegget som et sted for inkludering, arbeidstrening, kulturutveksling, kunnskapsutveksling og helseforebyggende arbeid.

Parallelt med den fysiske restaureringen av hus og hage skal digitale formidlingsgrep skape ny forståelse for Akantus-prosjektet, for grevskapshistorie, opplysningstid, og kunst og kultur. Selve byggingen av hageanlegget er planlagt startet opp i løpet av høsten 2025.

Herregården i Larvik: en unik historie

Herregården i Larvik er et av de viktigste kulturminnene i Norge fra 1600- og 1700-tallet, og ble fredet i 1923. Bygningen med hagen ble kjøpt av Larvik by i 1820 og var i bruk som kommunalt bygg med funksjon som skole, teatersal og bolig i over hundre år.

Hagen ble i denne tiden brukt som park og gartneri. Herregården ble restaurert og gradvis tatt i bruk som museum fra 1920-årene og fremover.

I 2022-2023 ble Akantus støttet med 25 millioner i fylkeskommunale tilskudd. Vestfoldmuseene har i tillegg søkt Kulturdepartementet om drifts- og utviklingsmidler over statsbudsjettet for å styrke Akantus-prosjektet. Som et «startskudd» ble det bevilget en engangssum på 3 millioner til prosjektet over statsbudsjettet 2024. Høsten 2024 ble prosjektet så tildelt 8,7 millioner fra Sparebankstiftelsen DNB. Akantusprosjektet er foreløpig finansiert med over 40 millioner kroner i eksterne bidrag.

Akantus-prosjektet, hva skjer fremover?

● Forskningsbasert publikasjon om grevskapet, Herregården og hagen

● Gamle Mesterfjellet skole rehabiliteres for innflytting av museum, Verket og frivilligheten i 2025-2026

● Planlegging av samskaping og ny drift i hagen og den gamle skolebygningen

● Arkeologiske undersøkelser i Herregårdshagen

● Prosjektering av karpedammer og oppstart grunnarbeider for etablering av hageanlegg

● Restaurering og innredning av Herregården med sidefløyene

Les mer om Akantus-prosjektet her
Til toppen