Frivillighetssentraler og ungdomsklubber skjermes for kutt, det samme gjelder fritidsaktiviteter rettet mot barn og unge. Frivilligheten for voksne får derimot en betydelig reduksjon i tilskuddet i kommunedirektørens budsjettforslag.

– Bakteppet her er at barn og unge ikke har samme evne til å påvirke egne muligheter som voksne. Vi vil sikre at barn og unge som ikke kommer fra ressurssterke hjem skal ha de samme mulighetene, i en tid der mange fritidsaktiviteter er blitt vesentlig dyrere. Med andre ord er dette en profil inn mot barn og unge, som er i tråd med den overordnede profilen vi forsøker å ivareta gjennom strategidokumentet i år, sier konstituert kommunalsjef for Verdiskaping og stedsutvikling, Dag Trygve Enden.
Noen foreninger mister hele tilskuddet
I strategidokumentet legges det opp til en reduksjon i tilskuddet til lag og foreninger på 2,1 millioner kroner i 2025.
– Vi kutter betydelig i våre egne driftskostnader, men vi er dessverre også nødt til å kutte i støtten til frivillige lag og organisasjoner for voksne, sier Enden.

Mer konkret vil dette gå utover kulturfrivilligheten og følgende foreninger, som kan miste hele sitt årlige kommunale tilskudd:
Historielag, kunstforeninger, teaterforeninger for voksne, voksenkorps, kor for voksne og årlige musikkfestivaler.
Enden understreker at kommunen vil strekke seg langt for å legge til rette for at disse foreningene kan søke tilskudd hos andre aktører og stiftelser, gjennom å gi veiledning i systemer og opplæring rundt hvordan man søker.
Som nevnt skjermes idretten og fritidsaktiviteter for barn og unge. I dagens økonomiske situasjon innebærer skjerming fra kutt i praksis en fortsatt satsing på området.
– Det er viktige tiltak for å hindre og forebygge utenforskap hos barn og unge. Reduksjonen i tilskudd til de voksne gjør at de må betale litt mer selv, sier Enden.
Stavern bibliotek legges ned
Av øvrige innsparingstiltak innen tjenesteområdet Verdiskaping og stedsutvikling ligger blant annet nedleggelse av biblioteket i Stavern. Dette skal spare 300 000 kroner i 2025, en sum som dobler seg de påfølgende årene.
– Ser man på kostnadene ved å ha det, målt opp mot bruken, er vi nødt til å effektivisere, sier Enden.

På en annen side fredes biblioteket i Svarstad.
– I Svarstad er det ikke bare et bibliotek, men også et servicetorg og en frivillighetssentral i samme lokaler. Hvis vi skal begynne å legge ned deler av dette er det ikke i tråd med hvordan vi tenker framtidas kommune, hvor vi satser på nærmiljøene og frivilligheten, forklarer kommunalsjefen.
Høyere gebyrer
Et annet innsparingstiltak er innføring av høyere gebyrer i byggesak , arealplan og Geodata - totalt to millioner kroner i økte inntekter i året.
– Skal ikke gebyrer bare være selvkost?
– I dag er vi på 90 prosent av selvkost på byggesaker, sier Enden.
Nøkkeltall for strategidokumentet 2025
- 4,7 milliarder kroner til å levere tjenester til Larviks innbyggere.
- 772 millioner kroner i investeringer (inkluderer investering for vann, avløp og renovasjon).
- Budsjetterer med et netto driftsresultat på nesten 37 millioner kroner.
- Kutter, reduserer og omstiller for totalt ca. 249 millioner kroner i perioden 2024-2028.
- Politisk vedtatt innsparingskrav i 2025: ca 187 millioner kroner.
- Kommunedirektøren legger frem et budsjett uten eiendomsskatt.
Fortgang i Indre havn
Samtidig er det et uttrykk som heter «å spare seg til fant» - og for et virksomhetsområde som har ordet «utvikling» i navnet sitt handler det også om å legge til rette for at Larvik fortsatt er et attraktivt sted å bo og leve.
Den dimensjonen er også viktig for Enden å ivareta - ikke minst i et budsjett der skjerming av tilbud langt på vei har erstattet ordet «satsing».

– Hvis vi ikke klarer å øke attraktiviteten vår, og få flere innbyggere hit i en alder der de yter skatteinntekter, så vil vi bare komme dårligere ut i framtida. Som vi sier i kommuneplanens samfunnsdel: vi må ta et strategisk valg. Skal vi tilpasse oss de dårlige prognosene, som viser at Larvik på demografi vil komme enda dårligere ut i framtida enn i dag, med færre barn og økende andel eldre - eller skal vi jobbe aktivt for å motvirke de prognosene, spør Enden.
– Bærer budsjettet preg av at vi aktivt skal jobbe for å endre prognosene?
– Vi forsøker å legge til rette for å fortsette den sterke veksten innen tilflytting og næringsutvikling som vi har sett de siste årene, sier han.
Enden peker blant annet på Indre havn, ofte omtalt som «indrefileten» i Larvik, med et stort uforløst potensial. For noen måneder siden kom også avklaringen rundt jernbanespørsmålet, som gjør at det er mulig å intensivere planene for utvikling av området.
– Her må vi få fortgang i arbeidet, klargjøre rammene for området og legge til rette for at private investeringer kan være med på utviklingen. Totalt fem millioner kroner til byutviklingsprosjekter og planleggingsmidler videreføres i dette budsjettet. I tillegg viderefører vi arbeidet med Bypakke Larvik, og Larvik Leverer, sier Enden.
Strategidokumentet Larvik kommune 2025 (web)Nøkkeltall for strategidokumentet 2025
* Reduksjoner i utgifter til kirke (Larvik kirkelige fellesråd)
* Redusert antall folkevalgte
* Redusere antall politiske utvalg / utvalg med politisk representasjon
* Reduserte kostnader til gjennomføring av valg
* Stramme inn kommunens innkjøpspraksis
* Omorganisering og reduksjon av antallet tjenesteområder, virksomheter og avdelinger
* Økte gebyrer og bruk av ny teknologi innenfor byggesaksbehandling
* Økte gebyrer og avvikling av ressurs for planarbeid innenfor plansaksbehandling
* Legge ned Stavern bibliotek
* Redusere tilskudd til lag og foreninger
* Redusere kostnader til kulturaktiviteter og kulturbygg
* Avvikle tilskudd til Jotron ArenaReduserte kostnader til renhold
* Nedleggelse av boligstiftelsen
* Reduserte kostnader til vedlikehold
* Reduksjon i kontorteknisk personale
* Utnyttelse av ressurser på tvers av skolene
* Nedleggelse av Langestrand skole
* Nedleggelse av Hvarnes skole
* Optimalisere turnusplanleggingen
* Avvikle deler av "Larviksmodellen" for fastleger
* Redusere omfanget av praktisk bistand
* Nedleggelse av Huset
* Tilpasse og innføre egenandel på transportordningen til AoK
* Avvikle helgeavtale for
turnusarbeidere
* Reduksjon i matsvinn
og nye bestillingsrutiner