Lærerne nyter godt av Amals raushet. Onsdag lager hun festmat til hele Torstrand!

Innhold

Amal Dreiaa og familien hennes har bodd på Torstrand siden 2016. I likhet med mange andre innbyggere har de noen klare ønsker og drømmer for nærområdet sitt - og i årene framover er det lov å håpe at flere av dem går i oppfyllelse. 

Områdesatsing Torstrand 13
Amal Dreiaa er blitt glad i Larvik og Torstrand siden hun ankom i 2016, samtidig som ønsker å bli enda bedre kjent med menneskene i sitt eget nærmiljø - og skape gode møteplasser på tvers av bakgrunn og nasjonalitet.

Onsdag signeres en avtale mellom Larvik kommune og staten som tilfører Torstrand 25 millioner kroner over en femårsperiode. Det hele markeres på Furumoa fra klokka 11.30, der det blir underholdningsinnslag, taler og offisiell signering.

Dette er starten på områdesatsingen hvor hele befolkningen på Torstrand vil få muligheten til å delta i arbeidet.

– Hva vi skal fokusere på, skal vi finne ut sammen, sier Hanne Jensen Moth, som er programleder for områdesatsing Torstrand. 

På onsdag går startskuddet, blant annet med servering av gratis, internasjonal mat - der Amal Dreiaa gleder seg til å vise fram sin kokkekunst. 

– Verdens beste mat

– Jeg er flink til å lage kaker, og jeg er flink til å lage mat, sier Amal og ler.

– Nå skal jeg få skryte av deg, repliserer Jensen Moth. 

Områdesatsing Torstrand 2
Hjemmelagde kaker står klare på bordet når Amal tar imot kommunen på hjemmebesøk.

– For i dag hadde jeg møte med rektor og noen av kollegene hans på Mesterfjellet skole, og jeg nevnte at vi skulle ha en prat med noen av dere her på Torstrand. «Er det noen vi kjenner?», spurte de. Da jeg nevnte ditt navn, fikk de nesten stjerner i øynene og sa «ååååh, Amaaaaaaal!!». De sa at du av og til dukket opp på skolen med verdens beste mat til lærerkollegiet på Mesterfjellet. 

– Jeg liker å vise våre tradisjoner til det norske folk. Noen ganger liker de kanskje ikke maten, men da har jeg prøvd! Jeg har jobbet som lærer i 15 år selv i hjemlandet. Der var det normalt å sende gaver til lærerne! Jeg vet hvor mye energi lærerne bruker med barna, og omsorgen de gir dem. De gjør ikke forskjell på norske barn og flyktningbarn. Det er derfor jeg liker å sende mat, sier Amal. 

På Furumoa onsdag kommer det også til å være matinnslag fra Palestina, Tyrkia og Somalia. 

Les mer om områdesatsing
Områdesatsing Torstrand 9
En engasjert Amal i samtale med programleder for områdesatsing Torstrand, Hanne Jensen Moth.

Vanskelig å bli kjent

Amal og ektemannen Mohammed er fra Syria og har fire barn sammen. Siden 2016 har de bodd på Torstrand, og i dag har de eldstesønnen på 2. trinn på Thor Heyerdahl videregående og skole og yngstemann i Torstrand barnehage.  

– Jeg trives her, fordi det er et rolig sted nær sentrum, nær skole og nær alle butikker. Alt er nærme, man trenger ikke bil, og (Furu)Moa er lykkestedet til barna, sier Amal. 

Samtidig synes hun det er vanskelig å bli kjent med lokalbefolkningen, som hun gjerne ønsker å sosialisere mer med.

– Vi har snart bodd her i åtte år, men det er ikke så mange som sier «hei!», sier Amal. 

Familievennen Hiam Alchirout, som har bodd i Norge siden 1996 og både har politiske verv og lærerjobb på Fagerli, kjenner seg igjen. 

– Når jeg har aktiviteter, pleier jeg å invitere andre damer og gjerne barna deres. Tyrkere, somaliere og så videre, men det er ikke det vi mener. Vi vil ha de norske også! Vi må bare fortsette å prøve, og jeg vet at det kan være litt skummelt å si «vi kommer!», sier hun. 

Områdesatsing Torstrand 6
Hiam Alchirout (til høyre) har bodd i Norge siden slutten av 90-tallet, og har vært en viktig ressurs for familien til Amal etter at de kom som flyktninger i 2016.

– Dere må fortsette å prøve, og holde ut over tid. Så kommer vi etter hvert. Men vi er nok ikke så sosiale i Norge som dere er vant med fra deres hjemland, sier Hanne Jensen Moth.

Ekstra innsats for Torstrand

Hvordan bryte ned noen av disse barrierene - og kanskje skape noen felles møteplasser - er én av mange ting hun ønsker å se nærmere på i arbeidet med områdesatsing Torstrand framover. 

Områdesatsinger er et virkemiddel fra statlig hold for å gjøre en ekstra innsats for tjenesteutvikling og bedre nærmiljøkvaliteter i levekårsutsatte områder. Og nå står altså Torstrand og Larvik for tur. 

– De som bor her vet hva de ønsker seg for stedet sitt, og hvilke utfordringer som finnes. Derfor er det viktig at vi kommer i dialog og sammen kan utvikle noe. Vi ønsker å være synlig i bybildet, snakke med så mange som mulig, intervjue menneskene som bor her og finne ut hva de kan tenke seg å endre og forsterke ytterligere. Ikke minst vil vi komme i kontakt med de stemmene vi vanligvis ikke hører fra, sier Jensen Moth.

Områdesatsing Torstrand 23
Hanne Jensen Moth skal bruke mye tid på de direkte innbyggermøtene på Torstrand i årene som kommer.
  • Bor du på Torstrand og ønsker å komme i kontakt med Hanne? Send henne en melding på 90527679 eller e-post til hanne.jensen.moth@larvik.kommune.no

Derfor er det gull verdt for henne å få komme på hjemmebesøk til Amal og familien hennes - for å få førstehånds kjennskap til livssituasjonen deres, hva de strever med, og hva foreldre og ungdommer ønsker seg for å gjøre Torstrand til et enda bedre sted å bo. 

Personlige møter med innbyggere

Torstrand er et flerkulturelt område, og ofte kan språkbarrierer også gjøre det krevende å komme i kontakt med noen av innbyggerne. 

– Skal dere ha et fellesmøte for hele Torstrand-området der folk kan komme med forslag, eller hvordan tenker dere framover? lyder et spørsmål fra Hiam til Hanne Jensen Moth.

Områdesatsing Torstrand 22
De har mange innspill til hvordan livet på Torstrand kan bli enda bedre for innbyggerne. Fra venstre: Amal Dreiaa, sønnene Alhasan Mouaaty og Asem Mouaaty, ektemannen Mohammed Mouaaty og familievennen Hiam Alchirout.

– Godt spørsmål. Det vi ser på nå er de gode rollemodellene, som dere, som kjenner Torstrand som område. Dere er viktige for oss. Gjennom dere, som bor på Torstrand, kan vi nå ut til mange og spre informasjonen. Ikke minst når vi ønsker medvirkning fra innbyggerne og skal spørre folk om hva de har behov for, hva som er bra og hva som er dårlig. 

– Og så kan vi banke på dører og komme hjem til folk, som nå. Det er så fint. I de personlige møtene får vi mer innblikk i hva behovene og ønskene deres er, sier Jensen Moth.

Savner møteplasser

Underveis i samtalen har eldtesønnen til Amal og Mohammed -  Asem Mouaaty - kommet ned i stua. Han går andreåret på studiespesialisering på Thor Heyerdahl videregående, og har lyst til å søke seg inn på politihøgskolen. 

Områdesatsing Torstrand 3
Asem Mouaaty ønsker seg flere møteplasser for ungdom på Torstrand - og tror det er viktig at flere av dem får muligheten til å ta betalte småjobber.

– Da slipper jeg å flytte også, smiler han. 

– Hvordan er det å bo på Torstrand? 

– Det er fint. Det skjer ikke så mye spennende her. Det er ikke så mange steder å møtes på Torstrand, for eksempel hvis du sammenligner med Indre havn, hvor det er plasser å henge. Der er det uteområder, styrkeapparater, basket og så videre. 

– Vi har vært i Skien og brukt masse penger i svømmehallen der, utbryter Amal. 

– I Farrishallen kan du ikke dra når du vil. Og ellers er det lite aktiviteter på Torstrand, nesten bare Moa. Og så er sikkerheten litt dårlig for de minste. Jeg er alltid bekymret for datteren min, at hun skal havne ut mot veien, legger hun til.

Områdesatsing Torstrand 14
Familien ønsker seg flere aktivteter på Torstrand, og har satt opp noen egne lekeapparater i hagen.

Asem nevner at det pleide å være en basketbane på Moa da familien ankom Norge, der det nå er en liten ballbinge for fotball.

– Gymsalen på Torstrand skole, den som brant, kunne vært en veldig fin møteplass hvis den ble pusset opp. Da kunne man bruke den som en arena til ungdommene, og ha aktivitet om vinteren. Det er trygghet for barna og familien, det er parkeringsplass og så videre. Midt i blinken! I stedet for at den bare råtner, foreslår Hiam. 

Ungdommene vil ha småjobber

Amal og Asem tror også det er viktig at flere ungdommer fra Torstrand får muligheten til å ta noen strøjobber her og der, slik at de kan tjene egne penger.

– Det er mye bedre enn at de går andre steder for å tjene penger, sier Amal. 

– Ja, at de får seg noen småjobber, i stedet for at noen går i en dårlig retning, istemmer Asem.

Og legger til: 

– Mange ungdommer tenker på penger og vil kjøpe ting. Hvis de ikke finner seg jobb, vil de raskt forsøke å skaffe penger på andre måter. Og da kan det skje at de begynner med ting man ikke skal begynne med. For ungdommer kan 200-300 kroner være mye penger.

Områdesatsing Torstrand 16
– Vi skal være mye ute blant folk, lover Hanne Jensen Moth.

– Ungdommer kan klippe gress, plukke søppel, foreslår Amal. 

– Tenker du sommerjobb eller hele året, spør Jensen Moth. 

– Det er bedre med en jobb hele året. 1-2 timer etter skole. Fordi alle barn går ikke hjem med en gang de er ferdig på skolen. Hvis de har en jobb som gir dem litt penger, kommer de raskt hjem, gjør lekser, spiser middag og går på jobb, mener Amal.

Navnekonkurranse på Torstrand

I løpet av en time hjemme hos Amal & co får Hanne Jensen Moth en smørbrødliste over tiltak som kan gjøre Torstrand til et enda bedre sted å bo - for både barn, ungdommer og voksne.

Og mange flere innspill skal komme i årene framover, som skal resultere i konkret handling. 

– Nå går startskuddet! Vi kommer til å være mye ute blant folk. Ikke som kommunen kanskje har gjort tidligere, med et medvirkningsmøte på Sliperiet. Vi må ut blant folka. Vi er interessert i å nå ut til de som vanligvis ikke bruker stemmen sin. Kanskje ringer vi noen og spør om å få komme hjem på kaffe. Jeg må være synlig i tiden framover. Og innbyggerne på Torstrand må vite hvor de kan finne meg, sier Jensen Moth.

Områdesatsing Torstrand 17

Onsdag er Hanne på plass under den offisielle signeringen av avtalen for områdesatsing Torstrand, der alle som har lyst og anledning er velkommen til å delta. 

– Og på lørdag er vi til stede på Torstrandsdagen med egen stand. Her kan folk stikke innom og komme med innspill for område, og gjerne også forslag på navn på prosjektet vårt. Områdesatsing blir for tungt, og vi kommer til å utlyse en navnekonkurranse der vinnerforslaget belønnes med en premie, sier Jensen Moth. 

Til toppen