Mange kalendergaver har kort levetid og ender som avfall. Vi gir deg ideer til alternative adventskalendere.
Desember nærmer seg og mange kjenner kanskje på stresset med å få på plass årets adventskalender. Unngå adventskalendere som bare er bruk og kast. Lag en adventskalender som kan brukes flere ganger.
Under finner du noen gode ideer til mer bærekraftige løsninger som både skaper fine minner, sparer miljøet og sannsynligvis også lommeboka!
Tips når du skal lage adventskalender
Du kan lage en kalender med lukene klare på forhånd, men du kan også fylle lukene dagen før når du vet mer om hvordan dagen deres blir.
Et tips til organisering av kalenderen er å ha en boks som du fyller med noe nytt hver kveld. Det kan være en lapp med aktivitet, vits, utfordring, eller variere med en ting, som godteri og sokker. Her kan du fint lage en kombinasjon av de ulike forslagene med vitser, gode gjerninger, aktiviteter og forberedelser til jul.
Begynn gjerne i det små, du trenger ikke bytte ut en hel kalender, kombiner for eksempel aktivitetskalender med pakkekalender.
-
Aktivitetskalendere kan komme i mange utgaver. Rent hygge aktiviteter som, båltur, julekonsert, lommelykttur, si “god jul” til alle du møter, eller det kan være en kombinasjon med noe nyttig, som julebakst, henge opp julegardiner, eller andre ting du gjerne pleier å gjøre for å forberede til jul.
Eller lag din egen kalender med lærerike oppgaver eller utfordringer som familien kan gjøre i fellesskap.
Eksempler:
- Ut og se etter kongler og annet i naturen som du kan lage julepynt med
- Juleverksted
- Få lov til å bestemme dagens middag
- Gå på biblioteket
- Ha piknik på stuegulvet
- Spise middag under bordet
- Skrive ønskeliste til nissen
- Hente juletre
- Pynte juletre
- Lage julekino hjemme, med julefilm, julegodteri og nypoppet popcorn
- Kino
- Gå i svømmehallen
- Bake julekaker
-
Hva med å lese ett kapittel sammen hver dag eller 24 bøker med passe lengde, en for hver dag?
Husk at du kan både finne fine bøker brukt og det er gratis å låne bøker på biblioteket.
-
Bruk julepynten du har fra før og pynt litt og litt hver dag frem til jul.
-
Med nytt forslag hver dag til gode gjerninger for familie, venner, kjente og ukjente.
Eksempler:
- støtte en veldedig organisasjon
- kjøp en julegave til noen som trenger det
- hjelpe en nabo med snømåking eller med å henge opp julelys
- be noen på middag
-
En vits hver dag som får opp humøret fra morgenen av. Biblioteket har helt sikkert mange morsomme vitse-bøker for inspirasjon.
-
Disse kan enten kjøpes ferdige, eller lag selv med et puslespill med ønsket motiv.
Lag selv:
- pusle spillet ferdig
- del det opp i 24 deler
alle brikkene i hver del nummereres og legges i konvolutter/ lommer med tilsvarende nummer - dekk gjerne til motivet på esken med gavepapir
Dette er en hyggelig aktivitet hele familien kan gjøre sammen i ventetida. Etter adventstida/jul, legges brikkene på plass i hver sin konvolutt og er klar til neste år. Disse brukes om igjen, eller gis bort til noen andre som kan bruke puslespillkalenderen.
Hva med å bytte med en venn eller annen familie, så får du et nytt motiv fra år til år?
-
Gi et nytt bilde fra året som gikk hver dag, som du så kan sette inn i album som dere pynter og skriver i sammen.
-
For noen er pakkekalenderen kommet for å bli, men det betyr ikke at du ikke kan gjøre den litt mer miljøvennlig. For eksempel kan du gi:
- ting som man har bruk for, slik som sokker og undertøy
- brukte bøker
- lørdagsgodt
- bygg figurer av lego og legge bitene til hver figur i hver luke
Du kan bruke brukte ting, arvet ting, kanskje barnet er interessert i skruer, verktøy, eller smykker du har i hus, som kan gis videre.
Husk også at en pakkekalender er en super anledning til å kombinere forslagene over.
Hvorfor en gjenbrukbar adventskalender?
De siste årene har adventskalendere blitt populært for alle aldersgrupper. Det er med på å bidra til et overforbruk, noe som betyr at vi stadig bruker mer av naturens allerede begrensede ressurser.
Små kalendergaver gir ofte mye avfall, og innholdet kan variere i kvalitet. Dessverre har mange av kalenderne kort levetid og havner raskt i avfallsbeholderen. Husk at naturens ressurser heller ikke er uendelige, og at vi må redusere forbruket for å minske behovet for å ta mer fra naturen.
Ved å være bevisst på hva du putter i kalenderen kan du spare både lommebok og miljø og kos dere i adventstida som kommer!
Bli med på aktiv julekalender og vinn flotte premier
Julekalenderen er et samarbeid mellom Aktiv Larvik og Larvik Orienteringsklubb, og kombinerer det å gå på tur med å samtidig finne digitale juleposter rundt om i distriktet.
Fra 1. til 24. desember finner du en ny dagspost hver dag i kalenderen. Når du finner og åpner disse postene, får du opp et quiz-spørsmål som du må svare på for å vinne.
I tillegg har kalenderen en rekke bonusposter du kan besøke. Disse har ikke quiz-spørsmål og heller ingen premier.