Styrker kunnskapen om kvikkleiresoner i Larvik

Innhold

Som et forebyggende tiltak skal geoteknikere i høst gjennomføre flere grunnundersøkelser i Larvik kommune, for å innhente mer kunnskap om kjente kvikkleiresoner.

Grunnundersøkelser Kvikkleire Istock
Geoteknikere skal innhente mer kunnskap om kjente kvikkleiresoner i kommunen. Foto: iStock/SlavkoSereda

Til sammen fire utvalgte områder ved Lågen skal undersøkes nærmere i 2024, basert på anbefalinger fra det geotekniske firmaet Terraplan AS, som Larvik kommune har engasjert. 

Onsdag 3. juli ble det sendt ut et brev til innbyggere i de aktuelle områdene. Mottar du ikke et slikt brev, skal det altså ikke gjøres grunnundersøkelser nær deg.

Grunneiere som blir direkte berørt av boring på egen eiendom blir kontaktet på forhånd. Undersøkelsene forventes å bli gjennomført høsten 2024.

Ønsker å være nøye

Bakgrunnen for tiltaket stammer fra et vedtak i kommunestyret i Larvik fra 2021, i forbindelse med revisjonen av kommunens såkalte «helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse (helROS)” for 2021-2025. Alle kommuner er pålagt å revidere sin helROS hvert fjerde år. 

Erosjonssikring Faret
I 2016 ble det gjennomført erosjonssikring av motfylling langs Stubberud i Larvik. Foto: Martin Jespersen, NVE

Én av oppgavene som her ble besluttet gjennomført var å innhente mer kunnskap om kjente kvikkleiresoner. I år er det satt av midler til dette formålet.

Prosjektleder i Larvik kommune, Ida Elisabeth Veldman, understreker at undersøkelsene er av forebyggende karakter. 

– Det er alltid fint å vite så mye som mulig, og vi ønsker å være nøye. Dette handler om å forbedre kunnskapsgrunnlaget vårt, sier hun. 

Hun opplyser at store deler av Larvik ligger under det som heter «marin grense», uten at dette nødvendigvis innebærer kvikkleire.

Gardermoen ligger på kvikkleire

Marin grense er nivået havet lå på sitt høyeste etter at isen trakk seg tilbake etter siste istid.

– Det er veldig mye kvikkleire generelt på Østlandet, og det går fint å bygge på kvikkleire så lenge man gjør det skikkelig og ikke overbelaster grunnen. For eksempel ligger store deler av Gardermoen lufthavn på kvikkleire, sier Veldman.

– Hvorfor er akkurat fire områder i Larvik kommune valgt ut for videre undersøkelser nå?

– Geoteknikere innhenter først så mye informasjon som mulig av det som ligger tilgjengelig av kart, terrenghelling, tidligere grunnundersøkelser og boringer.

Ida Veldman
Prosjektleder Ida Veldman i Larvik kommune, her fra en befaring på Klåstad steinbrudd.

– Der det ikke finnes nok eller god nok dokumentasjon vil man anbefale grunnundersøkelser, sier hun. 

Lav risikoklasse de fleste steder

Basert på disse undersøkelsene vil Terraplan komme med sine anbefalinger rundt eventuelle sikringstiltak, hvis det er behov for videre oppfølging i sonen. 

I regi av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har det vært gjort flere store kartlegginger av kvikkleire i Larvik og tidligere Lardal kommune siden 80-tallet, og i en oversikt fra 2021 hadde vi 118 kartlagte kvikkleiresoner i kommunen vår. De fleste av disse har lav risikoklasse.

Vi har ingen kvikkleiresoner i høyeste risikoklasse (4-5) per i dag. I 2016 ble det gjennomført sikringstiltak for kvikkleire i Stubberud/Faret i Larvik.

Ved spørsmål kan prosjektleder Ida Elisabeth Veldman kontaktes på e-post: ida.elisabeth.veldman@larvik.kommune.no. 

  • NVE har noen generelle råd til deg som bor i områder med kvikkleire. Les mer her. 
Til toppen