Meld fra til Mattilsynet om du finner døde fugler

Innhold

Flere tusen fugler har dødd av fugleinfluensa i Finnmark de siste par månedene. I Vestfold og Telemark beskrives situasjonen foreløpig som «normal» - men statusen kan endre seg etter hvert som trekkfuglene kommer sørover.

Måke
Denne døde måka lå på stranda på Revet sist helg.

Bevisstheten rundt døde fugler er ekstra høy blant mange innbyggere, med tanke på rapportene lenger nord i landet. Tidligere denne uka ble det rapportert om påvist fugleinfluensa i Kragerø, men det viste seg å være falsk alarm. 

Sist helg ble Larvik kommune gjort oppmerksom på en død måke på sandstranda på Revet. Men Mattilsynet har ikke kapasitet til å samle inn enkeltfunn av fugler - og veterinærinstituttet som analyserer eventuelle prøver er allerede overbelastet. 

Alle henvendelser registreres 

Så hva gjør man da, hvis man kommer over en død fugl? Avdelingssjef for Mattilsynet i Vestfold, Pernille Hustad, svarer slik: 

– Situasjonen i vårt distrikt akkurat nå regnes som normaltilstand. Da drar vi ikke ut og henter inn prøver av enkeltdyr. Men vi ber alle om å melde fra til oss om de finner døde fugler. Bruk smittevernutstyr som munnbind og hansker, legg fuglen i en dobbel pose som vrenges rundt og knytes igjen, og plassér den i restavfallet. Det er en mulighet i normaltilstand. Dersom vi får et større utbrudd vil det være behov for andre tiltak. 

Bøkkerfjellet + Indre Havn (2)
Foreløpig er Larvik og østlandsområdet i kategorien "normaltilstand" hva gjelder døde fugler.

– Hvis dere ikke kommer og henter inn fuglen - hvorfor skal man da melde fra? 

– Det vi gjør er å kartlegge, og legge alle henvendelser vi får inn i registrene våre. Hva slags type fugl, hvor mange og tidspunkt for funnet. Vi vil også vurdere situasjonen. Dersom det kommer inn mange enkeltmeldinger i et begrenset område, vil det være grunn til likevel å prioritere prøveuttak. Vi ønsker en så god oversikt som mulig. Både Landbruksdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet er interessert i å vite hvordan situasjonen utvikler seg, sier Hustad.  

Alternativet til doble plastposer er å grave ned den døde fuglen. 

Hustad sier at Mattilsynet i Vestfold etter beste evne forsøker å svare på alle henvendelser de får, men at det noen ganger kan ta litt tid.

Smitten på vei sørover

Og selv om hele østlandsområdet foreløpig er i kategorien «normaltilstand», er de forberedt på at det kan endre seg. 

– Fugleinfluensaen ser ut til å spre seg til nordre del av Vestlandet, der vi har begynt å merke at det kommer flere tilfeller. Når trekkfuglene begynner å gå sørover, kan smitten spre seg. Så det er lurt å være forberedt på at det kan komme noe. Vi hadde et utbrudd i Holmestrand og Tønsberg i 2021, og i februar i år hadde vi en del døde dyr. Deriblant en del svaner i Larvik og Tønsberg, sier hun. 

Risikoen for at fugler smitter mennesker er ifølge Folkehelseinstituttet «svært lav». Det er også uvanlig at pattedyr smittes med fugleinfluensa. Hunde- og katteiere bør likevel forsøke å holde dyrene unna døde og tydelig syke fugler. Dette vil også beskytte mot andre smittsomme sykdommer, som for eksempel salmonella. 

På hjemmesidene til Mattilsynet kan du lese deg opp på fugleinfluensaen i denne artikkelen med spørsmål/svar: 

Svar til innbyggere om fugleinfluensa Her kan du varsle Mattilsynet
Til toppen