BBC lager TV i Larvik

Innhold

Lørdag formiddag hadde vi et litt spesielt besøk i Larvik. Da var nemlig nyhetskanalen BBC i byen for å lage TV om Larvikitt!

BBC Sak Larvikitt (2) 2

BBC har siden 2010 sendt serien Great British Railway Journeys. Som navnet tilsier handler serien om togreiser rundt i Storbritannia med historier plukket ut fra ulike steder på reisen. 

I 2012 tok programleder Michael Portillo togreisen ett “stopp” videre i oppfølgeren Great Continental Railway Journeys. 11 år senere går Portillo av toget på Larvik stasjon. 

Men hva har Larvik å by på? 

Det var det geolog og daglig leder ved Geoparken, Kristin Rangnes, som fikk lov å svare på. Og etter å ha presentert en rekke mulige historier som Kaupang, vikingtid, Mølen, Bøkeskog, var svaret klart. BBC skal lage TV om Larvikitt! 

– Hvorfor tror du BBC valgte Larvikitt?

– Larvikitten er velkjent over hele verden, og spesielt i England brukes den ofte som bardiskstein. Når du ser steinen rundt om i verden kan du være sikker på at det kommer fra Larviksområdet, forteller Rangnes. 

Visste du at? 

  • Larvikitt er oppkalt etter Larvik
  • Larvikitt ble kåret til Norges nasjonalbergart i 2008
  • Larvikitt har blitt til på rundt 30 kilometers dyp for mellom 298 og 293 millioner år siden
  • Larvikitten består nesten bare av feltspat som tilhører den viktigste bergartsdannende gruppen av mineraler og utgjør 60% av jordskorpen
  • Det er feltspatkrystallene sin reaksjon på overflateforholdene som gir Larvikitt den blå fargen
  • Grunnstoffet Thorium ble for første gang funnet i Larvikitt i 1828, og er oppkalt etter Tor med hammeren
  • Larvikitt har årlig en eksportinntekt på minst 700 millioner kroner

Rakke på sitt beste

Lørdag 5. juli befant BBC sitt filmteam seg på Rakke. Foran kamera sto programleder Portillo sammen med Rangnes som fortalte om landskap, istid og Larvikitt. Selv om geologen egentlig var midt i ferien, var avgjørelsen enkel når BBC slo på tråden.

–  Ferie eller ei, når BBC spør om du kan stille til intervju så stiller du opp. 

– Hva tenker du om at BBC valgte ut Larvik og Larvikitt?

– Jeg synes det er kjempespennende og gøy at de ser så stor informasjons- og underholdningsverdi i Larvikitten. Siden så mange tror at den kommer fra Kina, så er dette en flott anledning til å fortelle at det er en norsk stein.

BBC Sak Larvikitt (1)

Det er forventet at episoden kommer på BBC i løpet av 2024, hvor geologen mener du kan forvente å se Rakke på sitt beste. 

– Vi filmet på en perfekt sommerdag, med folk på skjæra og båter på vannet, forteller hun. 

Skulpturer i Larvikitt

BBC tok så turen videre til Stålakerbruddet i Tjølling hvor Thor-Anders Lundh Håkestad fra Lundhs AS møtte dem. Selskapet er Norges ledende eksportør av naturstein, og mest kjent for Larvikitten. 

Lundhs AS sto for sikkerheten denne dagen, og førte med seg filmteamet opp i bruddet hvor kunstneren Martin Kuhn laget skulpturer i Larvikitt. 

BBC Sak Larvikitt
BBC Sak Larvikitt (3)
Til toppen