Elevrådet sikrer at barnas stemme på Torstrand blir hørt

Innhold

«Har du nok plass hjemme for å ha besøk?», «hva trenger du for å ha en god oppvekst?» og «synes du det er nok jobbmuligheter for unge på Torstrand?».

Elevrådet Mesterfjellet På Ideverksted 32
Edvard (fra venstre), David og Faheem sitter alle i elevrådet på Mesterfjellet skole, og utgjorde en av flere grupper som gjorde en innsats for Områdesatsing Torstrand.

Det var bare tre av spørsmålene som materialiserte seg da elevrådet ved Mesterfjellet bidro inn i Områdesatsing Torstrand i forrige uke.

Med cirka 510 elever, fordelt over ti ulike klassetrinn, er Mesterfjellet blant de største skolene i Larvik. Her finnes også barna og ungdommene som vet aller best hva det innebærer å vokse opp på Torstrand - både det som er bra, og det som er mindre bra.

Treffsikre tiltak

Sist uke hadde programleder for Områdesatsning Torstrand, Hanne Jensen Moth, fått hjelp av elevrådsrepresentanter fra 4. til 10. trinn med å legge grunnlaget for en stor spørreundersøkelse, der alle elevene på skolen skal svare på spørsmålene.

Elevrådet Mesterfjellet På Ideverksted 33
Programleder for Områdesatsing Torstrand, Hanne Jensen Moth, veiledet elevene underveis i idémyldringen.

– Hva ønsker dere å oppnå med en slik undersøkelse? 

– Vi ønsker å høre hvordan de har det i hverdagen, og hva de eventuelt savner, ønsker og drømmer om. Med bakgrunn i innspillene som kommer fra elevene, kan vi prioritere tiltak. Forhåpentligvis hjelper det oss å lage mer treffsikre tiltak målrettet mot det barn og unge har behov for, sier Jensen Moth.

Kommende uke skal en mindre gruppe fra elevrådet møtes på ny for å «finpusse» spørsmålene som undersøkelsen til slutt skal bestå av. Denne skal gjennomføres før elevene tar sommerferie.

Med god veiledning fra Jensen Moth, Nina Sand Thorsen, Karin Kruse-Thorsen og Hanne Øyen Herland ble det raskt gode diskusjoner og refleksjoner rundt elevbordene, der de jobbet i grupper på tre og fire. 

– Jeg synes ikke vi skal skrive «har du jobb?». Skriv heller «synes du det er nok jobbmuligheter for ungdom i området?», foreslo David ved det ene bordet.  

Ved et annet bord satt Marius, Ghenti, Zahide og Shejnaa og drodlet rundt temaet «Levekår og folkehelse».

Elevrådet Mesterfjellet På Ideverksted 30
Zahide og Shejnaa så ut til å trives med oppgaven.

– Hva har dere kommet fram til så langt? 

– Vi har skrevet «hva er en god oppvekst for deg?», «hva trenger du for å ha en god oppvekst?», «hva har du gjort gjennom oppveksten din, enten den har vært bra eller dårlig?». Og «har du noen i klassen, eller noen du kjenner, som har en dårlig oppvekst?», forteller gjengen.

Store muligheter for Torstrand

Larvik er én av 14 kommuner som er med i regjeringens områdesatsing. Fra 2024 til 2028 vil Områdesatsing Torstrand kunne motta inntil 5 millioner kroner hvert år.

Områdesatsinger er et statlig virkemiddel for å gjøre en ekstra innsats for å utvikle tjenestene og bedre nærmiljøkvalitetene i et avgrenset og levekårsutsatt område.

– Har dere hørt om Områdesatsing Torstrand? spurte vi trioen Faheem, Edvard og David. 

– Hva da? svarer gutta - som lyser opp når de får høre at Torstrand kan få tildelt 25 millioner kroner fra staten over en femårsperiode, for å gjøre bydelen til et enda bedre sted å bo.

Elevrådet Mesterfjellet På Ideverksted 18
Elever fra 4.klasse opp til 10. klasse sørger for...
Elevrådet Mesterfjellet På Ideverksted 24
... at Områdesatsing Torstrand får de relevante stemmene fra barn og unge i området.

– Ååååå, utbryter Faheem, som allerede beskriver det som «ganske chill» å bo på Torstrand. 

– Jeg liker alt med Torstrand, sier Edvard.

– Noe du liker ekstra godt?

– At det er veldig kort vei til skolen fra der jeg bor. Og så pleier jeg å være mye i Moa utenom skoletida, sier han.

Skiller Torstrand-hjertet

Områdesatsing Torstrand fikk nylig sin egen logo, som er et hjerte bestående av to deler. Det symboliserer på ingen måte kjærlighetssorg, men derimot barrieren som skiller det store Torstrand-hjertet - i form av fylkesvei 303 og jernbanen.

Elevrådet Mesterfjellet På Ideverksted 6
Et hjerte delt av en fysisk barriere i form av Fv303 og jernbanen - det er den nye logoen til Områdesatsing Torstrand.

Jernbanen blir værende på ubestemt tid. Men kanskje kan trafikkbildet se annerledes ut om noen år, når Larvik kommune skal oppgradere vann og avløp over store deler av Torstrand.

«I den anledning er det hensiktsmessig å vurdere den fysiske oppgraderingen også over bakken, som ett av flere bidrag for å styrke bydelen», heter det i programbeskrivelsen for Områdesatsning Torstrand.

Dialogmøte mellom innbyggere og prosjektledere

Bare noen timer etter seansen med elevrådet på Mesterfjellet sto Hanne Jensen Moth i et auditorium på Thor Heyerdahl videregående skole - der hun hadde samlet flere ressurspersoner fra ulike områder i kommunen for å informere innbyggerne om planene:

Elevrådet Mesterfjellet På Ideverksted 37
50-60 frammøtte fikk et grundig innblikk i planene for Torstrand de neste årene, med fokus på vann, avløp, transport og trafikk.
  • Tore Andreas Garshol, prosjektleder kommunalteknikk for de planlagte vei- og avløpsprosjektene på Torstrand
  • Christian Trankjær, avdelingsleder for vei- og trafikk
  • Guro Hessner, avdelingsleder park- og friområder
  • Vegard Busk, avdelingsingeniør vann og avløp.
  • Ole Sannes Riiser, arealplan og Bypakke Larvik
  • Jørgen Johansen, prosjektleder Bypakke Larvik

Rundt 50-60 innbyggere hadde møtt opp og ble klokere på hva som kommer til å skje i nærområdet deres de neste årene.

– Dette var et dialogmøte der kommunen først presenterte innholdet i planene, og innbyggerne deretter kunne komme med sine spørsmål. For eksempel om hva som skjer når kommunen graver opp veiene, og hva det vil si med Bypakke Larvik når jernbanen fortsatt blir liggende. Det var høy aktivitet og mange gode spørsmål og svar, sier Jensen Moth.

 

Til toppen