Nå er båndleggingen for ny dobbeltsporet jernbane gjennom Larvik opphevet. Det betyr at det er satt en endelig strek for planene om ny jernbane gjennom Larvik, men samtidig åpner det spennende muligheter for by- og sentrumsutvikling på områder som fram til nå har vært båndlagt.

– Byutviklingen i Larvik har stått på vent i mange år. Det viktigste for oss var å få en avklaring fra staten, og den har vi fått. Det betyr at vi nå vender blikket framover, at arealer avsatt til en framtidig jernbanetrasé blir frigjort, og at vi kan starte opp med en etterlengtet utvikling i sentrum og Indre havn, sier ordfører Birgitte Gulla Løken.
Arealplanlegger i Larvik kommune, Ole Sannes Riiser, sier flere prosjekter er blitt stoppet eller har stått på vent siden båndleggingen ble innført i 2019. Båndlegging innebærer begrensninger på hva man kan gjøre av større tiltak på eiendom.

– I de båndlagte kvartalene har det ikke vært mulig med riving, nybygg eller eiendomsutvikling. Når båndleggingen nå er opphevet, er det mulig å sette i gang større byutviklingsprosjekter hvis gårdeiere og eiendomsutviklere er interessert i det, sier han.
Og legger til:
– I så fall er det bare å ta kontakt med oss i planavdelingen for en prat om utviklingsmulighetene. Vi ønsker mer utvikling i sentrum og er åpne for dialog!
Både Sannes Riiser og Gulla Løken understreker at alternativet med jernbanestasjon i Kongegata ikke var grunnen til at Larvik ble nedprioritert i NTP.
– Det er en misforståelse at dette handler om plasseringen av jernbanestasjonen. Det hadde ingen betydning for avgjørelsen. Kostnadsforskjellen mellom Indre havn og Kongegata var marginal i det store bildet, sier Sannes Riiser.

Båndlagt siden 2019
Kommunedelplan for InterCity ble vedtatt i 2019. Det førte til at arealene som skulle benyttes til ny jernbanetrasé gjennom kommunen ble båndlagt for en periode på fire år.
I 2023 ble båndleggingsperioden forlenget av Statsforvalteren i Vestfold og Telemark.
Forlengelsen ble gjort i påvente av en avklaring rundt videre planlegging og utbygging av det nye dobbeltsporet gjennom Larvik. Avklaringen skulle komme i Nasjonal transportplan 2025-2036. Denne kom i juni i år - hvor det ble klart at staten ikke lenger vil prioritere utbygging i Larvik og flere andre byområder på Østlandet.
- Les saken fra i fjor sommer: 2024 kan bli vendepunktet for Indre havn
Vi skal få til en kjempefin byutvikling og gode løsninger i Indre havn, med jernbanen liggende der

Det betyr at dagens jernbanestasjon og trasé gjennom Larvik vil bli værende i all overskuelig framtid. Dermed er det ikke lenger grunnlag for å båndlegge arealer til ny jernbane. Statsforvalteren i Vestfold og Telemark har derfor opphevet båndleggingen gjennom Larvik kommune, og restriksjonene som fulgte båndleggingen gjelder ikke lenger.
Vil frigjøre arealer i Indre havn
For Larvik sentrum åpner dette spennende muligheter for utvikling i flere kvartaler som fram til nå har vært båndlagt, og det gir oss et utgangspunkt for videre knutepunktutvikling med jernbanestasjon på indre havn som kan knytte byen og fjorden tettere sammen.
Gulla Løken varsler at det vil komme en oppstartssak om knutepunktutvikling i Larvik i første kommunestyremøte etter ferien.

– Nå rullerer vi kommunedelplanen, og da må vi se nærmere på hvordan vi ønsker å bruke arealene. Larvik by er i full blomst, og nå skal vi utvikle byen videre, sier hun.
Plasseringen av framtidas jernbanestasjon i Larvik vil være i Indre havn. Sannes Riiser sier kommunen skal ha en god dialog med Bane NOR om å utvikle og utnytte området - betegnet som Larviks indrefilet - i årene som kommer.
– Jernbanen har et stort arealbeslag i Indre havn, og nå vil vi gå i dialog med staten og Bane NOR for å se om vi kan finne andre løsninger for noe av arealbeslaget. Når det gjelder bruken som ikke knytter seg til frakt av passasjerer, men heller om oppbevaring og lagring av driftsmateriell, ønsker vi andre arealer enn midt i et bysentrum.
– Jeg ser ikke noe problem med å ha jernbanen i Indre havn, men snarere som en kjempefordel at vi endelig har avklaringen vi trenger. Vi skal få til en kjempefin byutvikling og gode løsninger i Indre havn, med jernbanen liggende der, sier han.
Brukt opp sjansene
– Hva skjer hvis staten nå for eksempel skulle komme tilbake om 4-5 år og ønske ny jernbane gjennom Larvik likevel?

– Det er ikke opp til meg. Men med utgangspunkt i erfaringene vi har, er det vanskelig å se for seg at vi som planmyndighet skulle være like entusiastiske som tidligere, når vi vet hvordan det har gått i de to forrige rundene. Vi kan ikke lenger sette utvikling på vent fordi staten kanskje ombestemmer seg på nytt om ti eller femten år. Vi må legge til rette for god og langsiktig samfunnsutvikling, og forutsetter derfor at denne løsningen er gjeldende i overskuelig tid framover. Staten har brukt opp sjansene til å bygge ny jernbane i Larvik. Nå skal vi jobbe videre med det vi har, sier Sannes Riiser