Malmøya ligger ved utløpet av Viksfjord og er med sine 1190 dekar Larviks største øy i saltvann. Øya ligger dels vendt mot havet og dels inn mot Viksfjord. Hele Malmøya er et statlig sikret friluftslivsområde og her kan alle som ønsker gå en fin tur og finne roen.

Det er flere steder på øya du kan sette deg ned på benker og ta frem nistepakka, eller bruke områdets grillplasser. På Malmøya er det toaletter og vannkran for besøkende. Bryggeplasser for småbåter er tilgjengelig for allmennhetens bruk i sommerhalvåret i Trabukta, nord på øya.

Historie
Navnet Malmøya er sammensatt av det gammelnorske ordet malmr som betyr malm, sandmo eller grusslette, og av ordet ey som betyr øy. Den eldste skriftformen for øya er Malmøy fra 1398. I 1600 og på 1700-tallet skrives navnet helst Malmøe, før det i 1838 ble martikulert som Malmø.
Fra 1398 lå Malmøya under Det geistlige Gods i Oslo Bispedømme. Senere ble øya lagt under Olavsklosteret i Tønsberg bispedømme. Fra 1536 var Malmøya krongods under kongene Christian III, Frederik II og Christian IV i om lag 100 år. Kronen overlater så bygslingsretten til Nils Lange på Fresjeborgen som forvalter den fra 1649 til 1652.
I århundrene som fulgte var øya eid av en rekke personer, blant annet prester og grev Gyldenløve. I 1835 overtok F. W. Treschow Malmøya sammen med det øvrige grevskapsgodset, og frem til 2001 var øya i familien Treschows eie, bortsett fra en periode fra 1881 til 1896. I 1948 bygde Treschow Feriehjemmet på øya, som var et tilbud til ansatte i Treschow-Fritzøe. Dette ble avviklet i 1993, to år før Malmøya hyttevelforening ble konstituert.
Malmøya har vært eid av Larvik kommune siden 2001, da den ble kjøpt av det offentlige for å sikre øya til friluftsliv. Det finnes omtrent 40 private hytter med egne tomter på øya.
Gårdsbruk og oppdrett
Det har vært to gårdsbruk på øya og det er registrert brukere på disse fra 1528. Fra 1881
ble brukene slått sammen og jakt og viltoppdrett ble startet av grevene. I 1681 ble det satt
ut dådyr og i 1704 var stammen økt til 26 dyr. I 1898 ble det opprettet fasaneri på øya. Tradisjonen med fasanoppdrett ble så tatt opp igjen i 1953 av Treschow.
Tysk okkupasjon
Tyskerne okkuperte Malmøya fra 1942 og i 1943 kom det kanoner på plass på øya. I 1944 ble det flere utvidelser på fortet. Det norske forsvaret overtok fortet etter krigen og holdt dette frem til 1996 da det ble lagt ned. Restene av fortet er fortsatt synlige på den søndre delen av øya.
Ønsker du å vite mer om Malmøyas historie?
Om du ønsker å vite mer om øyas spennende historie, anbefales boka “Malmøya, en Edens hage: historien” av Bjørn Vågran. Den er utgitt av Malmøya hyttevelforening, og er en kjærlighetserklæring til Malmøya og livet der. Boka og kan lånes på biblioteket i Larvik.

Naturverdier
Malmøya har enkeltarter, plantesamfunn og geologi av stor naturverdi.
Geologi
Øya har et variert kollelandskap med strandavsetninger i forsenkningene. Rundt hele øya er det strandvoller med varierende løsmasser med ulik kornsammensetning i forskjellige nivåer. Tidligere bruk og særegen kvartærgeologi er grunnlaget for den unike vegetasjonssammensetningen som finnes på øya.
Plante- og dyreliv
Området nord og nordøst på Malmøya har storvokst edelløvskog med eik, lind, ask, osp og bjørk. Mange arter av sopp, fugler og insekter er ofte knyttet til denne typen skog, og særlig gamle og døende eiketrær.
I det gamle kulturlandskapet (slåtteengene) er det gjort funn av blant annet den truede sommerfuglen niobeperlemorvinge (Argynnis niobe).


Naturreservat
Den søndre delen av øya er et naturreservat. Malmøya naturreservat ble opprettet i 2006 og omfatter en rullesteinstrand, sandstrand og svaberg, tangvoller, tørrenger, strandkratt og vindpint skog.
- Du kan gjerne sanke sopp og bær, men ikke plukke andre planter.
- Bruk tilrettelagt bålplass hvis du vil fyre bål eller grille.
Hele verneforskriften for Malmøya finner du på Lovdata sine nettsider og forvaltningsplanen for verneområdet finnes her.
Telting, overnatting og arrangementer
På Malmøya er det lov til å telte i inntil to døgn, men det er ikke lov til å telte i naturreservatet.
All telting:
- Må foregå minst 150 meter fra private hytter
- Være hensynsfull for andre og naturen
- Skal aldri være en ulempe eller til hinder for andre som er i nærheten.

Jakthytta og Feriehjemmet har til sammen 32 sengeplasser, stort kjøkken og oppholdsrom, og egner seg godt til overnatting for flere barnefamilier eller generasjoner på tur, skoleklasser, speidergrupper og andre organisasjoner som foretrekker å sove innendørs framfor i telt. Om du ønsker å booke denne, kan du sende en henvendelse til kommunens postmottak eller kontakte kommunen på telefon 33 17 10 00.
Kystledhytta i Trabukta har 6 sengeplasser. Denne kan bookes via Oslofjordens Friluftsråd.
Av hensyn til dyrelivet og de private hyttene på øya, skal det være ro kl. 23.00.
Jakt
Larvik kommune har inngått en avtale om opplæringsaktiviteter for ungdom i jakt og friluftsliv på Malmøya, med Tjølling Jeger- og Fiskerforening. Avtalen gir Tjølling Jeger- og Fiskerforening tillatelse til å drive opplæringsjakt på rådyr to dager per år og rev to dager per år, i tidsrommet 1. november til 15. mars. Rådyrhund og fuglehund kan brukes i undervisning for skoleelever og foreningens ungdomsgruppe i et begrenset antall dager i samme tidsperiode. Mens jakt pågår vil det være satt opp skilt i Ødegården, på Malmøybrygga og Kongebrygga.
Kyststi
Det er flere tilrettelagte stier og veier på øya. Blant dem er en rundløype som er blåmerket som kyststi.

Ferdselsregler for Malmøya
- Respekter plante- og dyrelivet.
- Hund skal alltid holdes under kontroll, slik at dyret ikke er til fare eller sjenanse. I perioden 1. april til 30. august skal hunder holdes i bånd.
- Bruk eksisterende stier for å verne mot unødig slitasje på vegetasjonen.
- Vis hensyn, unngå den private sonen nær hus og hytter.
- Ta hensyn til andre besøkende.
- Bruk av ild og opptenning av bål må ikke foregå på svaberg. Unngå bruk av engangsgrill direkte på fjell eller på bakken. Mellom 15. april og 15. september er det forbudt å tenne ild utenom på tilrettelagte bål- og grillplasser.
- Motorisert ferdsel er ikke tillatt på Malmøya. Dette gjelder også moped og firhjuling. Kommunen kan i spesielle tilfeller gi tillatelse til kjøring.
- Vis hensyn til andre besøkende når du sykler.
- Rydd opp etter deg og ta med eget avfall hjem.
God tur!