Kjærra Fossepark

Innhold

Informasjon om Kjærra fossepark turområde og laksefiske.

Kjærraområdet

Kjærra Fossepark har mye å by på til alle årstider. Du kan vandre mellom gamle historiske fiskeinnretninger nesten uten å se et menneske. La deg imponere av den fantastiske naturen med elven som kaster seg ut i de trange fossefallene. Det er en natur som ingen tror finnes i Vestfold før de ser det ved selvsyn.

I Kjærra Fossepark finner du flere skulpturer laget av kunstneren Trond Fredriksen. De alene er verdt et besøk.

I tillegg arrangeres det utendørs konserter, kunstutstillinger, Olsok Gudstjenester, guidede omvisninger som er tilknyttet Geoparken og mye mer. Vi ligger rett ved siden av Høyt og Lavt parken, som er en velkjent klatrepark!
På sommerstid er det satt ut griller, så da kan hele familien legge søndagsturen til parken og ta med seg mat og tilbehør og ha en flott piknik i vakre omgivelser.

Kjærra Laxefiske

I området ved Kjærrafossen i Lågendalen finnes det en rekke spesielle innretninger som blir brukt til ulike former for laksefiske. Samlet blir dette kalt for "de kulturhistoriske fiskene". Kjærra Laxefiske er ett av dem, og kan føre sin historie helt tilbake til middelalderen. Første historiske datering er fra 1388. Fangstanlegget med fangstredskap og bygninger er restaurert som en tro kopi av anlegget som gikk ut av bruk i 1957, med tømmer og stein som materiale. I dag demonstreres fisket som har vært drevet etter samme prinsipp siden middelalderen.

Hovedattraksjonen er den ukentlige åpningen av lakseteina hver torsdag klokka 18.00 om sommeren. Med bruset fra Kjærrafossen som bakteppe når teina åpnes, og ukens fangst vises fram, er dette en fascinerende opplevelse. I forbindelse med åpningen av teina er det servering av kaffe og vafler. I en laftet stall er det periodiske utstillinger, og det er også bygd et amfi i nærheten som brukes til konserter. Området ved Kjærrafossen er tilrettelagt med parkering og sti.

Mælkastet er en anne unik fangstmåte for laks i Lågen. Også denne redskapen er nøye tilpasset elvenaturen på stedet. Mælkastet utøves i Hoggtveitfossen som ligger like nedenfor Kjærrafossen. En mæl er en slags håv som er montert ytterst på en 5 m lang stang. Ordet mæl skal visstnok ha samme opphav som "merd" som er kjent fra oppdrettsnæringen. Hoggtveitfossen er et smalt elveparti der vannforholdene er slik at det er mulig å kaste mælen ut og ned i fossen i et forsøk på å fange laks som er i ferd med å forsere fossen.
Fangstmetodene har lange tradisjoner, og på passelig vannstand fanger det spesielle fisket godt.

Åpningen av lakseteina hvert år er vanligvis første torsdag i juli, klokka 18.00! NB! Med forbehold om at vannstanden ikke er for høy!

Laksefiske

Kjærrabrua

Fotgjengerbrua som er bygget over Lågen er 132 meter lang, med et fritt spenn på 91 meter. Konstruksjonen utfordrer det som er mulig for frie spenn i en trekonstruksjon. Brua danner en vakker linje i landskapet - et arkitektonisk mesterverk, en konstruksjon som fremstår som en skulptur i sitt miljø, omkranset som den er av skog, fosser, vassdragsminner og hoppende laks. Hensikten med brua er å utvikle et unikt vassdragsmiljø for allmennheten gjennom å binde begge sidene av elva sammen.

Prosjektet ble påbegynt høsten 2000 og brua ble åpnet av fylkesmann Mona Røkke den 5.juli 2001 i forbindelse med Vestfoldfestspillene.

Kjærrabrua 1

Tidslinjen

Tidslinja er et samarbeidsprosjekt mellom Geoparken og stiftelsen Kjærra Fossepark. En geologisk tidslinje langs Myrejordet som skal synliggjøre jordas utvikling de siste 4,5 mrd. år.

Tidslinjen I Kjærra I Vinterlys

Bilder i park

I Kjærra Fossepark kan man på fem ulike plasser i område se fem flotte fotografier med vintermotiv fra Kjærra. Bildene er plassert slik at når en ser bildene så er motivet det samme som landskapet bak bildene. Prosjektet har vært et samarbeid mellom Kjell Harangen som har tatt bildene, Steni og stiftelsen Kjærra Fossepark.

Skulpturer i parken

I Kjærra Fossepark finner du flere skulpturer laget av kunstneren Trond Fredriksen. De alene er verdt et besøk. Skulpturene er laget av grov steingodsleire, men han bruker også porselensleire. 

Gjedda. Skulpturer I Parken

Anagamaovnen

Attraksjonen blir ferdigstilt i løpet av høsten 2017. Kunstverket har nytteverdi som en skulptur og en keramisk ovn som vil bli et naturlig samlingspunkt for keramikere og kunsthåndtverkere fra hele landet. En anagamaovn betyr huleovn på japansk, og inne i denne ovnen er det plass til ca. 500 figurer, avhengig av størrelsen på figurene. Ved brenning i ovnen er det mulighet for å arrangere workshops med skoleelever i grunnskolen, videregående og keramikkstudenter. Lågendalskjeramikerene tar sikte på å avholde 2-4 brenninger årlig. Selve brenningen vil vare inntil en uke.
Ovnen er et samarbeidsprosjekt mellom Stiftelsen Kjærra Fossepark, billedhugger Trond Fredriksen, keramiker Ole Krongaard og høyskolen i Telemark.

Dette er en perfekt rute for en meningsfullt, spennende og fin dag for fiskeren, fotografen, den aktive familien eller gjengen!

Anagamaovnen 1

Kontaktperson

Kristine Bohlin (Administrativ ressurs) kristine.bohlin@larvik.kommune.no

Til toppen