Larvik kommune drifter ca 300 dekar parkareal og har ansvar for ca. 60 bygninger i parker og i friområder.
Offentlige toaletter
Toalettene holdes som hovedregel åpne fra 10. mai til 10. oktober.
Renovasjon og avfall
Larvik kommune sørger for tilbud om avfallshenting for allmennheten i sommersesongen fra april til midten av oktober.
I områder der det ikke finnes et tilbud som genererer avfall (for eksempel kiosk, butikk mv.) oppfordres brukerne til å ta med avfallet hjem.
Gressklipping og biologisk mangfold
Larvik kommune gjør en rekke tiltak for å bidra til levedyktige bestander av pollinerende insekter. Det er viktig at vi prioriterer effektive tiltak for å sikre det biologiske mangfoldet der det er mulig.
Når vi gjennomfører tiltak for å sikre biologisk mangfold, kan det utfordre innbyggernes forventning til hva som er pent og ryddig. Hensynet til insektene vektes derimot høyere der det er mulig.
Lar gresset og blomstene gro
Der eng skal slås av kommunen gjøres dette etter blomstring. I tillegg har lar vi gresset og blomstene få gro på hele eller deler av gressarealer som tidligere har blitt slått som plen i parker og friområder. Dette gjelder for eksempel gressområdene på Månejordet, Gon, i Hagadumpa, Utsiktsparken, ved Tordenskiold og Vollgrava i Stavern.
Larvik kommune utfører også minimalt med kantslått langs de kommunale veiene før og under blomstring. Trafikksikkerheten og folkets ve og vel er imidlertid førsteprioritet, og derfor må det utføres noe kantslått for å hindre at vegetasjon vokser seg ut i veiarealet og forhindrer frisikt. Hovedregelen er at det ved første slått kun klippes en maskinbredde og noe mer i kryss og frisiktsoner, og at resten tas etter blomstring på høsten.
Minimerer bruk av plantevernmidler
Larvik kommune har et særlig fokus på å minimere bruk av sprøytemidler. Bekjempelse på rett tidspunkt og kjemikaliefri ugressbekjempelse ved bruk av «Heatweed» blir benyttet så langt det lar seg gjøre, selv om dette er mer tid- og kostnadskrevende. Det siste alternativet er benyttet i svært stor grad. Særlig der det ferdes mye barn, langs skoleveier, rundt barnehager, på barns lekeområder, ved veier og stier i parker samt sentrumsområdene.
Død ved og «insektsvennlig» planter
VI har fokus på bevaring av det biologiske mangfoldet gjennom å ikke fjerne død ved fra trær der det ikke utgjør en risiko og virke blir liggende i forbindelse med hogst og skjøtsel der det er mulig.
Videre er det et særlig fokus på å bestille «insektsvennlige» planter til byrom og andre arealer hvor det ikke er naturlige habitater for insekter.
Bevaring av eksisterende terreng og vegetasjon
I våre planer er det tatt inn egne bestemmelser for bevaring av eksisterende terreng og vegetasjon. Store varmekjære lauvtrær (deriblant eik/hule eiketrær) er bevart gjennom disse bestemmelsene, blant annet av hensyn til det biologiske mangfoldet av vedboende insekter.
Sammen med Statsforvalteren har vi gjort en nokså omfattende jobb med registering av naturtyper, hule eiker og fremmede arter. Det siste på kommunal grunn.
Kort beskrivelse av et utvalg av parker og sentrumsområder i kommunen.
I sentrumsområdene, både i Larvik og Stavern, danner parkene grønne lunger hvor man kan finne rekreasjon og avkobling i en ellers travel hverdag. I tillegg til sitteplasser med benker og gressplener finnes det ulike blomster og busker/trær som gir best mulig opplevelse. Parkene er også ettertraktet som ramme rundt kulturarrangement og festligheter.
Badeparken
Badeparken er området omkring Larvik bibliotek. De eldste trærne i parken skriver seg fra 1870-tallet da de inngikk i en privat hage. Rekkene av yngre trær stammer fra en senere omlegging av parken. Calr Nesjars is- og vannskulptur «Kloden» og en del skulpturer i Larvikitt er plassert i parken.
Batteristranda
Parken ved den populære Batteristranda ble renovert i 2009. Hvalfangstminnesmerket «Hvalklo på sokkel» gitt av kunstutvalget i 1987 står her.
Buktaparken
Parken ligger nær Stavern sentrum og havn. Navnet Bukta skriver seg fra en tid da dette var et gruntvannsområde lagt opp gjennom århundrer av flomvannsmasser fra Lågen. Ragnhild Reimes skulptur «Skøytegutten» inngår i et damanlegg sammen med «Amerikasteinen». Lekeplassen i parken ble oppgradert i 2015.
Bøkkerfjellet
Fra Bøkkerfjellet er det fin utsikt over Langestrand, fjorden og de sentrale deler av Larvik by. Navnet kommer av «bøkker» (balje- og tønnemaker). Parken har adkomst fra flere steder, blant annet fra Fjellveien - via 81 trapptrinn. «Den gamle brannvakt» (bygd i 1851) ligger på parkens høyeste punkt.
Farrishallen
Park med store, gamle trær rundt Farrishallen og Mesterfjellet skole. Inneholder fonteneskulpturen «Barnevask» av Frits Røed, samt byste av Sophus Bugge laget av Gustav Vigeland i 1925 og av Robert Ahlert Hysing laget av Brynjulf Bergslien i 1875.
Herregården
Herregården på Torstrand i Larvik er en av kommunens severdigheter. Hagen foran og øst for bygningen er anlagt etter professor Magne Bruns plan fra 1991.
Herregårdssletta
Parkområdet mellom Storgata og Dronningensgate ble anlagt i 1860-åra, men omlagt og nyplantet i forbindelse med jernbaneanlegget i 1878 – 81. Hanna Jensens skulptur «Liv» inngår som et sentralt blikkfang.
Hølen park
Parken ble anlagt 2016 i forbindelse med utbygging av boligområdet «Saltbrygga» på Østre Halsen.
Indre havn
Et midlertidig, men populært park- og rekreasjonsområde mellom jernbanen og fjorden. Det er anlagt ulike aktivitetstilbud som sandvolleyballbane, treningspark, bordtennisbord og basketbane. Kiosk og sittemuligheter. Videre utvikling av området avhenger av hvor jernbanen skal gå i fremtiden.
Kirkeløkka
Kirkeløkka er den østre delen av skoleområdet ved Østre Halsen skole. Fra 1874 og i ca 100 år fremover var arealet påtenkt og planlagt som kirketomt, uten at det førte til noe. Bysten av C.A.Larsen er sentralt plassert i parken.
Kronprinstomta
«Kronprinsen» i Stavern bærer navn etter en restaurant som lå her, delvis på plankeverk utover sjøen. Den ble anlagt i 1926. Parken ble renovert i 2009 og fremstår som en ny og praktfull park. Ørnulf Basts «Hestens liv» kom på plass i 2008. Lekeplassen i parken ble oppgradert i 2015. Ved siden av lekeplassen står larvikittskulpturen «Soluret» av Martin Kuhn.
Torget i Larvik sentrum
Torget i Larvik sentrum er bygget i stein, noe som symboliserer den viktige steinindustrien i kommunen. Fontenen «Fossefallet» er laget av Makoto Fujiware. På sommeren finner du blomster, familievennlige sittemuligheter og lekeapparater på torget. Vinterstid lages det skøytebane her, noe som er blitt et populært tiltak for ungdom i alle aldre.
Pumpeparken
Parken er et gammelt torgområde. Sentralt i parken, omgitt av gamle, verdige trær, står Vannposten. Monumentet med 4 hole søyler med nikkelpumpe ble anlagt i 1792, over en 23 meter dyp håndgravd brønn. En byste av Staverns personligheten Einar Schønning, laget av Ørnulf Bast, står i vestre del av parken, mens en bauta over Eidsvollsmennene står i parkens østside.
Fredriksvern verft
Området utenfor festningsvollene til Fredriksvern verft er et sentralt beliggende og populært grøntområde med blant annet Ørnulf Basts skulpturer «Stavernspiken», «Gutten i dammen» og bysten av Herman Wildenvey.
Tollerodden
Bynær og barnevennlig park med blant annet Nico Widebergs monument over Thor Heyerdahl og Mary Archer Heggens byste av Colin Archer.
Torstrand torg
Torstrand torg ble planert i 1861, og etter at byen hadde fått sitt vannverk i 1868 ble det sprøytet skøytebane her noen vintre. Senere kom jernbanen og delte plassen i to. Skultpuren «Mor og barn» av Arne Durban står i parken.
Teigens Plass
En "grønn lunge" på Torstrand som har fått navn etter Reidar Teigen. Åpnet i 2017.
Adressen er Cort Adelers gate 5. Det sto to hus på tomten, i det ene ble Reidar Teigen født 6. januar 1930. Han bodde der til slutten på 50-tallet. Reidar Teigen hadde et pågangsmot som får kan måle seg med. Det kom særlig Fram til gode, Framhallen er hans verk. Han var formann i hovedforeningen, formann i håndballgruppa og var en drivkraft på mange områder. Speiderbevegelsen i Larvik har også mye å takke Teigen for. ”Alle” kjenner kanoturen til Afrika sammen med Odd Ekanger i 1952. Reidar Teigen døde i oktober 1985.