De var representert fra så godt som alle kriker og kroker av Larvik, fra Svarstad i nord til Nevlunghavn i sør. Tirsdag 29. april var det samling i Sliperiet for alle nærmiljøutvalgene i Larvik - som allerede er etablert eller som er underveis i prosessen.

De mellom 30 og 40 frammøtte fikk lytte til hverandres erfaringer, både de gode og de mer krevende, i tillegg til en del informasjon fra kommunens side. Blant annet om prosjektet «Framtidas kommune», der mye handler om samarbeid mellom kommunen og innbyggerne.
Ordfører Birgitte Gulla Løken skulle etter planen også snakke om politikkens tanker om nærmiljøsatsingen. Hun måtte dessverre melde forfall grunnet sykdom, men har like fullt mye på hjertet om tematikken.

– Jeg er ganske sikker på at det er tverrpolitisk enighet om at dette er viktig. Nærmiljøene skaper identitet og tilhørighet, og nettopp dette med tilhørighet er en livsviktig følelse. Derfor har jeg også lyst til å si at den beste investeringen en kommune kan gjøre er å investere i frivilligheten. Fordi det gir så enormt mye tilbake, sier Gulla Løken.
Langstrakt kommune
Dagens Larvik kommune er resultatet av seks sammenslåtte kommuner: Larvik, Brunlanes, Hedrum, Tjølling, Stavern og Lardal. Det innebærer at vi er en langstrakt kommune, med størst areal av samtlige kommuner i Vestfold. Kanskje er det også en viss forskjell i væremåte, tankegang og identitet - men fellesnevneren er gjerne et brennende engasjement for nettopp sitt nærmiljø.
– Når jeg blir spurt om hvor jeg kommer fra nå, så svarer jeg at jeg er fra Larvik.
– Men da jeg fikk det samme spørsmålet før jeg ble ordfører, så pleide jeg gjerne å svare Nevlunghavn. Det forteller meg bare hvor sterke identiteter vi har ute i distriktene, og at vi har flere steder innad i Larvik kommune, sier Gulla Løken.
Avhengige av frivilligheten
Der ordføreren bor har det allerede vært et velfungerende nærmiljøutvalg i en årrekke. Faktisk åpnet de Berg nærmiljøsenter så sent som i januar - en bemannet frivilligsentral drevet av frivilligheten selv.
– Jeg har lyst til å si at jeg faktisk ikke vet hva kommunen hadde vært uten det frivillige arbeidet som legges ned hver eneste dag, så mange steder. Det betyr enormt mye. Det er ingen hemmelighet at en av mine politiske hjertesaker er å gi frivilligheten gode rammebetingelser. For da får vi så enormt mye tilbake, sier Gulla Løken.

Kongstanken til nærmiljøsatsingen er at det er folkene der ute i nærmiljøene som vet best hva de trenger - i stedet for at alle beslutninger tas sentralt.
– Vi har fått en relasjon til mange av dere. Og vi bruker energi, krefter og følelser når vi reiser rundt og besøker dere, får høre historiene om hva dere opptatt av og menneskene som bor der. Derfor er det veldig fint å få samlet dere her, sa prosjektleder Endre Lindstøl i sin velkomsthilsen på Sliperiet.
Utgangspunktet for nærmiljøsatsingen som ble vedtatt politisk høsten 2023 - og startet med et folkemøte i Tjølling i mars 2024 - var at sju nærmiljøutvalg skulle etableres i Tjølling, Stavern, Svarstad, Kvelde, Østre Halsen, Larvik sentrum og Helgeroa/Nevlunghavn.
Disse sju skulle dele en nærmiljøpott på én million kroner, øremerket barn og unge, så snart de hadde konstituert seg.
Stort engasjement for egne utvalg
Men underveis i prosessen har behovet for flere nærmiljøutvalg dukket opp:
- Verningen skal ha folkemøte senere i mai.
- Østre Hedrum kan få eget nærmiljøutvalg
- Hvarnes får eget nærmiljøutvalg
- Fritz Theodor Treschow Hokholt ved Fritzøe Gård er primus motor bak å samle Tenvik, Rødberg, Tvetenåsen og Holmejordet til ett nærmiljøutvalg. Her kan det bli et folkemøte før sommeren.
- Larvik sentrum blir delt inn i tre selvstendige nærmiljøutvalg: Langestrand og Nanset har allerede konstituert seg, mens Torstrand står for tur.
- Innbyggere fra Veldre har også tatt kontakt.
– Nærmiljøutvalgene trenger støtte, og de utfordrer oss. Ballene som blir kastet tilbake til oss jobber vi beinhardt med å ta imot på en ålreit måte og sende tilbake. Så er det ikke alle som er like fornøyde med tempoet på pasningen tilbake. Og ja, jeg kikker på deg, dronninga av Tjølling, sa Lindstøl med glimt i øyet til nærmiljøutvalget som ønsker å overta enkelte kommunale bygg for å lage et bredt samlingssted i nærmiljøet.

Han og makker Bård Jacobsen har utarbeidet et forslag til samarbeidsavtale mellom Larvik kommune og de ulike nærmiljøutvalgene, inspirert av en tilsvarende «kontrakt» de har hatt suksess med i Vejle i Danmark.
Denne avtalen skal si noe om gjensidige forpliktelser og prinsipper for samarbeid.
– Det skal ligge noen premisser der, så de skjønner hva slags økonomi de kan forholde seg til på lang sikt. Og en liten forklaring på hvorfor vi gjør dette, og hvordan det er forankret. Det er kjempeviktig å presisere at vi skal lage denne kontrakten i fellesskap med nærmiljøene, sier Lindstøl.


I juni skal Lindstøl og Jacobsen skrive en politisk sak om veien videre for nærmiljøutvalgene, basert på erfaringene og samtalene fra prosessen hittil.
I denne saken kan det også ligge et økonomisk signal om alt fra faste driftstilskudd til øremerkede midler.
– Vi skal se på innretningen (av den videre støtten). Jeg ser ikke bort fra at vi sender noen signaler om det allerede i rammesaken i juni, sier ordfører Birgitte Gulla Løken.