Nevenyttige ildsjeler har allerede forvandlet en gammel rampe til skolegårdens nyeste attraksjon. Men det er likevel kun som en oppvarming å regne til det som skal skje den neste måneden - når en bredt sammensatt foreldregruppe tar et krafttak for å oppgradere uteområdene på Østre Halsen skole.

Primus motor for arbeidet er skolepappa og byggmester Håkon Blikstad, som estimerer verdien på dugnadsarbeidet som skal utføres til over en halv million kroner.
Sammen med Anders Gørrisen i skolegårdsgruppa har han «tjuvstartet» dugnaden - gjennom å gi nytt liv til en falleferdig rampe som ellers ville blitt kastet.
Det skjedde etter at rektor ved Østre Halsen skole, Grethe Ofstad Kulseng, oppdaget rampen inne på en felles chatgruppe blant rektorene i Larvik.
– Det var en annen skole (Jordet) som sendte ut bilde av rampen og skrev at den skulle fjernes. «Er det noen som vil ha den?», spurte de. Ja takk, svarte jeg da. Vi fikk ordnet transport, og så satte jeg to iherdige snekkere på saken. De har vært her og snekret i timesvis, og hatt med seg mange flinke hjelpere, sier rektor Kulseng.


– Vi kjøpte inn materialene og de pusset den opp for oss. Nå er den blitt veldig fin, og elevene har etterlyst en rampe siden vi fjernet den gamle for en tid tilbake, legger hun til.
For flere enn bare elevene
Første fase av «Skolegård 2.0» rulles ut i løpet av de kommende ukene og månedene. Bak initiativet står både nærmiljøutvalget, Foreldrenes Arbeidsgruppe (FAU) og skolegårdsgruppa, som nå frir til hele nærmiljøet om å bidra både med arbeidskraft og midler.

For dette skal ikke bare være en skolegård for elevene. Med Kirkeløkka på den ene siden og skolegården på den andre er ambisjonen å lage en nærmiljøpark for hele Østre Halsen.
– Det hadde vært supert, for det er mange som er på Kirkeløkka om ettermiddagen og i helgene. Folk går tur, lufter bikkja eller har med seg unger og barnebarn. Det er mye potensial i Kirkeløkka, sier Kulseng.
– Vi kommer ikke bare til å fri til foreldrene på skolen, men til hele nærmiljøet om å delta. Én time er mye bedre enn ingenting, sier FAU-leder Kristine Berdal Solen.
Dugnadsdagene er fordelt over fire dager mellom 8. til 11. mai:
- 8. og 9. mai: 17.00-20.00
- 10. mai: 10.00-17.00
- 11. mai: 10.00-15.00
Spleiselag for nytt anlegg
I tillegg har FAU, nærmiljøutvalget og skolegårdsgruppa opprettet en Spleis, der målet for innsamlingen er 160 000 kroner. I skrivende stund har de fått inn drøye 40 prosent av beløpet.
– Vi har opprettet spleisen for å få fortgang på tingene. Vi har hatt stang ut på noen søknader om midler, og da var spleis eneste måte å få til noe på. Og så er det et håp om at kommunen finner noen penger også etter hvert, sier Håkon Blikstad.

Planen er blant annet å lage en pergolaløsning med bålplass i skolegården der det store klatrestativet/treningsapparatet står i dag, og flytte dette stativet opp på Kirkeløkka. Gummibelegget som står under skal fjernes, og erstattes av mer miljøvennlig fallsand.
– Der stativet har stått blir det en bålplass som kan fungere som uteskole, og på vinterstid er planen å få opp en skøytebane ved siden av. I tillegg skal vi utvide og forbedre sykkelløype oppe ved gymsalen, sier Blikstad.
– Dette er bare første fase, det er mye mer som skal skje. Men vi er inspirert av Berg skole. Veldig mange foreldre fra Østre Halsen reiser til Helgeroa for å leke i skolegården. Målet er at det skal bli like kult å komme hit, og at foreldrene i Helgeroa kommer til oss i stedet, smiler Hanna Karin Løsnæs i nærmiljøutvalget på Østre Halsen.

Utvalget har også gjennomført en undersøkelse blant elevene på skolen om hva de ønsker seg for nærmiljøet og skolegården.
– Så de har medvirket i planene. Både elever fra Mellomhagen, Valby og Østre Halsen har svart på undersøkelsen fra nærmiljøutvalget, sier Løsnæs.
– Vi hadde også en undersøkelse for noen år siden. Det som gikk igjen blant elevene var flere sitteplasser, gjerne med litt tak. Det gikk igjen nå også, skjønte jeg, flere steder å sitte? spør Kulseng.
– Ja, flere benker og en del fotballrelaterte ting gikk igjen her på barneskolen. Ungdommene på Mellomhagen ønsker blant annet flere steder å henge, sier Løsnæs.

Kommunen må samarbeide med innbyggerne
Kommunen har utarbeidet en plan for oppgradering av skolegården på Østre Halsen, men har for øyeblikket ikke midler til å gjennomføre den. Derfor har flere andre aktører tatt opp hansken - i samarbeid med skolen.
– Ideellt sett skulle selvfølgelig kommunen hatt råd til å drifte, vedlikeholde og fornye skolegårder overalt. Men det er det ikke penger til nå. Så da må vi være kreative og bruke dugnadsånden som finnes her. For det er utrolig mange driftige folk i nærområdet her på Østre Halsen. Vi har entreprenører, vi har folk med traktor… vi prøver å sette folk i drift. Men selvfølgelig skulle vi helst bare kunne bestilt nye lekeapparater, sier rektor Kulseng.
Jan Erik Norder er prosjektleder for programmet «Framtidas kommune» i Larvik, sammen med kommunalsjef Guro Winsvold fra Helse og mestring. En av de overordnede målsettingene er at man i framtida må finne løsningene i tett samarbeid med innbyggerne, ikke for dem.
Samtidig er det ikke sånn at innbyggerne skal være nødt til å overta kommunens oppgaver. Men oppgavene som ikke er lovpålagte vil i større grad enn tidligere havne bak i køen.
– Det er viktig å påpeke at kommunen alltid vil ha et ansvar for både skolebygg og uteanlegg, og det er ikke sånn at vi skal skyve ansvaret over på frivilligheten. Men vi samarbeider gjerne der frivilligheten selv ønsker å ta ansvar. Det er en kjensgjerning at vi ikke klarer å prioritere ting som dette like høyt som vi alle kunne ønske. Og da må vi heller gjøre det vi kan for å støtte opp om så flotte og prisverdige initiativ som dette, heie dem fram og uttrykke en stor takknemlighet til gjengen som står bak. For dette kommer elevene og skolemiljøet til gode på en måte, sier Norder.

Større eierforhold
Grethe Ofstad Kulseng svarer slik på spørsmål om det er innbyggerdrevne initiativ som må til for at det skal bli fart på sakene:
– Jeg tror det er bra at vi innbyggere sysselsettes. Vi kan ikke bare vente på at kommunen skal ordne ting for oss, det er ikke bærekraftig. Jeg tenker selv at det er bra, så får vi kanskje et enda større eierforhold til nærmiljøet vårt - hvis vi har vært med og bygge det selv, og bidratt med timer. Da blir vi-følelsen sterkere, mener hun.
Så hva tenker foreldrene om dugnadsånden og viljen til å bidra i spleisen?
– Vi synes det virker som om mange har lyst til å bidra både med penger og timer på dugnaden. Vi håper at enda flere melder seg på i spleisen, så vi får gjort det vi vil i fase én. Vi i næårmiljøutvalget har også søkt midler til et småbarnshjørne på Kirkeløkka, for som flere har nevnt her ønsker vi at området skal brukes av flere enn bare skolen. At dette blir en nærmiljøpark hvor alle kan være, sier Løsnæs.
