Barna fikk full applaus da de tok ordet på folkemøte i Stavern

Innhold

De unge stemmene er både ønsket og helt nødvendige i kommunens satsing på nærmiljøutvalg. Under onsdagens folkemøte i Stavern dukket det opp hele ti engasjerte elever fra elevrådene ved Stavern skole, Jordet skole og Brunla ungdomsskole.

Nærmiljøutvalg Stavern 4
Tre fra elevrådet på Stavern skole var blant barna som engasjerte seg, og leverte viktige bidrag, under onsdagens folkemøte i Stavern.

– Her er folk fra frivilligheten og foreningsliv, og nydelige elevråd fra tre skoler. Når vi skal bygge lokale samfunnstiltak er vi nødt til å ha med den stemmen der. De har et blikk vi ikke har, innledet prosjektleder for nærmiljøsatsingen, Endre Lindstøl.

Unge og eldre inkludert i hverandres hverdag

To av barna som møtte opp var Emilie Daapan Trankjær (10) og Peder Konrad Hatlo (9) fra Stavern skole. De deltok i gruppearbeidet underveis, der de mellom 60-70 frammøtte reflekterte rundt følgende to oppgaver:

  • Hva er det beste med å bo i Stavern? 
  • Hva kan bli bedre med å bo i Stavern? 

Og da de tre viktigste punktene fra hvert spørsmål skulle deles i plenum, var det Emilie og Peder som tok ordet på vegne av sine grupper. 

Nærmiljøutvalg Stavern 38
Peder (9) og Emile (10) kan begge tenke seg å sitte i et framtidig nærmiljøutvalg i Stavern.

– Vi kan bli en renere by, med mindre søppel. Skolen kan være mer involvert i de eldres hverdag, med måltider, sang og underholdning. Og de eldre kan være mer involvert i skolens hverdag, med leksehjelp og strikking. Vi kan også inkludere nyinnflyttere bedre, leste 10 år gamle Emilie opp foran forsamlingen - og fikk rungende applaus.

– Jeg synes det var veldig gøy og litt spennende å være her. Det var ganske gøy å få vite hvordan vi kan få et bedre miljø i Stavern, og med så mange forskjellige forslag, sier hun etterpå.

Peder - som blant annet foreslo brettspillkveld på skolen som et sosialt forbedringstiltak - synes ikke det var skummelt å snakke foran så mange voksne.

– Det var gøy, men jeg skjønte ikke alle ordene de snakket om rundt bordene, sier han.

Nærmiljøutvalg Stavern 29
De ulike gruppene leverte mange gode innspill på hva som er bra med Stavern - og hva som kan bli enda bedre.

Imponerte de voksne

Etter at folkemøtet var over ble duoen oppsøkt av flere deltakere, som ønsket å rose dem for engasjementet.  

– Jeg måtte leite etter dere før jeg kunne dra herfra, sier en imponert mann.

– Dere var utrolig flinke, og det var sterkt gjort å stå opp foran så mange mennesker! Det var tøft gjort av dere, og så viktig for all de andre som var her.

De gode ordene kommer også fra Endre Lindstøl, som i forkant av folkemøtet hadde tatt en prat med de ulike elevrådene og forklart mer om bakgrunnen for nærmiljøsatsingen til Larvik kommune.

– Det løfter hele møtet noe voldsomt. Vi har forsøkt å finne en form på hvordan vi kan få den unge stemmen inn i satsingen. Da synes jeg det er fint å begynne med elevrådene på skolene.

Les mer om satsingen på nærmiljøutvalg i Larvik kommune

– Én ting er at de kommer på folkemøtet, men det aller viktigste er at de blir med videre i prosessen. Derfor allierer vi oss nå tett med skolene, så de hjelper oss å følge opp. Elevene skal alltid oppleve trygghet, og skal slippe å stille én og én på møtene. De kan komme med den gjengen de vil. Og når nærmiljøutvalgene skal ha et møte med ting på agendaen som ikke nødvendigvis er relevant for de unge, kan de heller stå over det møtet - og så komme med full styrke neste gang. Det blir et ansvar utvalgene får - å holde de unge inne i loopen.

Nærmiljøutvalg Stavern 8
De unge var godt representert med hele 10 elevrådsmedlemmer fra Stavern skole, Brunla skole og Jordet skole.

Da er det trolig musikk i ørene hans å høre hvordan Emilie (10) og Peder (9) svarer på spørsmål om de kan tenke seg å delta i Staverns nærmiljøutvalg:

– Ja! sier begge i kor.

Stavern - vårt svar på Bergen? 

Lindstøl og makker Bård Jacobsen - ifølge sistnevnte betegnet som «Knott og Tott i Larvik kommune» - er den faste duoen som har reist rundt og pilotert folkemøter i kommunen siden mars i fjor.

Først i Tjølling, og deretter Østre Halsen, Langestrand, Svarstad og Nanset, før turen nå hadde kommet til Stavern.

– Jeg er så glad for at dere er akkurat som dere er. Her er det engasjement! Dere er litt sånn «Bergen i Norge» her ute i Stavern. Dere vet det selv. Og hvis vi får denne kraften til å dra sammen… da kommer det til å bli veldig morsomt å være i Stavern framover. Dere vet hva dere trenger, sa Jacobsen.

Nærmiljøutvalg Stavern 16
De har ikke turnébuss, men Endre Lindstøl og Bård Jacobsen reiser rundt i hele kommunen og piloterer folkemøter om nærmiljøutvalg.

– Dette er sjette stedet vi er. Vi har ikke turnébuss, men vi reiser rundt og har det så meningsfullt og fint. Vi møter utrolig mange fine og forskjellige mennesker i hele Larvik, sa Lindstøl til forsamlingen.

Og selv om han og Jacobsen fikk god respons på den humoristiske og selvironiske tilnærmingen, var det hele veien et seriøst bakteppe under folkemøtet som de ønsket å formidle:

– Det er mange i Stavern som har det så fint, som utnytter møteplassene her, drar på Gule, er ute i naturen, har en god skolegang og deltar på fysisk aktivitet. Men vi vet at mange også plages av ensomhet, helse og utenforskap, som har mer enn nok med å få hverdagen til å henge sammen. Og der kan vi gjøre en jobb. Vi overlater det ikke til dere, så gærne er vi ikke! Vi skal gjøre det sammen med dere, og vi er i ryggen på dere hele tida.

Nærmiljøutvalg Stavern 17
Stemningen var meget humørfylt og god gjennom det halvannen time lange møtet.

– Men vi trenger at dere blir med og tenker litt nytt rundt det. Så skal vi lytte til behovene dere har og imøtekomme dem så godt vi kan, sa prosjektlederen.

146 000 kroner til barn og unge

Med seg til folkemøtet har de også en sum penger, nærmere bestemt 146 000 kroner, som utbetales til nærmiljøutvalget i Stavern så fort de har konstituert seg. Disse er øremerket barn og unge. 

Nærmiljøutvalg Stavern 31
146 000 kroner til barn og unge i Stavern betales ut så snart et nærmiljøutvalg konstituerer seg.

– Vi legger oss ikke borti hvordan dere bruker de pengene. Det er ikke noen svære byråkratiske prosesser eller avhandlinger i forbindelse med den utbetalingen, men noe vi «smører» systemet med for at dere skal gire opp, forklarte Jacobsen.

– Kommer det nye penger neste år? spurte en av de frammøtte. 

– Vi jobber med akkurat den biten. Vi ser viktigheten av at det kommer et fast driftstilskudd, og vi er dialog med det politiske om den saken, svarte Jacobsen. 

Nærmiljøutvalg Stavern 23
Hele amfiet i Stavern skole - inkludert trappene - var fylt opp til folkemøtet på onsdag.

Lindstøl viser til nærmiljøutvalget i Helgeroa og Nevlunghavn, som har vært operative i mange år allerede, lenge før kommunen koordinerte en satsing på nærmiljøutvalg.  

– Der har de vært flinke til hente inn ekstern støtte i mange år. Ved å registrere seg i Frivillighetsregisteret kan man søke midler. Vi vil skolere, hjelpe og støtte dere i de prosessene, og også stå som medsøker. Det er mange muligheter for et nærmiljøutvalg til å skaffe seg et økonomisk handlingsrom, sa han. 

Til toppen