Materialer fra 1800-tallet ble til prisvinnende hus

Innhold

Huset ble bygget midt på 1800-tallet, hadde stått delvis uten vedlikehold i 40 år og var så skrøpelig at all fornuft pekte på riving som det eneste rasjonelle alternativet. Hans Per Bjerke og Iris Båfjord ville det annerledes.

Bevaringspris Eier 3
Slik så stua ut i den tidlige fasen av restaureringen.
  • I tiden inn mot Kulturnatta 11. november vil vi publisere intervjuer med de seks vinnerne av Larvik kommunes hederspriser for 2023. Her er vinneren av bevaringsprisen - Hans Per Bjerke og Iris Båfjord.

«Skrekkelig», «råttent» og «falleferdig». 

Det er ikke akkurat flatterende beskrivelser som brukes om det gamle våningshuset noen kilometer nordøst for Helgeroa - vel å merke før den spektakulære restaureringen startet sommeren 2018. Det sto ferdig til påske 2019. 

– Flere av naboene sa bare «dere er gærne», sier Iris Båfjord og smiler. 

Sammen med ektemann Hans Per Bjerke inviterer hun på omvisning i huset som i år tildeles Larvik kommune bevaringspris - der juryen har latt seg begeistre av det omfattende arbeidet som er utført. 

Bevaringspris 5
Dette bildet er tatt fra nesten samme posisjon som bildet øverst, og viser stua slik den ser ut i dag. Til venstre peisen, som også har en innebygd trapp opp til 2. etasje. Foto: Oleg Nemchenko

«Lykkes med å bevare husets opprinnelige sjel, og samtidig med å tilpasse bygningen til dagens behov og levestandard», heter det i begrunnelsen. 

Ekteparet med familie har bodd på gården siden 1983. I starten holdt de til i 2. etasje i nabohuset, mens foreldrene til Hans Per bodde i etasjen under. Huset de nå bor i - og som altså er vinner av bevaringsprisen - er det gamle hovedhuset på gården. 

Men da sønnen Hans Aleksander skulle flytte hjem til Larvik med sin familie, fikk de ideen om å restaurere det falleferdige hovedhuset. 

– Det ble et generasjonsskifte på gården da Hans Aleksander kom. Det var to hus her, og vi ble enige med ham om at han flyttet inn i vårt daværende hus, mens vi skulle flytte inn i dette huset, sier Hans Per. 

– Vurderte dere å bare rive ned alt? 

– Aldri, svarer Iris uten betenkningstid. 

Les resten av saken om årets vinner av bevaringsprisen her
Bevaringspris Eier 14
Bevaringspris 21
Til toppen